Чудовий переклад. 12 книг, які хочеться читати

Читати та занурюватися в текст повністю – те, про що мріє кожен книгоман. Не лише від автора та стилю письма залежить, чи подарує вам це обраний твір. Коректура та переклад – важливі складники вражень, які отримує читач.

Пропонуємо вам добірку з книг, які вражають не лише сюжетом та текстом, проте й результатами роботи перекладачів. Детективи та фентезі, класика та сучасні романи, дитяча література та нон-фікшн – обирайте на свій смак!


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


27_8_04

«На щастя, молоко» Ніл Ґейман


Вкотре видавництво КМ-БУКС дарує фанатам Ґеймана можливість читати улюбленого автора українською. Історія позиціонується як дитяча, але дорослим теж буде цікаво почитати про звичайнісіньку сім’ю, яку мама лишила на тата на час відрядження. Що може трапитися за короткий час? Безліч усього! А починається все з того, що в будинку закінчується молоко, а всі ми знаємо, що британці без нього чай не п’ють…

Буде захопливо, весело та ще й оку приємно – адже ілюстрував книгу відомий по співпраці з Ґейманом Кріс Рідделл. Насолода два в одному!


27_9_04

«Оголошено вбивство» Агата Крісті


Продовження серії творів від Королеви детективу – новинка, уперше видана українською завдяки Клубу Сімейного Дозвілля.

Одного дня жителі провінційного містечка знаходять у місцевій газеті оголошення-запрошення. Запрошення на… вбивство, тобто на виставу, темою якої буде саме воно. Дійство обіцяє бути інтригуючим, тож мешканці Чипінг-Клегорна відвідають його. Єдине, чого вони не очікують – таємничий лялькар смикне за ниточки, та вистава перекинеться в реальне життя.

Загадки та скелети в шафах героїв – характерні для творів Агати Крісті, тож будьте готові до розкриття найтемніших сторін персонажів. Та спробуйте вгадати вбивцю – особисто мені це ніколи не вдається ?


27_10_04

«Література! Мандрівка світом книжок» Катаріна Маренгольц


Книга, якою останнім часом марить більша частина книголюбів України – збірка-енциклопедія Катарини Маренгольц є справжнім путівником світу літератури. Видавництво Віват справді ощасливило всіх книгоманів. Тут ви знайдете інформацію щодо всесвітньо відомих письменників та їхні твори з розбивкою по рокам – від 1307 до 2011 року!

Розвороти кожної книги розбиті на підпункти: «Зміст» (бережіться спойлерів! Вони тут є), «Між іншим» або «Дивовижно» (цікаві факти про твір), «Цитата» та «Читачам-початківцям» (тут рекомендації щодо того, чи варто читати книгу тим, хто лише стає на шлях обожнювання книг). Тут, звісно, і біографії письменників, а бонусом виступають дотепні ілюстрації від Дона Парізі – навіть просто гортати збірку буде задоволенням.

Читати: (Не)нудна мандрівка світом книжок


27_11_04

«Морт» Террі Пратчетт


Одна з найсвіжіших книг Пратчетта українською, що вийшла друком у Видавництві Старого Лева, розпочинає знайомство читачів із циклом про Смерть.

У Пратчетта Смерть чоловічого роду, говорить він ВИКЛЮЧНО КАПС ЛОКОМ, любить котів, готувати смачненьке та взагалі няша. Цей персонаж не може не викликати симпатію!

Але одного дня Смерть розуміє, що головному переправнику душ на той світ треба й відпочивати. Тож він бере собі в помічники Морта, недолугого та незграбного хлопчину, і просто… зникає. Відпочивати. Втім, «відпочинок» Смерть розуміє теж своєрідно, тому буде й цікаво, і небезпечно (не забуваємо, що Морт, залишений за головного, дуууже недолугий ?) – для всього Дискосвіту. А ще – смішно та філософськи, як і завжди в сера Террі.


27_12_04

«Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо» Стівен Гандрі, Олівія Бел-Буель


Кардіохірург та доктор медицини Стівен Гандрі обіцяє шокувати читачів правдою про те, чому не фастфуд та солодкі напої є головними причинами виникнення надмірної ваги, а злаки та бобові – не обов’язково здорова їжа. Пропонуючи спробувати власну програму «Рослинний парадокс», Гандрі запевняє, що її ретельне дотримання призведе до нормалізації ваги (чи вона є надмірною, чи недостатньою), покращення загального стану здоров’я та поліпшення настрою.

Якщо ж ви вирішите програму не проходити, однаково дізнаєтесь секрети організму, такі, як часті хвороби, втома, виснаження, прокидання вранці з болем у м’язах та інші. А хто попереджений – той озброєний.

Читати: Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо


27_13_04

«Робінзон Крузо» Даніель Дефо


Всесвітньо відомий роман про майже три десятки років життя головного героя на тропічному острові не потребує презентацій, але не можна змовчати про його перевидання в рамках серії «Золота полиця» від видавництва Книголав. Історія ґрунтується на реальних подіях (хоча 4 роки в реальності та всемеро більше в книзі суттєво різняться) знову і знову змушує читачів боротися за виживання з Робінзоном, страждаючи від спеки, голоду та, головне, самотності.

Але ж весною просто необхідно читати історії, що надихають, чи не так? Любите ви пригодницькі романи чи ні, чудовий переклад книги принесе втіху та задоволення від читання, а шикарне видання стане окрасою книжкової полички.

Читати: #книголав презентує проект серії класики «Золота Полиця»


27_14_04

«Матильда» Роальд Дал


Не просто так гаслом видавництва А-ба-ба-га-ла-ма-га є слова «Для малят від двох до ста двох» – історія про маленьку Матильду зворушить як дітлахів, так і дорослих читачів, адже проблеми, з якими стикається дівча-вундеркінд, зовсім не дитячі… Втім, головна героїня не опускає рук – вона вирішує перевиховати всіх, кому здається клопотом. Сюди входять і батьки Матильди, і директорка її школи, навіжена та сповнена злостивості особа.

1988 року «Матильда» визнана найкращою у світі (!) дитячою книгою, тож якщо вас не підкупив переклад, хоча б за це звання прочитати її варто. Та і просто погортати і насолодитися чудовими ілюстраціями Квентіна Блейка ?


27_15_04

«Зелена миля» Стівен Кінг


Розповідь, що її веде колишній наглядач в’язниці «Холодна гора» Пол Еджкомб, зворушить кожного читача, навіть найцинічнішого. Кінг не давить на жалість, але він пише так, що втримати сльози співчуття неможливо.

Місце, куди людей привозили помирати; місце з камерами смертників та стратою їх на електричному стільці; місце, де однаково було місце співчуттю, дружбі та розумінню – це все «Холодна гора» та те, що відбулося там далекого 1932-го року. Саме тоді відбував свій строк у в’язниці засуджений за згвалтування та убивство двох маленьких сестер Джон Коффі. Пізнаючи засудженого з кожним днем усе краще, Пол розуміє – Джон не міг зробити те, за що його засудили до страти. Та чи можна допомогти людині, що вже потрапила до «Холодної гори»?


27_16_04

«Команда команд» Стенлі Маккрістал


Нон-фікшн від військового, що керував антитерористичними операціями в Іраці? Ще й який!

Стенлі Маккрістал, генерал Сполучених Штатів Америки, ділиться в «Команді команд» не лише своїм воєнним досвідом (що однозначно зацікавить сильну половину людства), а й розглядає ситуації з історії, які доводять – застарілі системи управління не діють. Ризикнувши змінити традиційну схему ухвалення рішень у команді під час антитерористичної операції, згодом Маккрістал переніс ідеї, що стали успішними, у бізнес. Тим самим він довів, що ті, хто мають спільну місію та націлені на один результат, утворюють команду команд (де б це не було). Взаємодоповнення та відкритість новому, амбітність та водночас розуміння потреб усієї команди – як створити таку організацію? Якщо ви керівник або прагнете ним бути – «Команда команд» має з’явитися на вашій полиці неодмінно.


27_17_04

«Відьма» Томас Олде Хьовелт


Невеличке містечко Блек-Спрінг вітає вас! Просимо, просимо, відчувайте себе, як удома! Що? Хто ця жінка, що раптово з’явилася на нашій кухні? Не зважайте, то Катаріна, вона наша місцева відьма, ще із сімнадцятого століття тут мешкає… Очі й рот зашиті? Ну так, але то необхідно, щоби не прокляла. Та ви не бійтесь, не бійтесь, вона тут уже звичний персонаж! Усі знають про Катаріну та звикли до її появ. Чому нічого не робимо з нею? Чому не хочемо, щоб у Блек-Спрінг оселявся хтось новий? А ви впевнені, що хочете знати відповідь?…

Новий жахастик від голландського письменника здатен полоскотати ваші нерви та залишити без сну – проте буде стовідсотково цікаво, нехай і моторошною. А з обіцянкою автора побувати цього року в Україні – ще й нагода отримати автограф.


27_18_04

«Моє каяття» Жауме Кабре


Сім часових відрізків, більше ніж сто героїв та текст, який змушує зупинятися та читати себе знову і знову. Ви готові? Тоді пірнайте – «Моє каяття» неодмінно лишить свій слід у душі кожного читача. Визнана всім світом, ця книга перекладена вже дванадцятьма мовами.

Головний герой книги – у минулому музикант. Роки «подарували» йому хворобу Альцгеймера, тож зараз автор озирається на своє (і не тільки своє) життя, філософствуючи як про мистецтво, так і про загальнолюдські цінності. Заздрість, та шляхетність, любов до мистецтва та кохання двох людей, відгуки війни та пошуки себе – здається, поєднати це все неможливо, але Кабре вдається. Це може бути не легко, але точно буде вражаюче сильно.


27_19_04

«Королівство шахраїв» Лі Бардуго


Цікаво, чи є книга, яку українські книголюби чекали більше, ніж продовження історії про Каза Бреккера та його команду? Пам’ятаю, як на Форумі видавців восени 2017 ми з дівчатами атакували стенд видавництва Віват у Львові, вимагаючи від співробітників точної дати виходу книги ?

Й от дочекалися! Каз Бреккер та решта покидьків знову в дії. Ні, не всі, почекайте – онде Інеж у руках у Ван Ека. Втім, коли до справи візьметься Каз, усе буде вирішено швидко, будьте впевнені. Але не все так просто – юрда парем, мета першої книги серії, тепер у Кеттердамі, і за наркотиком стягуються в місто всі, кому не ліньки. Час Бреккеру закотити рукава та вирішувати долю магії у світі Гриша…

Як і в попередній книзі, розділи чергуються від імен героїв. Кожен розкривається трошки більше, кожен – особистість. Але навіть будучи одинаками-покидьками, вони лишаються разом – командою до кінця.

Читати: Довгоочікуване продовження «Шістки воронів». #ЧитаємоРазом: «Королівство шахраїв» Лі Бардуго


Читати: Друга частина серії для бінґо у двох томах. Том перший

Читати: Мастрід квітня. Читання на вихідні: насолоджуємося теплом і відкриваємо нових авторів

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

491 thoughts on “Чудовий переклад. 12 книг, які хочеться читати

    Залишити відповідь