Дайджест тижня: Пулітцер, Чорний лебідь та Kyiv Comic Con

Одна велика премія, декілька приємних новин про вихід українських перекладів та багато хороших текстів.

1

Головною новиною минулого тижня у літературному світі звісно було оголошенння Пулітцерівської премії. Однієї із найбільш впливових у сфера журналістики та літератури у світі та США. Головну літературну премію отримав роман Колсона Вайтхеда “Підземна залізниця” (який вже має The National Book Award та звання найкращої книжки за версією Amazon). Українське видавництво Book Chef обіцяє український переклад вже на початку травня. Чекаємо! Про переможців у номінаціях: поезія, нон-фікшн, драма, історія, біографія читайте в матеріалі.


Видавництво Наш формат оприлюднило обкладинку до українського видання “Чорного лебедя” Насіма Талеба. На книжку наразі діє передзамовлення. В друці обіцяють після 5 травня.

17917409_10210810104461462_7661971735558749792_o

Фестиваль культури коміксів Kyiv Comic Con розповідає про програму. Зокрема, обіцяють лекцію літературознавиці Богдани Романцової на тему: “Нові старі супергерої: як і чому змінилися класичні персонажі”. За програмою фестивалю (який відбудеться 6 та 7 травня) слідкуйте на сторінці Facebook.

2

Критикиня Ганна Улюра зробила огляд п’яти українських романів про місто для видання ЛБ. До нього потрапили романи Сергія Батурина, Маргарити Сурженко, Павла Вольвача, Андрія та Світлани Клімових та Максима Дупешка.


Тетяна Синьоок розповіла про 5 книжок, які допоможуть покращити свої знання української. У добірці “100 експрес-уроків української” від Олександра Авраменка, “Українська – це легко!” та класика від Антоненка-Давидовича та професора Олександра Пономарів.


Ми зробили підказку до першого завдання весняного бінго – Go green! 25 книжок із зеленими обкладинками.


Видання Washington Post зібрало 38 новинок, які мають вийти цієї весни та в червні, яких найбільше чекають у світі.


Видання Барабука підготувало до Дня космонавтики ( 12 квітня) огляд 5 книг, дія яких відбувається в космосі. До нього потрапила класика та новинки.


Олександра Орлова підготувала огляд 10 книжок, які розповідають історії, пов’язані зі коштовностями. Нон-фікшн та художня література, класика та нові видання.

3

Критик Євгеній Стасіневич для видання bit.ua поспілкувався із французьким письменником Джонатаном Літтелом, автором роману “Благоволительниці” про його документальну стрічку «Неправильні елементи» (Wrong Elements).


Для рубрики #ПроЧитання ми поспілкувались із блогеркою Людою Дмитрук про її бібліотеку, принципи читання та дізнались її топ-5 книг на усі випадки життя.


Валентина Вздульська для Читомо розпитала про творчість та натхнення ілюстраторки Віолетти Борігард.


Літературознавиця Богдана Романцова для Літакценту розповіла про “Шість століть до ери супермена”: “Сьогодні комікси читають підлітки, дорослі, діти, чоловіки і жінки, банкіри і студенти, їх досліджують в університетах і за ними знімають артхаусне кіно. Барак Обама відкрито говорить, що захоплюється Суперменом, у мультивсесвіті Marvel поруч із Людьми Ікс діє відомий фізик Стівен Гокінґ, а в Массачусетському технологічному інституті коміксам присвячено цілий курс.”

4

Про «Щоденник слабака» Джефа Кінні розповіла Мар’яна Глинка:Джеф Кінні «Щоденником слабака» правдоподібно описав проблеми американських підлітків на прикладі одного типового американського хлопчика та його сім’ї. Адже головний герой Ґреґ Гефлі має безліч негативних якостей, притаманних пересічному підлітку, і яких він визнавати не хоче.”


Про детектив, за яким відзняли відому екранізацію «Талановитий містер Ріплі» Патриції Гайсміт розповів Роман Повзик:  “Головна ціль читача — разом з Ріплі не потрапити в руки поліції і не викликати підозри у численних героїв: друзів, знайомих, готельних та банківських працівників, таксистів.”


Видавництво ВСЛ поділилось фрагментом українського перекладу роману Амелі Нотомб “Подих і тремтіння”: “Однією з найвишуканіших сцен цього довгого фільму було те, коли в кінці японець прийшов подивитися на свою вже напівмертву жертву. Він обрав як спосіб страти зарити його тіло в землю, з якої виглядала лише голова, виставлена на сонце. Така дотепна стратегія вбивала жертву водночас трьома способами – спрагою, голодом і сонячним ударом.”


До свята Великодня видавництво #книголав поділилось однією із історії із книжки “Біблійні історії для дітей” Георгія Коваленка Воскресіння Христове. Читайте за посилання. І світлого вам свята!


Читати: Дайджест тижня: Вольф Ерльбрух, Болонья та кутюр

Читати: Дайджест тижня: НепрОсті, буктюб та космічні книжки

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

104 thoughts on “Дайджест тижня: Пулітцер, Чорний лебідь та Kyiv Comic Con

    Залишити відповідь