Скриня скарбів. 10 книжок про коштовності

Блискучі коштовні камені й дорогоцінні метали — подарунки природи, що в майстерних руках перетворювалися на витвори мистецтва, омріяні прикраси та скарби. Вони зчиняли розбрат і були запорукою миру, підкоряли й розбивали серця, приносили натхнення чи зневіру. Здатні ощасливити, а вже за мить стати причиною горя, вони не лишали байдужими ні знедолених, ні сильних світу цього, і, безумовно, подарували світові безліч прекрасних і моторошних історій.

Наступна добірка книжок — своєрідна скриня скарбів, де ховаються справжні й вигадані сюжети, наукові дослідження та авторські вигадки, карколомні пригоди та доленосні випадки, високе мистецтво і прикра людська ницість. Всі вони різні, але їх єднає блиск, краса і сила, на яку лише здатні дорогоцінності й прикраси.


1в

“Коштовності: Таємна історія”, Вікторія Фінлей


Дев’ять дорогоцінних каменів — дев’ять фантастичних історій від дослідниці культурних явищ Вікторії Фінлей. Бурштини, гагати, перли, опали, хризоліти, смарагди, сапфіри, рубіни та діаманти — назви, що говорять самі за себе, а їхні історії не поступаються видатним біографіям чи розквітам імперій, хоч, радше, схожі на чарівні, втім, часом і похмурі, казки. Читач прослідковує їхню еволюцію від непоказної часточки природи до скарбу, здатного полонити серце й думки, дати безмежну владу чи розбурхати війну.

Ця книжка є своєрідним історичним довідником і путівником, от тільки минувшина та екзотична далечінь проглядають тут крізь призму коштовних камінців. “Коштовності” — книжка для загалу, але вона багата на захопливі й перевірені факти, а для зацікавлених має ще й докладний глосарій із сотнями дорогоцінних найменувань.


2в

“Кольє королеви”, Александр Дюма


Класика завжди в тренді, а цей роман Дюма має ще й історичне підґрунтя — найвідомішу аферу з коштовностями минулого, так звану “справу про кольє” (фр. L’Affaire du collier), скандал навколо якої набув такого масштабу і розголосу, що, на думку деяких дослідників, став невідворотною точкою для Великої французької революції.

За сюжетом, придворні ювеліри Бамер і Боссанж пропонують Людовику XVI купити для його дружини Марії-Антуанетти діамантове кольє дивовижної роботи. Але королева відмовляється від подарунка, який коштуватиме королю чималих статків.

Та ось на горизонті з’являється чарівна і підступна Жанна де Ламотт де Валуа, у якої свої плани й власний зиск з розкішного кольє. Майстерно видаючи себе за довірену особу Марії-Антуанетти, й заручившись підтримкою кардинала Луї де Руана, вона опиняється на крок від того, щоб одержати кольє, не витративши ані копійки. Та головна інтрига ще попереду, і ім’я її звучить гордо й моторошно — граф Каліостро!


3в

“Українські народні жіночі прикраси XI X– початку XX століть”, Ганна Врочинська


Захопливе видання, ілюстроване архівними та музейними фотографіями, зусібіч демонструє таке яскраве і самобутнє явище в історії українського народного мистецтва, як прикраси. Це подорож у минуле із зануренням у ключові образи й рукотворні чудеса українських майстрів і майстринь.

Авторка — науковиця Ганна Врочинська пропонує читачеві цікаве знайомство з українською вінтажною модою, а також традиціями обробки каменів, скла і металів, ткацтва і вишивки, виготовлення виробів з бісеру й різноманітного домашнього рукоділля, завершивши яке, можна із подивом зрозуміти, що деякі прикраси — поза часом, і можуть стати стильним доповненням гардеробу сучасної модниці.


4в

“Яйця Фаберже: Незвичайна розповідь про шедеври, що пережили імперію”, Тобі Фабер


Британський автор Тобі Фабер розповідає про цілі історичні епохи, послуговуючись світом речей. Речей унікальних і справді красивих, як то музичні інструменти роботи Страдіварі або декоративні яйця Карла Фаберже.

Монографія “Яйця Фаберже” розповідає про п’ятдесят коштовних великодніх яєць, які майстер Фаберже виконав для царської родини. Історія творення виробів тісно переплітається з палацовим життям і тогочасним подіями в Російській імперії та у світі. Золото й срібло, бурштин і малахіт, смарагди, сапфіри, перли, рубіни та діаманти, символічні образи і вигадливі механізми постають на тлі сімейних стосунків, свят і недуг, радостей і туги, бо короновані особи, все ж, ті самі люди, хоч і з ширшим спектром влади та обов’язків. Невичерпність ідей ювелірного майстра контрастує із суворими змінами настрою Романових, країни, світу загалом. Текст супроводжують переважно світлини людей, а не виробів, і в тому є певний символізм, адже шедеври Фаберже і досі живі, на відміну від тих, кому їх дарували.


5в

“Перлина”, Джон Стейнбек


Лауреат Нобелівської премії, майстер гостро соціальної психологічної прози — Джон Стейнбек 1945-го року написав невеличке оповідання. Тоді, як від нього чекали військової теми, він несподівано звернувся до мексиканської напівлегенди-напівправди, сюжет якої автор спочатку планував перетворити на сценарій до фільму, але зрештою світ отримав атмосферну притчу “Перлина” — прекрасну у своїй мудрості й тузі.

Це історія про збирача перлів індіанця Кіно, його дружину і малого сина, замешканих на мексиканському узбережжі Каліфорнії, про їхнє щастя і трагедію, про любов, злиденність, безвихідь, журбу і надію, про невідворотність і підступність долі (чи людей?), про те, як напрочуд прекрасна коштовна річ здатна розбудити найбільш ниці людські якості й накликати горе. Маленький шедевр великого майстра.


6в

“Прикраси Vogue”, Керол Вултон


Одне з найкрасивіших книжкових видань під грифом “Vogue” — безцінна знахідка для істориків моди, дизайнерів і заповзятих фешіоністів. Від кутюр — до біжутерії, блискучі дрібнички й витончені витвори мистецтва, що побували на сторінках британського журналу Vogue протягом ста років, зібрані під однією палітуркою і чудово ілюструють найяскравіші тенденції й мистецькі настрої свого часу.

П’ять тематично-настроєвих розділів ведуть читача від елегантної класики до гламурного джазу, від романтики до рок-н-ролу й авангарду. Блиск казкових діамантових діадем змінюється химерними гагатовими чокерами, а масивні срібні манжети поступаються місцем елегантній нитці перлів — у цьому весь сенс моди й весь сенс життя, контрасти та зміни якого закликає святкувати Vogue.

Читати: Наталія Чуловська для #ПроЧитання: “Чашка кави та гарна книжка, і можна читати хоч до понеділка”


7в

“Фелікс Австрія”, Софія Андрухович


Станіславів (Івано-Франківськ) початку ХХ століття. Краєчок Австро-Угорської імперії, де бруківкою тупцюють тисячі людей усіх верств, а розмови точаться польською, українською та ідишем. Тут живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають витончені прикраси, а заразом, і таємниці у різьблених комодах.

У романі дві героїні: Аделя – стандартна модель розніженої пані, яку можна зустріти як у романтичному епосі, так і в сучасних телевізійних серіалах, та Стефа – образ в усіх сенсах цікавіший і жвавіший. Саме від її особи ведеться оповідь, саме її голос проговорює власні інтенції й життя епохи, тільки вона, і ніхто інший, здатна спекти найсмачніший у світі пляцок і розкрити таємницю фантастичного викрадення коштовностей. Стефа, немов гід по старому Станіславові, що намагається передати бодай частинку себе крізь дотики, запахи й смаки. І виходить це у неї напрочуд переконливо й атмосферно.

Читати: Роман Софії Андрухович “Фелікс Австрія” екранізують


8а

“Читай мої брошки”, Мадлен Олбрайт


Це, незвичайне для мемуарів, настільне видання являє собою детальну розповідь про славнозвісні брошки Мадлен Олбрайт, які супроводжували її вбрання протягом всієї державної служби.

Велика шанувальниця вінтажної біжутерії, Олбрайт — аж ніяк не фанат коштовностей. Більшість її брошок невідомого авторства і не мають ювелірної цінності, проте це не завадило їм зіграти свою історичну роль під час політичних заходів і перемовин. Використання прикрас у вигляді невербальної комунікації Олбрайт розпочала після того, як Саддам Хусейн назвав у пресі тодішню посла США в ООН “незрівнянною змією”. У відповідь на це, під час наступної зустрічі з офіційними особами Іраку, пані Олбрайт прикрасила костюм золотою брошкою зі змією, й надовго вступила в цю захопливу гру алегорій.

Історії маленьких дрібничок захоплюють так само, як і шлях Олбрайт-політика та її дивовижні сила і розум, що розкриваються за допомогою прикрас-символів. Все ж, чимало здатна зробити жінка, озброєна красивою брошкою на лацкані, звичайно, якщо вона — Мадлен Олбрайт.


9а

“Діаманти Юстасів”, Ентоні Троллоп


Кінець XIX століття може бути цілком захопливим часом для сучасного читача, коли мова йде про книжки Ентоні Троллопа. Точний у змалюванні деталей і образів, дотепний у діалогах і нещадний у своєму реалізмі, Троллоп надавав перевагу циклам романів, події яких розгортаються навколо певних осіб чи сімейних кланів. Цього разу йдеться про книжку з серії про Плантаґенета Паллісера, яка розповідає про долю фамільних коштовностей родини Юстас.

За сюжетом, після смерті сера Флоріана Юстаса його дружина Ліззі — вродлива, втім, нерозважлива панянка, рішуче відмовляється повернути діаманти законним спадкоємцям померлого. Шукаючи вихід у квапливих заручинах та інтригах, Ліззі потрапляє у досить пікантне становище, коли коштовності зникають, а всі шишки валяться на неї. Та хіба Ліззі Юстас не здатна вийти сухою з води?


10а

“Блиск і полум’я: Біографія діамантів”, Рашель Берґстін


З цією книжкою українському читачеві напрочуд пощастило, адже “Блиск і полум’я” — одне з найсвіжіших рекомендованих нон-фікшн видань Harper’s Bazaar і Publishers Weekly.

Хочете дізнатися, як діаманти перетворюються з непоказних камінців на довершені мерехтливі скарби, або з чого починали такі метри, як Карт’є, Тіффані, Гарі Вінстон? Звідки узявся вислів “Діамант – це назавжди”, або коли вкорінилася традиція освідчуватися з діамантовою обручкою? Тоді ви потрапили за адресою!

Дослідниця культурних і мистецьких явищ Рашель Берґстін пише про світ речей: про аксесуари та прикраси, про предмети, які обожнювалися, попри другу заповідь. Через їхню історію, мов через призму, вона демонструє історію людства, і робить це докладно й уважно, втім, без претензій на звання експерта. Саме цей стиль наративу авторки — з позиції споживача і досить романтичної особи, робить монографію “Блиск і полум’я” доступною для широкої аудиторії й водночас цікавою для прискіпливих ерудитів.

Читати: Найкращі друзі дівчат і реперів

Читати: Діаманти принцеси Монако. Уривок із книжки “Блиск і полум’я”


Олександра Орлова

Олександра Орлова
Письменниця, журналістка і перекладачка, педагог Монтессорі, авторка дитячих книжок і колонок літературних оглядів. З 2012-го року замешкана в Сіетлі (США). Шаленію від природи Північно-Західного узбережжя, хайкінгу і рафтингу, релаксую з йогою, книжками і клаптиковим шиттям, у перервах допікаючи обіймами коту Ешеру.
http://alekro.uamodna.com/

40 thoughts on “Скриня скарбів. 10 книжок про коштовності

    Залишити відповідь