Як почати читати англійською: корисні поради

Матеріал підготовано за підтримки:

Читання англійською розширює словниковий запас, покращує навички використання мови, граматику, правопис і позитивно впливає на наше мовлення. Адже набагато простіше будувати правильні речення і вживати слова в потрібних місцях, якщо ви вже не раз бачили їх в книгах. А до того ж, не все можна перекласти дослівно, і прочитавши улюблену книгу в оригіналі, ви, швидше за все, знайдете щось нове або показане трохи інакше в перекладі.

Корисне і цікаве заняття, з якого боку не глянь. І раз ви читаєте цей матеріал, то напевно вже пробували або хочете навчитися легко читати англійською.

На перший погляд може здатися, що це не так вже й легко. Особливо — якщо згадати, як нас вчили читати англійською в школі. Зустрів незнайоме слово — відразу виписуй його у свій словник, шукай переклад і запам’ятовуй. А тепер можна продовжувати читати далі. І так до наступного незнайомого слова, яке чекає приблизно через речення. В такому читанні мало не тільки задоволення, але і сенсу. Воно, скоріше, більше схоже на заповнення словника новими словами з книги. І, природно, відбиває всяке бажання читати англійською.

Хороша новина: цей метод — неправильний. Зовсім необов’язково шукати переклад кожного незнайомого слова, адже практично все можна зрозуміти й так.

Ці 4 правила допоможуть вам легко читати англійською:

Вибирайте книги вашого рівня англійської (або адаптовану літературу)

Можливо, ви здивуєтеся, але читати англійською можна, навіть володіючи мовою на початковому рівні, A1-A2. Це можуть бути казки, невеличкі оповідання з простою лексикою й адаптовані книги. Якщо ваш рівень середній і трохи вище — вибирайте книги для рівнів B1-B2. А якщо ви знаєте англійську на рівні C1 або C2, то вже з легкістю можете читати будь-яку літературу.

Спеціально для вас — наші добірки найкращих книг англійською для різних рівнів:

початковий рівень A1-A2

середній рівень B1-B1 +

рівень вище середнього B2-C1

Читайте те, що вам цікаво

Не варто відразу починати з дуже поважної книги з бізнесу або психології, яку всі прочитали й радять терміново купити. Хоча, звичайно, це теж може бути дуже цікаво, особливо якщо ви знайомі з відповідною лексикою. Але якщо ні — краще відкладіть цю книгу на потім.

Починайте з художніх книг, де немає спеціалізованої лексики. До речі, хороший варіант — вибрати одну з ваших улюблених, сюжет якої ви вже добре знаєте. Так ви не будете спотикатися через незнайомі слова, адже навіть не розуміючи їхнього змісту, ви все одно вже знаєте, про що тут мова. А перечитати улюблену книгу ніколи не буде зайвим.

Залиште в спокої словник

Іноді незнайомі слова, назви або прізвища зустрічаються нам і під час читання рідною мовою. Згадайте, як ми чинимо в таких випадках? Іноді, якщо це слово або назва сильно впливає на зміст речення або абзацу, ми гуглимо їх значення. А іноді, коли все і так зрозуміло, просто пропускаємо.

Точно так само і з англійською мовою. Зустрівши незнайоме слово, спробуйте просто продовжувати читати. Або зупиніться ненадовго і оцініть, чи розумієте ви його значення з контексту, і чи так важливо його розуміти. Якщо розумієте — чудово!

До речі, швидше за все, це ж слово ви зустрінете в книзі й пізніше, з подальших подій зрозумієте його значення, і саме так запам’ятаєте і вивчите його.

Поступово мозок адаптується до читання англійською і починає розпізнавати фрази і слова. І навіть якщо спочатку вам буде здаватися, що ви не розумієте і половини, то прочитавши кілька глав, ви вже набагато краще звикнете.

Звертайтеся до словника тільки в крайньому разі, якщо далі без точного значення незнайомого слова аж ніяк не обійтися.

Читайте щодня

Як найкраще приручити нову звичку? Звичайно ж, за допомогою регулярного повторення. Намагайтеся не пропускати жодного дня. Набагато ефективніше читати англійською щодня по 10-15 хвилин, ніж раз на тиждень годину-півтора. І потім, погодьтеся, знайти 10-15 хвилин в день може кожен, навіть якщо йому здається, що він — найбільш зайнята людина в світі.

Які ще книжки обрати, щоб почати читати англійською?

Існують спеціальні книги, покликані допомогти вам в цьому починанні. Наприклад, серії двомовних книг «Лёгкое чтение на английском» і «Любимое чтение на английском», де поряд з англійським текстом відразу ж йде переклад. Також безліч двомовних і адаптованих книг ви можете знайти на Yakaboo просто за запитом «Читання англійською».

До речі, до деяких книг додається диск з аудіокнигою або можливість скачати аудіо з інтернету. Радимо придивитися і до таких пропозицій, адже це вдвічі корисніше! З такими наборами ви зможете не тільки розширити словниковий запас і навик використання англійської, а й поліпшити вимову, а також сприйняття англійської на слух.

Бажаємо вам цікавого й ефективного читання!

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

623 thoughts on “Як почати читати англійською: корисні поради

    Залишити відповідь