Дайджест тижня: ШЕРЕХ, Ділан та ПроЧитання

Кінець року це не лише про підсумки та найкращих, а й про започаткування гарних літературних подій. Цього року вперше публічно пройшов фестиваль української есеїстики ШЕРЕХ. А сьогодні 19 грудня, на День святого Миколая, на Софіївській площі відбудеться презентація “Біблійних історій для дітей”. Крім того, минулого тижня ми започаткували нову рубрику #ПроЧитання, і в рамках неї поспілкувались про книжки аж із двома героїнями Тетяною Терен та Іриною Славінською. Про інші новини, статті та інтерв’ю минулого тижня читайте нижче.

%d0%b42

19 грудня о 20:30 (відразу після того, як запалають вогники на новорічно-різдвяній ялинці) на Софіївській площі відбудеться презентація книжки із переказами біблійних історій для дітей від протоієрея Георгія Коваленка та ілюстраціями Юлії Пилипчатіної від проекту #книголав. Про ідею книжки ““Біблійні історії про дітей”, вибірку історій, мову говоріння, та книжки, які отець читає власним дітям, читайте в інтерв’ю із автором. 


Із 16 до 18 грудня в Art Ukraine Gallery пройшов «літературний Woodstock» та «свято думки», перший фестиваль української есеїстики ШЕРЕХ. Під час фестивалю, який назвали на честь батька української есеїстики Юрія Шереха, провели ряд лекцій та кавувань на тему короткої прози, та зокрема есеїстики, обрали фіналістів Премії ім. Юрія Шевельова та власників відзнаки ШЕРЕХ-2016. Лауреатом став Вахтанґ Кебуладзе за книжку “Чарунки долі”. 


Сайт критики дитячої літератури Барабука оголосив найкращі книжки та авторів 2016 року. Дебютом року стала підліткова книжка Мії Марченко “Місто тіней”, найкращим дитячим прозаїком – Валентина Вздульська із “Плутоном”, а поетом – Григорій Фалькович. Про решту переможців та найкращі книжки читайте за посиланням. 

l4

Цей тиждень був рясним на розмови та інтерв’ю. Дві із них вийшли в рамках нової рубрики блогу #ПроЧитання. Це невеличкі розмови про книжки, місця читання, улюблені тексти та цитати, читання в дитинстві, та зміст і розмір домашніх бібліотек. У фокусі – люди із гарним смаком, не лише в книжках. Першими героїнями стали – журналістки Ірина Славінська та Тетяна Терен.


«Startup nation», «країна стартапів», використовують як синонім до Ізраїлю. Тобто, як там, про Британію кажуть «туманний альбіон», про Ізраїль – «startup nation», – на Громадському радіо інтерв’ю директора видавництва Yakaboo Publishing Оксани Форостини про першу видану книжку “Країна стартапів”. 


І на кінець, цьогорічний лауреат Нобелівської премії Боб Ділан, хоча й сам не приїхав на вручення премії у Стокгольм, передав промову: “І ніколи в житті у мене не було часу запитати себе: «А мої пісні – це література?»”. Пісню замість Ділана заспівала Патті Смітт. А переклад промови читайте за посиланням.

%d0%b4%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82

На кінець року ми підготували підбірку 12 найкращих книг 21 століття за версією найвідоміших світових критиків. Опитування робила редакція BBC Culture critics. Найвідоміші обрали 196 книг, а до короткого рейтингу потрапили перші 12 книжок, які набрали найбільше голосів. Крім усього іншого, цей список може стати гарним мастрідом на свята.


До Дня святого Миколая ми зробили рейтинг із 25 найбільш топових книг, які обирали батьки своїм дітям в останні тижні. До нього додали ще 15 видань дитячої літератури на святково-різдвяну тематику та симпатичних на думку редакції блогу. Вийшов орієнтовний топ-50 дитячих книжок, які можна сміливо дарувати малюкам.


Традиційно у вівторок у нас вийшла добірка новинок тижня із радіопрограми Книжное сословие. Цього разу до неї потрапили сім видань, серед яких нещодавно видані твори Джуліана Барнса, Стругацьких та Улицької. Саму програму можна прослухати тут. 


Серед уривків художньої прози потрапили романи українських письменниць: фантастичний роман про різні часові простори та межі Яни Дубинянської “Свій час” та автобіографічна гуцульська історія від молодої письменниці Валерії Чорней “Яблуко в тайстрі”.

%d0%b43

Про трішки більше ніж антиутопію “Не відпускай мене”, та водночас перше видання українською відомого британського письменника японського походження Кадзуо Ішіґуро розповіла Ірина Ночна: “Мені здавалося, що після Оруелла, Берджеса і Хакслі мені буде з чим порівняти роман Ішіґуро, але він виявився ні на що не схожим. І, як би це банально не звучало, не відпускав довгий час.” 


Про сучасну підліткову історію від молодої письменниці Ольги Купріян “Солоні поцілунки” розповіла Віта Макарик: ” Зі своїми зухвалими, не-правильними, не карамельково-солодкими героями, зі своєю живою мовою повість виглядає дуже крутим дебютом.”


Про першу книжку видавництва Yakaboo Publishing, про країну Ізраїль, якій вдалося стати “Країною стартапів” розповіла Тетяна Синьоок:  “Кожна з історій потверджує думку про те, що криза – це чудовий старт, бо найголовніше в будь-якому успіху – людський капітал.”

Надихайтеся гарними книжками!


Читати: Дайджест тижня: Книга року BBC, презентація Країни стартапів і “татуйовані” «Тигролови»

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

13 thoughts on “Дайджест тижня: ШЕРЕХ, Ділан та ПроЧитання

    Залишити відповідь