Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо

Усі фото: Олени Олексин

«Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо». Погодьтеся, назва книги звучить доволі інтригуюче, так ще й автор не якийсь новомодний самопроголошений гуру харчування, а доктор медицини, кардіохірург – Стівен Р. Ґандрі.

Вивчаючи історії захворювань пацієнтів, результати лабораторних аналізів та тестів, доктор Ґандрі дійшов приголомшливих висновків, що причини серцево-судинних захворювань, автоімунних змін, діабету, раку, деменції, анемії, остеопорозу та багатьох інших хвороб знаходяться зовсім поряд, а саме, у нашій їжі! А якщо бути більш конкретним, у лектинах.


Хто ж такі ці таємні нищівні вороги нашого здоров’я?


Задовго до того, як на землі з’явились люди, рослини захищали себе і своє потомство від голодних комах, виробляючи в насінні й інших частинах певні токсини, включаючи лектини. З’ясовується, що ті самі рослинні токсини, котрі здатні вбити або паралізувати комаху, також здатні підривати тишком-нишком здоров’я людини й підступно впливати на її вагу.

Лектини руйнують природну здатність організму до самозцілення та загоєння, підтримують запальні процеси та здатні до молекулярної мімікрії (наприклад, можуть прикидатися гормонами). Особливо вони небезпечні для тих, хто вже потерпає від хронічних захворювань, адже в такому разі організм не здатен повноцінно протистояти загрозам.


Що ж пропонує лікар Ґандрі?


Насамперед, очистити організм від лектинів, а це означає тимчасово відмовитися від лектиновмісних продуктів: усіх фруктів, більшості зернових та бобових, штучних цукрів та підсолоджувачів, промислової курятини, м’яса (так, основою харчування господарських тварин є кукурудза, пшениця та соя, приправлені щедрою жменею антибіотиків), молочних продуктів і, навіть, усіх овочів, що містять зернята.

Як тільки дезінтоксикаційний період завершиться, а організм та стінки кишківника стануть міцнішими, можна поступово вводити фрукти, проте лише сезонні. Незабаром повернуться й бобові та деякі продукти із групи зернових, попередньо пройшовши необхідну обробку.

Для зручності наприкінці книги є список дозволених та заборонених продуктів, приблизне меню, у тому числі для веганів та вегетаріанців.

14_2_03


Зізнаюсь, можливість зміцнити імунну систему, позбавитися хронічної втоми, «туману в мозку», а також попередити цілий список небезпечних хвороб виглядає напрочуд привабливо й мотивуюче. Для підсилення ефекту переконання лікар Ґандрі ділиться численними історіями зцілення своїх пацієнтів та тим, які небезпечні хвороби їм вдалося подолати із допомогою системи харчування «Рослинний парадокс». Щоправда, деякі пасажі звучать надто безапеляційно та викликають щирий подив такій монументальній впевненості автора в його методиці. Мабуть, саме тому в Ґандрі є й чимало запеклих опонентів у науковому світі.

Доктору Стівену Ґандрі закидають перекручування наукових фактів та власне тлумачення результатів загальновідомих дослідів. Тим не менше, це не заважає всім зацікавленим знаходити цілі блоги та Youtube-канали присвячені безлектиновому харчуванню. А вони і справді будуть у нагоді, адже більшість зі звичних нам продуктів потрапляють у заборонений список та утруднюють складання харчового меню. Обіцяю детально ознайомитись із ними та поділитись  результатами, адже й сама вирішила спробувати програму безлектинового харчування.


Читати: Новинки лютого. 90 книжок від українських видавництв

Читати: Смачного! Топ 6 книжок, які потрібно мати на кухні


Придбати книжку в Yakaboo

(Visited 576 times, 1 visits today)
Олена Олексин
Олена Олексин
Перекладач, координатор благодійних проектів, затята подорожувальниця! Обожнюю людей та спілкування, володію шістьма мовами та мрію про мить, коли щебетатиму ще й іспанською. Фраза, яку найчастіше можна почути від мене: «Знаєш, я читала…» Ділюсь любов’ю до якісної літератури, смачної їжі та справжніх ранків у інста
https://www.instagram.com/ohh_helene
  • Olga Synova

    Прекрасно, что перевод книги увидел свет. Очень своевременно. Было бы прекрасно, если бы удалось договориться с автором книги Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, Dyspraxia, A.D.D., Dyslexia, A.D.H.D., Depression, Schizophrenia о переводе её книги. Тем более, что доктор Наташа – наша соотечественница. Я бы тогда всем читателям своего сайта порекомендовала её приобрести. Тем более, что кулинарные рецепты книги адаптированы к славянской пище. О.И.Синёва