Доброта, розум і пригоди: 5 книг про особливих дітей

Навчитися ставитися до тих, хто відрізняється від нас з повагою й розумінням – часом нелегка справа.  Проте долати бар’єри дозволяють знання. Пропонуємо вам добірку художніх книг про людей із розладами розвитку, які дозволять вам краще їх зрозуміти.


02_2_04

«Загадковий нічний інцидент із собакою» Марк Геддон


Книга вийшла у 2003 році. Головний герой книжки – 15 річний юнак із Британії, у якого аутизм (швидше за все синдром Аспергера – одною з форм аутизму, коли зберігається високий інтелект, проте є складнощі із соціальним та емоційним розвитком). Крістофер, який живе зі своїм батьком, заради розслідування вбивства сусідського собаки вирушає в самостійну подорож.  Поїздка стає неабияким викликом для хлопця, який не бував за межами дому чи школи, якого лякають звичні речі чи навіть кольори. Проте, здійснюючи своє розслідування хлопець набирається впевненості.

Окрім проблем із якими стикається хлопчик, перед нами і внутрішній світ батьків, яким доводиться прийняти діагноз сина.


02_3_04

«Розумник» Кім Слейтер


Роман чимось подібний до книги, про яку писали вище. Книга розповідає історію підлітка із Ноттінгема – Кірана, який починає розслідувати загадкове вбивство безхатченка.

Навідміну від попереднього тексту любові й підтримки в дома хлопцю годі й шукати.

Хлопчик з аутизмом вирішує братися за розслідування сам, але от як йому це зробити, якщо все, що він може робити добре так це малювати? Хлопчик боїться не лише навколишнього світу, а навіть того, що відбувається в нього в домі. Проте глибоко в душі Кірен виявляється сміливцем, який вправно користується своїми талантами.

Книга для дітей середнього шкільного віку, проте буд цікава й дорослим.


02_4_04

«Рікі та дороги» Марк Лівін


Герой книги підліток  Матвій має синдром Аспергера. Він із найкращим другом – рудим песиком тікає з дому до лісу, аби зрозуміти себе в переломний момент життя. У розповіді героя про свої пригоди, родину й себе, радощі і тривоги.

Книжка про любов і інакшість, яку треба зрозуміти і прийняти підійде й підліткам, і їхнім батькам.


Огляд книжки на каналі Yakaboo


02_5_04

«Квіти для Елджернона» Деніел Кіз


32-річний Чарлі працює прибиральником у пекарні, бо має розумову відсталість. Проте чоловік дуже хоче стати розумним: старанно навчається в міру своїх можливостей і згодом йому пропонують стати учасником експерименту, який має відновити його інтелект. Проте, як виявиться згодом, розум не завжди дає щастя.

Щімка книга написана у формі записів щоденника показує весь спектр почуттів героя й те як вони змінюються із набуттям нових знань. Майстерно граючи з текстом автор показує, як сторінка за сторінкою міняється герой: від стилю мовлення до роздумів і вчинків.


02_6_04

«Форрест Гамп» Вінстон Грум


Ви напевно дивилися цей оскароносний фільм із Томом Хенксом у головній ролі. Плакали і сміялися разом із Форрестом. Але книгу прочитати теж варто, адже тут зможете відчути, що ж робилось у голові героя. Та й сюжет книги дуже відрізняється від фільму.

Історія життя й успіху юнака із низьким IQ показує, що інтелект не завжди запорука успіху. Маючи проблеми із багатьма простими речами (цілком можливо тому, що навчанню і спеціальним заняттям не приділяли багато часу, а хлопець просто перебував собі в «школі для вар’ятів») згодом виявилась і здатність до математичних наук, музики, спорту, а головне добра душа – яка дозволила юнаку стати знаменитістю та за життя мати купу пригод.


Читати: 12 дитячих історій для дорослих читачів

Читати: Особливі. 10 зворушливих та важливих історій для дорослих і дітей

Настя Дзюбак
Книжковий шопоголік. Не можу обійти паперову книжку. Гримуча суміш журналіста і філолога. Час від часу організовую у Кропивницькому зустрічі з письменниками. Лише з тими, яких люблю сама. У вільний від читання час готую і їм.
https://www.facebook.com/nastia.dziubak

13 thoughts on “Доброта, розум і пригоди: 5 книг про особливих дітей

    Залишити відповідь