Закохані, круті і відчайдушні: 10 книжок українських авторів про і для підлітків

Ще кілька років тому читачі нарікали на те, що українські автори майже не пишуть для підлітків, а критики – на те, що ті, хто все-таки пише, уникають «складних» і сучасних тем. Нині ситуація виглядає дещо ліпше, великою мірою завдяки зусиллям окремих видавництв. Так Видавничий центр Академія започаткував серію видань про і для підлітків, до якої відбирає виключно сучасні молодіжні тексти українських авторів. За два роки в серії вийшло дев’ять реалістичних і пригодницьких, психологічних та романтичних повістей і збірка оповідань. Пропонуємо вам короткий огляд усіх цих книг.


Читати: Непрості дитячі книжки: про війну, втрату, безпритульність, секс і любов без обмежень


06_1_02

«Не-ангел» Сергій Гридін


Олесь – безпроблемний підліток: не вбиває час у Мережі, не зависає  сумнівних компаніях, натомість знаходить прихисток у книжках. Зате із батьком хлопець таки має проблеми. Той усе більше п’є, усе частіше дратується і все жорстокіше ставиться до сина і дружини. Коли мама потрапляє до лікарні, а життя з батьком стає зовсім нестерпним, хлопець починає бунтувати. Аж настільки, що йде з дому. А життя на вулиці, з її суворими законами й жорстким беззаконням, здатне зламати найстійкішу й найчистішу душу. Чи відшукає Олеся його янгол-охоронець, який допоможе повернутися до нормального життя?

Ця реалістична повість-без-прикрас про конфлікти в сім’ї, відчуття безвиході і відчайдушне бунтарство спонукає задуматися про складні речі. Але наприкінці читача неодмінно зустріне промінчик надії, який покаже, що з будь-якої ситуації можна знайти вихід.


06_2_02

«Перехідний вік… моєї мами» Ірина Мацко


У свої 13 Аля почувається недоладною незграбою, а рідні теж не додають їй «плюсиків» до самооцінки. Мама постійно робить зауваження, знаходить недоліки і випитує найменші дрібниці; тато, коли не сидить у комп’ютері, читає довжелезні нотації; бабуся й дідусь повчають із висоти свого життєвого досвіду й загалом усі поводяться з нею як із маленькою. Аліна ж уже не дитина – з нею відбувається стільки змін! Тут і фізичні трансформації, і перше кохання, і  ревнощі, і цілий спектр інших «дорослих» почуттів та відчуттів. Дівчинці потрібен час, аби це все осмислити і прийняти.

Її мама в той час переживає свій перехідний вік, адже і їй доводиться усвідомити багато змін і навчитися з ними жити. Стосунки доньки-матері, болісний, але необхідний процес сепарації, гіперопіка й бажання вирватися з-під неї – усі ці теми, озвучені в книжці Ірини Мацко, роблять її цікавою і для дівчаток-підлітків, і для їхніх батьків (а особливо – мам).


06_3_02

«Солоні поцілунки» Ольга Купріян


Це історія про те, як в один день усі твої плани можуть полетіти шкереберть. І замість того, щоб почуватися зіркою – у червоній сукні й на підборах! – у свій День народження, отримувати ідеальні подарунки і провести романтичний вечір із коханим, ти ввечері плачеш у своїй кімнаті на самоті й мимохіть дізнаєшся, що твій тато йде жити до чужої тітки. Із Мілкою це стається в той день, коли їй виповнюється 14. А попереду – гаряче й аж ніяк не безтурботне літо, упродовж якого дівчинці доведеться навчитися справлятися зі своїми почуттями, ставити чиїсь потреби вище, ніж свої, допомагати й ділитися, а ще – цілуватися «по-французьки», обирати між потенційними бойфрендами й захищати від суспільного осуду подругу, яка через необачність і наївність втрапила в халепу.

Відверта й гостра, ця повість озвучує «незручні» теми, показує підлітків такими, якими вони є – з усіма цими гормонами, зухвалістю і юнацькою сексуальністю. І головне – говорить із ними їхньою ж мовою. А тому має всі шанси стати «подругою» для юних дівчат.

Читати: Перші французькі поцілунки


06_4_02

«Крута компанія» Надія Біла


Що таке «крутизна» – гламурні джинси й айфони чи алкоголь-сигарети-секс і позірна незалежність? Серед героїв цієї книжки – молодь, яка об’єднується в «круті» й за першою, і за другою ознакою компанії. Розумниці-відмінниці і стильні штучки тусуються з непевними хлопцями з неблагополучних родин, і на перетині цих двох світів народжується не лише кохання, а й уміння протистояти спокусам. Останнє, втім, вдається не всім.

Жвава, цікава, написана живою українською мовою на українських же реаліях, ця книга не лише відверто й без купюр говорить про речі, про які зазвичай не говорять із підлітками батьки, але і спокійно й без моралізаторства демонструє як «користь», так і «шкоду» «крутих компаній». Пропонуючи читачам самотужки робити висновки.


06_5_02

«Відчайдушні» Сергій Гридін


Коли ти вже достатньо дорослий, аби мати серйозні плани на майбутнє й по-новому дивитися на друзів протилежної статі, але ще достатньо дитина, щоби вірити в дитячі забобони і страшилки й  у те, що в житті є місце для магії, твої літні канікули мають усі шанси перетворитися на незабутню пригоду. А коли вас таких аж четверо збирається в бабусиному селі, де почалися таємничі зникнення дітей, то ви точно не зможете лишитися осторонь і не спробувати у всьому розібратися. Ось і Дмитро, Паша, Андрій і Катрін, озброївшись пістолетом, який стріляє холостими, і дедукцією, що працює трохи гірше, ніж у Шерлока Холмса, беруть слід, який заводить їх у різні нетрища, але в підсумку таки допомагає розплутати злочин.

Сергію Гридіну вдався цікавий, динамічний підлітковий детектив, багатий на яскраві епізоди, колоритні сцени і смішні конфузи. Тему дорослішання автор теж не оминув, але на перший план вивів не рефлексії,а веселий сільський екшн. І так, обережно: під час читання можливі неконтрольовані вибухи сміху ?

Читати: Якось в Озерному, або «Відчайдушні» виходять на слід


06_6_02

«Я закохалася» Марія Морозенко


Ця історія теж розпочинається з літніх канікул у бабусиному селі, на цій території безтурботного дитинства, де Віра з Ваською (однокласники-сусіди) влаштовують по-Нестайківськи веселі пригоди. Але з поверненням до міста на них чекають усі спокуси й підступи підліткового віку. Віра закохується в «новенького», симпатичного й зухвалого, але не дуже порядного «мажора». І натомість не помічає відданого й щирого «лицаря» Ваську. Аж поки після неприємні події не відкривають їй на те, хто є хто.

До слова, драматичні події, які розгортаються  у повісті, зачіпають не лише цей любовний трикутник, але й увесь клас, у якому навчаються герої. І після розв’язки особливо напруженої ситуації стане зрозуміло,  що ці діти вже не будуть такими, як раніше. «Я закохалася» – це не просто підліткова лав-сторі, а історія дорослішання цілого класу. Тож вона може торкнутися всіх юних читачів – навіть тих, кого ще досі не спіткало перше кохання.

Читати: Майже дорослі. 10 книжкових новинок для підлітків українською


06_7_02

«Птахи завжди повертаються» Оксана Сайко


Мабуть, найважча книжка з усієї серії. Можливо, тому що в ній не йдеться про звичайні підліткові проблеми, пов’язані з дорослішанням, і навіть (точніше – не лише) про бідність, алкоголізм, смерть та інші досі табуйовані в українському дитліті речі. Ця повість – про те, як тягар дорослих проблем звалюється на плечі ще зовсім юній дівчині, про місце у світі, яке так важко знайти, про божевільних і «здорових» і про те, з якими із них почуваєшся в більшій безпеці. Це історія про 17-річну Оленку, яка одного дня прокидається в божевільні і спершу не може згадати, як туди потрапила. Оленчині сусіди з лікарні – особи, звісно, дивні, але якісь такі добрі і світлі. Вони всім серцем прихиляються до щирої дівчини. Але ж десь там, за брамою, її чекає «нормальне» життя? Та потім страшні спогади наздоганяють Оленку  – а разом із ними й розуміння того, що зовнішній світ негостинний, у ньому вона нікому не потрібна.

І, хоч ця повість на перший погляд видається депресивною й похмурою, зрештою вона обнадіює. Адже читач разом із героїнею розуміє: як би паскудно тобі не було, головне — для себе з’ясувати, де ти почуваєшся найліпше й найпотрібніше й чим тобі займатися найбільше хочеться. І рухатися в тому напрямку, забивши на умовності.

Читати: Книжки для суперкрутих. 10 новинок для підлітків


06_8_02

«Дівчина з міста» Олена Рижко


Чим менше місто – тим більша в ньому «сантабарбара». У цьому сповна переконується героїня повісті Олени Рижко Тіна, яку з великого міста відправляють пожити до бабці в село. Дівчина не те щоби надто засмучується з цього приводу – із мамою давно нема тісного контакту. Але за друзями трохи сумує. Та незабаром виявиться, що пристрасті у звичайній сільській школі вирують не гірші, ніж у голлівудських молодіжних фільмах – тут тобі й самопроголошені королеви (аж дві на клас!), і їхня «свита», і боротьба за вплив і хлопців, і різні підступні вчинки, аби скомпрометувати суперниць. Тіна не лише буде втягнена у всі ці інтриги, а й активно долучиться до життя класу й допомагатиме з підготовкою до конкурсу. А ще – знайде справжнє кохання. І так боятиметься його втратити, що ризикуватиме життям.

«Дівчина з міста» – це дуже «дівчача» (у хорошому сенсі!) і відверта книжка. Озвучуючи дуже інтимні моменти, авторка лишається в межах пристойності. А головне, зосереджується не стільки на фізіологічних аспектах стосунків між хлопцями й дівчатами, скільки на очікуваннях, почуттях і всій отій «магії»,яка за ними стоїть.


06_9_02

«Така любов»


Вісім оповідань, які увійшли до цієї збірки, ввібрали в себе все те найпотаємніше, чим живуть підлітки: від зовсім безневинних перших стосунків, розпачу, коли «кохання твого життя», з яким ви провели всього два тижні, «зрадило» тебе, й до сексу, наркотиків, ранньої вагітності й насильства в сім’ї. Відтак, у книзі читач знайде й ніжні послання, і легку еротику, і глибокі моральні дилеми, від способу розв’язання яких залежить те, як далі поверне життя. Але головне, що об’єднує всі оповідання – така різна любов.

У збірці ви зустрінете як тексти вже знайомих за серією авторів – Сергія Гридіна, Надії Біли, Ірини Мацко, Марії Морозенко, так і відкриєте для себе нових підліткових письменників.


06_10_02

«16 весна» Василь Теремко


Футбол, дівчата і війна — це те, що особливо хвилює, коли тобі 16 і твої гормони розбрунькуються, як листочки на деревах, а сам ти ще такий наївний і зелений, як молоденька трава на шкільному стадіоні. Центральний персонаж повісті Василя Теремка Артик переймається й першим, і другим,  і третім. Але бажання потрапити в класну команду й будь-що виграти у футбольному матчі поступається  перед муками кохання, а світлий образ такої жаданої дівчини розчиняється перед страхом не побачити більше тата, який воює на сході.

Спершу здавалося, що Василь Теремко досліджуватиме підліткові бажання і страхи в середовищі одного колективу, але вже за кількадесят сторінок вимальовується «любовний трикутник», у якому, окрім згаданого вже Артика, опиняться неприступна красуня з вразливим серцем Ілона й «мажор»-бунтар Колька. Конфлікти і примирення, небезпеки і способи їх уникнути, втечі й повернення. Додайте до цього актуальні теми – такі як вплив АТО на життя пересічних підлітків, й отримаєте непересічну книжку від непересічного автора. Адже Василь Теремко – не просто письменник, а й видавець, й «16 весна» стала його дебютом у підлітковій літературі.

Читати: Василь Теремко для #ПроЧитання: “Нон-фікшн читаю з ручкою і роблю на сторінках багато «нечемного»”


Читати: Дивовижні магічні світи: 14 фентезі-новинок, що вийшли українською

Читати: Коли дружба цінніша за істину: «Розбишацький детектив» Діани Мельникової

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

700 thoughts on “Закохані, круті і відчайдушні: 10 книжок українських авторів про і для підлітків

    Залишити відповідь