12 найкращих романів XXI століття

Редакція BBC Culture critics провела масштабне опитування серед світових літературних критиків. Зокрема Парул Сенгал із The New York Times Book Review’s, редактор журналу Time Лев Гроссман, редактор книжкової тематики Newsday Том Бір, засновник Bookslut Джесса Кріспін та інші мали назвати найкращі романи, опубліковані після 1 січня 2000 року. Критики назвали 196 книжок. Серед них обрали 12 романів, за які проголосували найбільше критиків.


Результат пошуку зображень за запитом "junot Díaz, The Brief Wondrous Life of Oscar Wao"Джуно Діаз “Коротке фантастичне життя Оскара Вау” , 2007

Перше місце та найбільше голосів отримав дебютний роман Джуно Діаза, американського письменника домініканського походження про дивака Оскара, який мріє стати домінікансько-американським Толкієном та знайти кохання. “Мені було нелегко закохатись у книжку, у якої ДНК складається із наукової фантастики, фентезі та тестостерону”, – каже редактор літературної рубрики The Chicago Tribune Елізабет Тейлор. “Це лише другий автор латинського походження, який отримав Пулітцерівську премію, – коментує Рігоберто Гонзалез. – Оскар Вау підтверджує міцний зв’язок латиноамериканців із власною культурою, мовою та історією. Але також у книжці йдеться про те: “Хто такі американці? Що означає пережити американський досвід?” Критик та драматург Грегг Барріос погоджується: “Діаз вправно міксує домініканську історію, комікси, sci-fi, магічний реалізм та примітки, і все це працює. Оскар-ботанік та оповідач, книжковий мачо Юніор такі автентичні, як Портний Рота, Кролик Апдайка, Огі Беллоу чи Ігнатіус Тула.”


Результат пошуку зображень за запитом "The Known World"Едвард П. Джонс “The Known World” (“Знаний світ”), 2003

Дія роману відбувається у 1955 році на плантації Генрі Таунсенда, раба у минулому, а зараз рабовласника. “Знаний світ” – це тріумф емпатії та співчуття. Він занурює читача в період складних часів, не даючи простих висновків. Відчуваючи близьку смерть, Таунсенд обмірковує долю своїх 50-акрових плантацій у Вірджинії, і поводиться із рабами, так, як його вчив його наставник, колишній його власник. “Знаний світ” – це найкращий американський роман, опублікований у XXI столітті – незрівнянна робота про людський досвід та виживання у часи американського рабства”, – зазначає критик Волтон Муюмба, автор The Shadow and the Act.


Результат пошуку зображень за запитом "Hilary Mantel, Wolf Hall"Гіларі Мантел “Вовча зала”, 2009

Сага британської письменниці Гіларі Мантел про одну з інтерпретацій подій XVI століття із перспективи Томаса Кромвеля (разом із Генрі VIII, як допоміжним героєм) отримала Букерівську премію та премію National Book Critics Circle, була адаптована для театру та екранізована BBC у вигляді міні-серіалу. “Надзвичайно прекрасний переказ історії, яку вже неодноразово переказували, проілюстрована бездоганною експертизою влади через зростання авторитету Томаса Кромвеля”, – зазначає Karen R Long, редактор Seattle Times. “Я ще ніколи не була так поглинута у думки героя, не зважаючи на час і місце подій”, – додала Mary Ann Gwinn редактор Well Read TV.

 

 


Результат пошуку зображень за запитом "gilead robinson"Мерілейн Робінсон “Gilead” (“Гілеад”), 2004

Ще один переможець Пулітцерівської премії від імені Реа Джона Емза, священика із маленького міста в Айові. Він розповідає про своє життя та антирабовластницьку традицію своєму сину дуже ліричною мовою. Ця книжка є першою із трилогії Робінсон, разом із “Будинком” та “Лілою”. “Не знаю кращого сучасного романіста, хто писав би більш серйозно та глибоко про релігійну віру, яка стала майже темою табу у сучасній літературі”, – коментує критик Даун Раффел.

“Робінсон водночас і автор “ідей”, і чудовий стиліст у прозі, вона досліджує складні питання всередині інтимного простору сім’ї та спільноти. А ще вона надзвичайно хороший оповідач”, – додає Карен Р. Лонг, менеджер премії the Anisfield-Wolf book awards. Ця скромна історія декількох поколінь вселяє бажання та робить можливим духовне життя у 21 столітті, як одне із можливих чудес. “Гілеад” будуть читати ще й через 100 років, переконані критики.


Результат пошуку зображень за запитом "Jonathan Franzen, The Corrections"Джонатан Франзен “Поправки”, 2001

Сага на межі про декілька поколінь, переможець US National Book Award, стала одним із першим романів тисячоліття, який зміг зобразити дух часу. Альфред та Енід Ламберти, та троє їх дітей намагаються зібратись на Різдво наприкінці 20 століття. Батькова хвороба Паркінсона прогресує, а США на порозі економічної кризи.

“Надзвичайний третій роман Франзена – чудо голосів, характерів та столітелінгу, водночас епічний та інтимний”, – вважає колумніст New York Times Кармела Кіарару. “Франзен забезпечує собі місце головного американського письменника”, – вважає Лорі Гертцель, головний редактор the Minneapolis Star-Tribune. Цей великий, розтягнутий, огрядний роман зачіпає одні із найбільш важливих тем перших років цього тисячоліття, зокрема економіку, конфлікт між батьками та дорослими дітьми, та старіння суспільства зокрема. А крім того ця історія збагачена чудовим сторітелінгом та гумором.


Результат пошуку зображень за запитом "Michael Chabon, The Amazing Adventures of Kavalier & Clay"Майкл Чабон “Пригоди Кавалера і Клея”, 2000

1939 рік, Джо Кавалер, художник типу Гудіні, втікає з окупованої нацистами Праги та опиняється у Нью-Йорку. Разом із двоюрідним братом із Брукліна Семмі Клеєм він вигадує супергероя Ескапіста та започатковує золоту еру коміксів. “Романи Чабона – місткі, об’ємисті та мають багато історій в собі, чудово написані, та емоційно багаті, до того ж історично та морально глибокі”, – вважає редактор Booklist Донна Сімен.

Ця історія також може бути мостом між 20 та 21 століттями у перспективі Другої світової війни та народженні супергероїв та коміксів, потенційних міфологізованих героїв для масового читача. Романи Чабона вплинули на інші літературні роботи 21 століття. Але саме “Пригоди Кавалера і Клея” – це позачасове дослідження нашої схильності до війн та ненависті, нашої потреби в історіях та існування магічної суперсили.


Дженніфер Еган “Візит загону горлорізів”, 2010

Роздуми про час, славу та музику у стилі Пруста виграли the National Book Critics Circle та премію Пулітцера. “Час – це хитрий горлоріз, те, що ви постійно ігноруєте, бо настільки зайняті, що не маєте часу на горлорізів, що прямо перед вами”, – каже Еган. Вона будує оповідь навколо продюсера панк-рокера Бенні Салазара, його злодійкуватого асистента Саші та кола насмішників, пропащих людей та дармоїдів. Колетт Банкрофт, книжковий редактор The Tampa Bay Times, дає перше місце Еган не лише через те, що вона чудово написана в експериментальній манері, але й тому, що 21 сторіччя це головна тема роману. Еган зіставляє літературні сюжети, невблаганний шлях від молодості до старіння, із дослідженням способів, які швидко змінюють людські досвіди. Цей роман пророчий, дивний, мудрий та просто чудово читається. Українською його переклала Софія Андрухович.


Результат пошуку зображень за запитом "Billy Lynn’s Long Halftime Walk book"Бен Фунтейн “Довга прогулянка Біллі Лінна в перерві футбольного матчу”, 2012

Дебютний роман, переможець National Book Critics Circle award, вирізняється поміж інших “мудрою та щирою веселістю”, вважає критик Стівен Дж. Келман. Восьмеро американських новобранців тільки-но після перестрілок в Іраці, в якій один із їхніх товаришів загинув, а інший став інвалідом, стають телевізійними героями війни на каналі Fox News. Їхній двотижневий тур закінчується салютом після першої половини матчу на грі Даллас Ковбойс. Фунтейн зачіпає теми надмірності Техасу, американського футболу, бізнесу та війни, та дає нам почути 19-річного оповідача, Біллі Лінна, із сумішшю хіті, засліпленості та посттравматичного психічного розладу в голові. “Це дуже дивно, – каже уболівальник Даллас Ковбойс, – бути нагородженим за найгірший день у твоєму житті”.


Результат пошуку зображень за запитом "спокута макюен"Ієн Мак’юен “Спокута”, 2001

Чудово написаний роман Мак’юена розповідає про події, які починаються одного літнього дня в 1935 році, коли 13-річна Бріоні показує своїй матері щойно написану п’єсу. Її має інсценізувати наступного вечора разом із трьома двоюрідними сестрами. Цього вечора Бріоні стає свідком, як на її 15-річну кузину хтось нападає у темному лісі. Вона свідчить, що це був Роббі, бойфренд її сестри із Кембриджу, та син покоївки. Він потрапляє до в’язниці. У другій частині Мак’юен змальовує евакуацію Данкірка у 1940 році, та Роббі серед тих, хто врятувався. Зрозумівши, що вона зруйнувала життя сестрі та Роббі, Бріоні йде працювати медсестрою протягом Лондонського бомбардування.


Результат пошуку зображень за запитом "Chimamanda Ngozi Adichie, Half of a Yellow Sun"Чімаманда Нґозі Адічі “Половина жовтого сонця”, 2006

У своєму зухвалому та вигадливому другому романі, Адічі, спираючись на минуле свого роду, розповідає про громадянську війну в Нігерії, про те, як у 1967 році народ Ігбо вирішив відділитися від решти країни. Її дід у ті часи загинув у таборі для біженців. Історія розповідається із перспективи сестер-двійнят Оланни та Кайнене, та 13-річного слуги Річарда, британського експатріанта, який закоханий у Кайнене. Ще одним героєм є бойфренд Оланни, який підтримує сецесію. “Роман Адічі – це прояв сили, творчої та інтелектуальної”, – вважає критик Волтон Муюмба. “Це також серйозний роман про політику та кохання під час війни”.


Зеді Сміт “Білі зуби”, 2000

Сміт, 23-річний вундеркінд, вразила літературний світ своїм першим романом, який демонструє авторську дотепність та розмах. “Білі зуби” отримали Вітбредівську та Гардіанівську премії за дебютну книжку, розповідають про життя в Лондоні, двох друзів із часів Другої світовох війни – Арчі Джонс та Самала Ікбала, та їхні сім’ї. Починає книжку Арчі, який тільки-но розлучився із другою дружиною. Він вирішує покінчити життя самогубством у день Нового 1975 року, в автівці, запаркованій перед м’ясним магазином, який продає халяльне м’ясо. “Білі зуби” розповідають через яскраві сцени та персонажів про постколоніальний мультикультурний Лондон.


Джеффрі Еугенідес “Middlesex” (“Середня стать”), 2002

“Я народився двічі: вперше, дівчинкою, у Детройті, в січні 1960; а потім знову, хлопчиком-підлітком, в у відділенні невідкладної допомоги поблизу міста Петоскі, в Мічигані, у серпні 1974-го”. Так починається роман Еугенідеса. У 14 Калліопе Стефанідес зрозуміла, що страждає від рідкісної рецесивної мутації, що робить її псевдогермафродитом. Розуміючи, що має “чоловічий мозок, починає себе називати Кал. Дуже яскравою мовою Еугенідіс розповідає про долю та волю на прикладі зростання Кала та історію про успішне підприємницьке зростання його батьків, Дездемони та Лефті. Вони звісно також мають свій генетичний секрет. Зрештою незвичний стан Кала дарує йому міфічний подарунок – “здатність спілкуватись між статями, бачити із перспективи відразу обох статей, а не однієї окремої”. “Середня стать” поєднує у собі успіх у критиків та комерційний, отримавши Пулітцерівську премію та розійшовшись світом мільйонами екземплярів.


Джерело: bbc.com


Читати: 7 товстих романів на довгу зиму

Читати: 8 книжкових всесвітів, у яких хочеться жити

Читати: 10 найкращих художніх книг року за версією Goodreads

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

24 thoughts on “12 найкращих романів XXI століття

    Залишити відповідь