Amazon назвав найкращу книжку року

Фото: Sunny Shokrae for The New York Times / Колсон Вайтхед

Найкращою книжкою 2016 року за версією інтернет-магазину Amazon став роман нью-йоркського письменника Колсона Вайтхеда (Colson Whitehead) The Underground Railroad (“Підземна залізнична дорога”). Роман розповідає про життя молодої дівчини-рабині, яка намагається здобути свободу на поствоєнному Півдні США.

Про Колсона Вайтхеда


Колсон Вайтхед народився у Нью-Йорку в 1969 році на Манхетені. Автор шістьох романів та двох нон-фікшн книг. “The Underground Railroad” (“Підземна залізнична дорога”) отримала премію The National Book Award  та має перше місце серед бестселерів New York Times.  Також фігурувала в Oprah’s Book Club та списку читання Барака Обами.

Результат пошуку зображень за запитом "oprah whitehead"
Фото: Oprah.com / Ведуча Опра Вінфрі з книгою Колсона Уайтхеда

Читати: 15 найцікавіших світових новинок осені

Про що книжка


Головна героїня Underground Railroad Кора працює на плантації в Джорджії. Життя стає пеклом для кожного раба, але особливо для Кори. Мало того, що вона немає свободи, вона ще й жінка.

Читати: Найкращі книги 2015 року за версією The New York Times

Коли Цезар, який нещодавно прибув із Вірджинії, розповідає їй про підземну залізничну дорогу, вони вирішують піти на страшний ризик та втекти. Але все йде не так, як вони запланували. Кора вбиває маленького білошкірого хлопчика, який намагається її впіймати. Коли вони вирішують знайти станцію і прямувати на північ, на них починають полювання.

Вайтхед вигадав непересічну концепцію, підземна залізнична дорога це не просто метафора – інженери та провідники справді володіли таємною мережею вагонів та тунелів під Південними землями. Перша зупинка Кори та Цезара в Південній Кароліні, у місті, яке виглядає, як рай. Але це лише на перший погляд. За безтурботним образом ховається безліч перешкод. І навіть гірше, Ріджвей, мисливець за рабами, вже дуже близько. Кора змушена тікати знову і знову.

Читати: Букерівська премія: сатиричний роман про расизм та перша перемога США

Як і головний герой “Мандрів Гулівера”, Кора зустрічає різні світи під час своєї подорожі – це одіссея крізь час та простір. За словами видавців, Вайтхед чудово відтворює епоху терору для темношкірих людей у період перед Громадянською війною. Його оповідь переплітає між собою тему брутального перевезення африканських рабів до Америки та невиконання обіцянок у сучасності. “Підземна залізнична дорога” – це кінетична пригодницька казка про жіночу жагу до волі, та бажання втекти від жахів рабства, а також потужні роздуми про період історії, який стосується кожного американця.


Читати: 22 письменники стали фіналістами Національної книжкової премії США

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

22 thoughts on “Amazon назвав найкращу книжку року

    Залишити відповідь