12 підліткових новинок #підАрсенал

Кінець травня – пора складати детальні віш-лісти до Книжкового Арсеналу. Щоби полегшити вам завдання, ми познайомилися з підлітковими новинками і відібрали для вас найбільш яскраві й цікаві. Серед них – щемливі, веселі і пригодницькі книги для молодших підлітків і сповнені дорослих проблем, емоцій і переживань – для старших.


30_2_05

«Три горішки для Сашка» Вікторія Ярош

Видавництво Фонтан казок


Ця, на перший погляд незвичайна й чарівна історія, розповідає про найголовнішу для дев’ятирічних дітей істину: дружбу не можуть замінити ніякі матеріальні цінності. Це добре знає головний герой книжки Сашко. У нього, здавалося б, є все, що душа забажає –  включно з величезним кінотеатром на три особи й персональним Еверестом. Сашковий тато – олігарх. Тому батьки не відмовляють хлопчику ні в чому, що можна купити за гроші. Натомість забороняють безплатні радощі, яких йому якраз найбільше й хочеться  – спілкуватися з нормальними, не враженими вірусом «аристократизму» однолітками.

І невідомо, як довго Сашкові довелося б мучитися від такого стану справ, якби в його житті не з’явився Сантиметрик. Хто це – казковий герой, уявний друг чи хтось інший – дізнаєтеся самі. А я лише додам, що для сучасних дев’ятирічок, багато з яких надто сильно, як на свій вік, переймається матеріальними цінностями, книжка Вікторії Ярош стане дуже доречним і ненав’язливим нагадуванням: те, що не можна придбати за гроші, насправді є найціннішим.


30_3_05

«Привіт, вовки!» Дорота Касьянович

Видавництво Урбіно


У Філіпа літо зовсім не задалося. Єдиний приятель переметнувся до іншого, крутішого. Батьки зайняті роботою та гирканням одне з одним і зовсім не приділяють йому уваги. Самотність гризе хлопця так сильно, що він уже готовий подружитися з вовками – реальними чи уявними, які  принаймні проявляють до нього бодай якусь цікавість. Але у Філіпа ще є тітка-письменниця, яка розуміє його з півслова. Вона помічає фантазію й уяву хлопця – і підтримує його несвідоме бажання писати. Писати, щоби вилити свої страхи й сумніви. Писати, щоби зцілитися.

Іноді для того, щоби достукатися до батьків, дитині доводиться зробити щось надзвичайне. Філіп пише казку про самотнього королевича – але також і про себе, і про всіх тих дітей, які почуваються покинутими, забутими, ні до чого не вдатними і страшенно вразливими. Читач не дізнається напевне, як саме вплинула на Філіпових батьків його казка, але точно відчує, який терапевтичний ефект справило писання на самого хлопчика. «Привіт, вовки!» – чудово написана книжка, у якій йдеться не лише про дитячі-підліткові проблеми, а і про те, з чого виростає творчість і як вона лікує людей. А ще вона нагадує батькам про те, що насправді потрібно їхнім дітям.


30_4_05

«Мартуся зі Львова» Ігор Гургула

Видавництво Апріорі


Ця невелика книжечка під ніжною обкладинкою – історія не про сучасних підлітків, а про тих, які жили в буремні часи початку ХХ століття. Ті, на долю яких випали важкі випробовування, втрата рідних і батьківського дому, ті, які дуже рано мусили подорослішати.

Мартуся – це, певною мірою, збірний образ юних львів’янок з інтелігентних сімей, яким довелося пережити й буллінг на вулицях багатонаціонального міста, і принизливу й виснажливу депортацію, холодний Сибір і знущання в дитячому будинку. Але на героїню книги Ігоря Гургула чекає особлива доля й важливе завдання. Вона зустрічає інших українських дітей, ділиться з ними переживаннями, спогадами, мріями. А згодом отримує доручення – повернутися до Львова, відвезти таємний лист і нікому ні словом не прохопитися про свою місію…


30_6_05

«Де ESC з моїх халеп?» Тетяна Стрижевська

Видавництво Легенда


Повість Тетяни Стрижевської, з якою видавництво «Легенда» розпочало свою «Барвисту» серію, знайомить читачів з українською дівчиною-гіком. Сніжана Юна, вона ж Сніжка, фарбує волосся в блакитне, віддає перевагу темному одягу, заввиграшки переставляє Вінду й перепрошиває планшети, а стрес знімає, стріляючи по зомбаках у комп’ютерних іграх-шутерах. Зрозуміло, що з хлопцями їй знайти спільну мову значно легше, аніж із дівчатами, котрі більше переймаються почуттями до Роба Паттісона й новими сукенками, ніж технічними характеристиками компа. От тільки часом, сперечаючись із приятелями на чергову довколакомп’ютерну тему, дівчина ловить себе на тому, що їй хотілося б і якоїсь ніжнішої уваги, романтичніших почуттів. Зрештою кохання, на яке вона так чекає, прийде – і з дуже несподіваного боку. Але чи буде готова до нього Сніжка?

Дівчата бувають різними – про це нагадує письменниця, звівши докупи затяту геймерку і вишукану балерину, які у своїх відмінностях знаходять саме ті точки перетину, з яких народжується дружба. А ще проговорює, що  коли зустрічаєш нове кохання, не обов’язково з головою поринати в його життя, зацікавлення, хобі – варто лишатися вірним своїм вподобанням. Адже саме твої інтереси і «фішки», для когось дивні й незрозумілі, роблять тебе тобою.

Читати: Тетяна Стрижевська для #ПроЧитання: «У магію я не вірю, а в силу слова – ще й як!»


30_5_05

«Антон та інші нещастя» Гюдрун Скреттінг

Видавництво Старого Лева


Коли тобі ні з того ні із сього кажуть, що твоє народження стало просто наслідком «проколу в гумі», це, знаєте, якось зовсім не прикольно. Але для дванадцятирічного Антона це лише одне з нещасть. Більше його турбує те, що після втрати дружини, Антонової мами, його тато дедалі глибше западає в стан, дуже схожий на депресію. Хлопець почувається винним через те, що батько замість того, аби наповнювати своє життя сенсом, усі сили й час віддавав піклуванню про нього. Отож, береться – не без допомоги друзів – знайти татові цікаве заняття, хорошу жінку й повернути жагу до життя.

Історія Антона – це історія синівської й батьківської любові, яка є дуже міцною, попри те, що й батько, і син часом виражають її досить незграбно. А ще ця книжка цінна тим, що в ній дуже невимушено, легко і просто говориться про речі, які досі соромляться обговорювати українські батьки зі своїми дітьми, – про контрацепцію й незаплановану вагітність, про народження з пробірки і про гормони кохання. Та головне в цій історії – щире прагнення зробити своїх близьких щасливими,  відкинувши будь-які умовності.


30_7_05

«Розумник» Кім Слейтер

Видавництво Старого Лева


Кіран Вудз – особливий хлопчик. У нього є певні проблеми з емпатією, у школі його вважають недоумкуватим, а вдома – насміхаються з нього й лупцюють. Однак Кіран – надзвичайно допитливий і кмітливий, має хист до малювання, вміє  абстрагуватися від неприємностей і мріє про те, як, закінчивши школу, працюватиме журналістом спочатку в місцевій газеті, а потім – і на телебаченні. Й одного дня трапляється подія, варта того, щоби потрапити на шпальти газет чи телеекрани: Кіран виявляє в річці утопленика, місцевого безхатька. А позаяк поліція не виявляє ентузіазму щодо розслідування, хлопець береться проводити власне – і зрештою робить відкриття, які круто змінюють його життя.

«Розумник» – це дитячий детектив із потужною соціальною складовою. Він і захоплює, і розчулює, і спонукає задуматися про проблеми, порушені в ньому (соціальна нерівність, бідність, насильство в сім’ї, буллінг, наркоманія тощо). «Розумник» – це книжка, яка переконає дітей у тому, що вони також можуть робити важливі речі. Але також це вельми непроста книжка, від якої «тріскається серце».

Читати: Доброта, розум і пригоди: 5 книг про особливих дітей


30_8_05

«Винятки з правил» Саша Грищенко

ВЦ Академія


Юні дівчата, які закохуються у вдвічі старших чоловіків, красуні, які морять себе голодом і спортом, щоби потрапити в модельний бізнес, старшокласниці, які бавляться в стервочок, підлітки, котрі роблять необдуманий вибір, не переймаючись про наслідки… Герої Саші Грищенко – типові і водночас особливі юнаки і юнки. Вони легко падають у солодкий вихор залежності – чи то від кохання, чи то від наркотиків, чи від смаку перемоги. Б’ються за свої мрії або повертаються  до них спиною, чіпляються за життя і пливуть за течією.

До цієї книжки увійшло дві повісті й одне оповідання. Вони вирізняються багатоголоссям – оповідь ведеться від імені кількох персонажів і це дає змогу поглянути на проблему з різних точок зору. І зрештою розумієш, що в травматичних юнацьких історіях немає переможців і переможених – життя таке, що кожен зрештою в певний час почувається в ньому жертвою.


30_9_05

«Нетутешній» Оксана Сайко

ВЦ Академія


Він змалечку почувався самотнім, небажаним, невдатним до спілкування з іншими. Часом промовляв вголос свої думки – й уявляв, що це хтось говорить до нього. Тоді було не так самотньо. Потім він знайшов своє покликання – лагодити годинники, і Час став найближчим його співрозмовником і другом. А потім юнак-годинникар, спраглий людського тепла, зустрів дівчину з очима, що прожили десяток життів. Він повірив підказкам годинників і врятував її – у надії, що вона зможе врятувати його. Але цей хлопець був надто «нетутешнім», непристосованим до повсякдення – і не міг розпізнати, де справжнє, а де ілюзія. Зіткнення з реальністю зламало годинникаря, і щоби полагодити себе, він мусив втекти від часу, від домівки, від ремесла і спогадів – або зрештою знайти те, що шукав.

Ця повість Оксани Сайко схожа на філософську притчу. Її герої абсолютно позачасові – можливо, вони живуть тут-і-зараз у якомусь віддаленому від мегаполісів містечку, але так само вони могли б жити і 100 років тому. Ці герої молоді, майже юні, але їхній досвід та переживання близькі не лише підліткам, а й дорослим людям. Зворушливі, довірливі і вразливі, вони спонукають замислитися про такі речі, як покликання і вибір, самотність і готовність відкрити душу, про те, як ми іноді чіпляємося за ілюзії, і про те, яким непростим буває шлях до зцілення – але пройти його варто.


30_10_05

«Кава по-дорослому» Ірина Мацко

ВЦ Академія


Доросле життя – як кава: скільки не солоди, а післясмак гіркий залишається. У цьому переконана 15-річна Катя, яка втомилася засинати під сварки батьків. Прикладу щасливих стосунків вона не бачить ні вдома, ні в подруг, ні в їхніх родинах. У Каті – хаос у душі, у думках і в наплічнику, саме тому до неї причепилося некрасиве прізвисько «Мотлох». Щира, вразлива, спрагла уваги й любові, вона не дуже добре розбирається в людях, не вміє відмовити, навіть якщо від пропозиції трохи не по собі, і дозволяє втягувати себе в потенційно небезпечні ситуації, як-от вечірка в наркопритоні. Чи зуміє вона побудувати довірливі стосунки з мамою? Чи зможе знайти те кохання, у якому не треба щоразу «доводити, що любиш»?

Щоби не псувати задоволення від читання, я не озвучу відповіді на ці запитання. Скажу лишень, що в повісті Ірини Мацко ви зустрінете всі ті гостросоціальні проблеми, які тільки бувають у житті підлітків – тут і наркоманія, й алкоголізм, і непорозуміння з батьками (аж до того, що батьки готові дитину «продати» за пляшку), й анорексія, і дрібна злочинність. «Букетик» не дуже запашний, зате чесний. До того ж, на противагу «чорнусі» в «Каві по-дорослому» є й кілька ложок цукру – відкриті, щирі, вдячні герої, які мають далекі мрії і знають, як до них іти.


30_12_05

«Опівнічне сонце» Тріш Кук

Видавництво КМ-Букс


Вимушена ізоляція, мрії, яким не вдається пробитися крізь обмеження реальності, романтична історія кохання, яке здатне подолати всі перепони, – усе це мотиви знайомі й описані не в одному молодіжному романі. Що робить особливим «Опівнічне сонце» – це деталі, які перетворюють його на маленьку нічну серенаду, сповнену болю й любові.

Кейті – Рапунцель, яка може покидати свою вежу тільки вночі. У неї рідкісна хвороба, через яку дівчині не можна виходити на сонячне світло – найменший його поцілунок може стати смертельним. У Кейті найкращий тато у світі й найкрутіша (єдина) подруга, але цього мало, коли тобі сімнадцять і ти маєш стільки мрій. Вдень дівчина вимушено належить дому, зате ночі належать їй. Тоді Кейті бере гітару й занурюється в найбурхливіший вир людського життя – вокзальну метушню, сповнену радісних зустрічей і сумних прощань. Музика, яку Кейті грає для подорожніх, приводить до неї хлопця якого вона бачить першим, коли прокидається, й останнім, коли засинає. Але чи почуття, що поєднають спортсмена-плавця, що загубився в житті, і гітаристки, яка живе ночами, виростуть у щось справжнє? Чи стануть вони одне для одного опівнічним сонцем?


30_11_05

«Украдений цвіт» Анна Лачина

Видавництво Школа


У сім’ї вчительки біології Івони Целер – п’ятеро доньок із «квітковими» іменами. І поки найстарша, Жасміна, проводить літні канікули в Греції разом із друзями, працюючи й милуючись краєвидами країни, а ще – прагнучи розібратися у своїх почуттях до Ромека, її молодша сестра потрапляє в біду. Добросерда, наївна й набожна Ружа на зворотному шляху із паломницької мандрівки, зустрічає загадкового чоловіка – і не повертається додому. Хто він, цей Аріель, який зумів підкорити її волю? Злий демон? Підступний лиходій? Рідкісний маніпулятор? Навіщо він украв Ружу й чи вдасться родині знайти її живою?

Ця книжка – продовження роману Анни Лачини «Фактор кохання», але увага в ній зосереджена на них персонажах, котрі в першій частині ховалися на задньому плані. Багато ситуацій із нього постануть для читачів у новому світлі. А ще ви з героями «Украденого цвіту» вирушите в неймовірну мандрівку Грецією, задумаєтеся над знайомою для підлітків-ідеалістів дилемою, як узгодити свої ефемерні ідеали з почуттями до конкретної людини, яка не зовсім їм  (ідеалам, а не почуттям!) відповідає, і дізнаєтеся, як (не) потрапити під вплив маніпулятора.


24_21_05

«Коли Бог був кроликом» Сара Вінман

Видавництво Рідна мова


У дитинстві нічого не буває «наполовину»: якщо радість – то із шаленими танцями,  якщо смуток – то з гірким риданням. Так і в романі Сари Вінман намішаного всього – і нестримна радість від дружби, коли знаходиш «свою» людину, і біль, який розриває серце, коли між тобою й кимось дорогим тобі пролягає тріщина. А ще в ньому є багато дитячої безпосередності, яка іноді межує з богохульством (назвати кролика Богом,  у різдвяній виставі змінити історію народження Христа), але насправді виглядає дуже невинно.

«Коли Бог був кроликом» – це історія про різну любов – традиційну й не дуже, безкорисливу й ту, яку купують і продають, чисту й таку, яка записана на сторінках кримінальних кодексів у розділі правопорушень. Цю історію розповідає дівчинка Еллі, і в ній є місце для її старшого брата, батьків, тітки-актриси, друзів, сусідів і для Бога. Кожен із цих персонажів, включно з кроликом, – особистість яскрава й неординарна, з дивацтвами й особливостями, з індивідуальним бекграундом травм і букетом мрій. Тому їхні історії складаються в такий незвичайний, дивний, але світлий роман.


Читати: Must read травня: новинки до Книжкового Арсеналу 2018

Читати: Закохані, круті і відчайдушні: 10 книжок українських авторів про і для підлітків

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

10 thoughts on “12 підліткових новинок #підАрсенал

    Залишити відповідь