Готується до друку: чим порадують українські видавництва найближчим часом (частина 2)

В кінці липня ми опублікували першу порцію книжкових новинок, які готують українські видавництва у останній місяць літа та осінню. Тепер – ще два десятки книг, які скоро будуть надруковані.


Основи


awesomeНа вересень у видавництві готують книгу Awesome Kharkiv. Це англомовний путівник Харковом, який є продовженням серії «Awesome Ukraine».

У путівниках без пафосу та шароварщини, але з іронією та здоровим патріотизмом розповідають про все, що любимо у рідній країні. Це чудовий подарунок іноземцям. Окрім цього, путівники допомогають краще пізнати навіть своє рідне місто.


катеринаУ кінці вересня – на початку жовтня вийде перевидання книги Шевченка «Катерина».

Це подарункове видання класики української літератури. «Катерина» заговорить по-іншому разом з чуттєвими ілюстраціями від молодого талановитого художника Миколи Толмачова. Символізм зображених сюжетів зачарує глядача з перших секунд.


soviet modernismУ жовтні 2018 року видавництво «Основи» презентує книжку “Soviet Modernism. Brutalism. Post-modernism. Buildings and Projects in Ukraine 1960–1990”. Її автори Олексій Биков і Євгенія Губкіна дослідили унікальність об’єктів модернізму: від предметів інтер’єру до генеральних планів міст. До виходу книги зняли міні-фільм. Також у соцмережах є група, де публікують матеріали до книги, а також ті фото, які до неї не увійшли.


європаУ листопаді вийде «Історія Європи». Книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса — водночас і стислий курс європейської історії, і багатющий тезаурус культурно-історичних знань. Автор підійшов до написання свого 1500-сторінкового шедевру як до створення масштабного захопливого фільму. А саме — поєднав загальні плани (перекази найважливіших історичних подій) із деталями (вставками літературних замальовок, анекдотів, маловідомих фактів).


Також у листопаді в «Основах» вийде фотокнига Balcony Chic. Це авторський проект фотографа Олександра Бурлаки. Він про життя, те, яке видно крізь вікна, і те, яке ховаємо за шторами та пластиком. Балкони репрезентують культуру, показують наш своєрідний «шик». До книжки входять фото з різних міст України: Києва, Харкова, Одеси, Львова та ін.


Фонтан казок


зюзя1У «Фонтані казок» до Львівського форуму видавців вийде книга Сергія Куцана «Зюзя».  

На день народження бабуся зробила Олесі несподіваний подарунок — унікального пацюка, вирощеного в секретній експериментальній лабораторії. І відтоді життя родини пішло шкереберть: безсонні ночі й насичені карколомними пригодами та битим посудом дні. А потім шкереберть пішло життя цілого будинку. А далі, можливо, й усього міста…

Неймовірно смішна повість Сергія Куцана «Зюзя» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення книжок, у героях яких сучасні українські підлітки зможуть упізнати себе.


мікроботЩе одна новинка вересня – Олег Чаклун «Мікробот і Той, кого нема».

Четверта книжка пригод маленького робота Мікробота – справжнього супергероя сучасних українських дітей. Цього разу нас чекають карколомні мандрівки в часі: від дня створення Робопланети до… кількох митей перед тим, як вона має загинути. Чи вистачить цих кількох митей Мікроботу і його друзям, роботам Веселки, для того, щоб урятувати рідну планету? Яку роль у всьому цьому відіграє Той, кого нема – і навіщо його нема, і як він є?  

Надсучасні технології, суперможливості, дива техніки органічно поєднуються в новій книжці найтаємничішого сучасного українського дитячого письменника Олега Чаклуна з живими традиціями доброї казки.


виечкаТакож у вересні очікується вихід книги Павла Матюші «Вієчка».

Вієчка та її батьки, тато Жаринка і мама Талія, — дуже незвичайна родина. Вони такі доброзичливі й людяні, так люблять одне одного і весь світ навколо, що завдяки їм змінюється на краще все непривітне й самолюбиве гном’яче плем’я.

Дебютна книжка Павла Матюші «Вієчка» відкриває серію покетбуків «Казка під подушку», розрахованих на те, щоб дитина читала їх перед сном, брала з собою на прогулянку чи в подорож.


пін_гвінЩе одна книга до Форуму від «Фонтану казок» — Сергій Товстенко «Пташка Пін на прізвисько Гвін».

Пінгвіненя Пін на прізвисько Гвін і його друг тюленя Тюкало — неабиякі вигадники й добрі розбишаки, які постійно втрапляють у цікавущі пригоди й при цьому винаходять чимало корисних речей для всього Пінгвінячого містечка.

Повість-казка Сергія Товстенка «Пташка Пін на прізвисько Гвін» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!» в номінації «Добрі пригоди».


BookChef


21 століття10 вересня BookChef видасть українською третю книгу від автора світових бестселерів «Sapiens» і «Homo Deus» – Ювала Ноя Харарі. Вона називатиметься «21 урок для XXI століття».

У світі, заваленому несуттєвою інформацією, ясність — це сила. Цензура працює не шляхом блокування потоку інформації, а швидше обрушенням на людей потоками дезінформації та відволіканням уваги на несуттєве. Книга «21 урок для XXI століття» збагачує ці брудні води, почасти очищаючи їх і вирішуючи деякі найактуальніші глобальні питання сьогодення.


адаптивні ринкиЧергова очікувана новинка вересня — Ендрю Ло «Адаптивні ринки». Книжка входить до короткого списку найкращих бізнес-книг 2017 року за версією Financial Times і McKinsey.

Книга «Адаптивні ринки» – це новий погляд на практику прийняття фінансових рішень. Недарма книга отримала цілу низку міжнародних відзнак та увійшла до топ-6 премії найкращої бізнес-книги 2017 року за версією Financial Times і McKinsey.  Автор доводить, що сила ринку насправді суттєво переоцінена. Ринки є адаптивними під інстинкти інвесторів, іншими словами під відчуття людини. Прочитавши книгу ви зможете під іншим кутом подивитися на природу економічних криз та причини появи «мильних бульбашок». А також здобути нові знання та навички для прийняття важливих фінансових рішень.


надприроднийНаступна книга від BookChef – «Надприродний розум» Джо Диспенза. Вона з’явиться в продажу вже 20 серпня. Це третя книга автора світових бестселерів «Керуй своєю підсвідомістю», «Ефект плацебо».

Читачі дізнаються, що ми фактично стаємо надприродними за своєю природою, якщо нам дані відповідні знання і освіта, і якщо ми навчимося  застосовувати цю інформацію шляхом різних медитацій. Ми зможемо сильніше виразити наші креативні можливості. У нас є здібність налаштуватися  на повторюваність за межами нашого матеріального світу і отримати більш впорядковані і узгоджені потоки свідомості й енергії. Ми можемо за власним бажанням змінити хімічні процеси в нашому мозку, щоб запустити глибоко містичні трансцендентальні сприйняття. І якщо ми повторюватимемо це багато разів, яким чином ми зможемо розвинути в собі здатність створити ефективніше, збалансованіше, здоровіше тіло, необмежений розум і ширший доступ до царства духовної правди.


визначні місця27 серпня очікується книга «Визначні місця» Жераля Ґерл’є. Це чергова книга з серії «Відшукай». Великий формат і яскраві картинки від знаного в усьому світі ілюстратора. Розвиває увагу і спостережливість дитини

Собор Паризької Богоматері в Парижі, Мачу-Пікчу в Перу, Тадж-Махал в Індії, піраміди в Єгипті… Тут наведено 9 чудових пропозицій для уявних подорожей, у яких вам трапляться приховані персонажі, транспортні засоби, тварини і навіть прибульці. А ви маєте їх відшукати!


дружинаУ листопаді видавництво видасть книгу «Дружина доглядача зоопарку» Діани Акерман.   

Нагороджена премією Orion Award-2008 за внесок в літературу натуралізму, за мотивами книги був знятий однойменний фільм, який вийшов на екрани в 2017 році.

У книзі авторка з блиском, гумором і нескінченним співчуттям до своїх героїв втілила справжню історію війни і величі людського духу. У ній розповідається про героїчне подружжя Жабинських, власників Варшавського зоопарку, які під час Другої світової війни переховували у зруйнованих вольєрах людей з єврейського гетто і таким чином врятували близько трьохсот життів. Це приголомшлива і зворушлива розповідь про людей і тварин, про глибинну зв’язків між людиною і природою.


Видавництво Анетти Антоненко


усі вогніВже скоро – 15 серпня – вийде збірка Кортасара «Усі вогні – вогонь». До цього видання, присвяченого пам’яті першого перекладача Хуліо Кортасара українською Юрка Покальчука (1941–2008), ввійшли п’ять перекладених ним і вперше випущених 1983 року видавництвом «Дніпро» оповідань у новій редакції Сергія Борщевського. Спеціально для цієї книги Сергій Борщевський переклав три оповідання зі збірника «Усі вогні – вогонь», які відсутні у виданні 1983 року.


саломеТакож у Видавництві Анетти Антоненко готується до друку п’єса Оскара Вайлда «Саломея».

Вайлд написав «Саломею» французькою, коли жив у Парижі взимку 1891 року. До постановки її почали готувати у Лондоні в червні 1892 року. Головну роль мала виконувати Божественна Сара – сорокасемирічна Сара Бернар. Однак цензура скасувала виставу на підставі того, що в ній було зображено біблійних персонажів, а це в англійському театрі було заборонено ще з XVI ст. Вайлд, певна річ, дуже обурився. Заборона на показ вистави у Британії тривала аж до 1931 року. Після Вайлдової смерті у 1900 році «Саломею» на теренах Європи спіткала неабияка популярність, а в 1905 Йоган Штраус написав за нею оперу.


олег-драч-пасажирЩе одна книга, що незабаром вийде у видавництві – «Пасажир» Олега Драча.

Цю книжку автор писав уривками впродовж кількох років. То ж на початку це були лише діалоги. Потім з’явилося бачення літературного твору. В процесі роботи випростувалося розуміння форми, яку можна було б не тільки читати, а й грати в театрі. Драматургічна природа тут усе ще присутня в діалогах, і твір цей напевно колись іще знайде своє відлуння і на сцені або й кіноекрані.


Комора


леся листиДо Форуму видавців у «Коморі» вийде перевидання листів Лесі Українки.

Останнє десятиліття життя видатної жінки — коли народжувалися та публікувалися її геніальні драми на світові сюжети, а також «Лісова пісня» й «Бояриня», коли вона співпрацювала з українськими і закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критикиня й журналістка, коли її суспільно-політичні погляди остаточно викристалізовано і лише слабке здоров’я стає перешкодою активнішій громадській роботі. Вона досягла визнання як письменниця, щаслива в шлюбі, але в іншому доля до неї неприхильна — Лариса Косач втрачає близьких, швидко руйнується добробут, повертається тяжка хвороба, що тільки було відступила. Та її «демон» лишається з нею до самого кінця — і за кілька годин до смерті вона надиктовує матері конспект нової драми…


менем батькаДруга новинка від «Комори» – перекладена зі словацької книга Балла «Іменем батька».

Одруження і переїзд у новий, збудований братом будинок мали стати для нього початком нового життя. Однак щось пішло не так, і вчорашні сподівання розсипались разом із підвалинами сімейного щастя.

Чому вікна будинку завжди запнуті шторами? Що стало причиною божевілля дружини й відчуженості синів? І хто несе за це відповідальність? У спробах втекти від похмурих буднів, герой опиняється у сюрреалістичних ситуаціях, рефлексує над своїм життям, шукаючи відповідей і виправдань. А тим часом у підвалі його химерного будинку нуртують і рвуться назовні містичні сили.


марценюкТакож очікувана новина до Форуму – нова книга Тамари Марценюк – «Чому не варто боятися фемінізму?».

Як швидко й безболісно позбутися страшних і смішних стереотипів про фемінізм? У новій книжці Тамари Марценюк — огляд основних етапів світового феміністичного руху, його ключових постатей і праць, а також здобутків, що їх нині сприймаємо за належне. Крім історії та теорії, тут багато інформації про сучасні феміністичні тренди, фемактивізм, людей і організації, які нині працюють в Україні задля забезпечення рівних прав для чоловіків і жінок. До кожного розділу — посилання на тексти, фільми, відеолекції й інші корисні ресурси, що стануть у пригоді всім зацікавленим. 

Інтерв’ю з авторкою ми публікували тут.


І ще одна новинка від «Комори» — «Дороги камени» Нелі Шейко-Медведєвої.

«Дороги камени» — перша книжка в сучасній українській літературі, написана як українською літературною мовою, так і живою лемківською говіркою. Це життєпис у поезії та прозі кількох поколінь людей, котрі втратили власну батьківщину, але зберегли свою самобутність, родинну пам’ять та побутову культуру.


«Нора-Друк»


На вересень у видавництві планують видати книгу Джулії Крауч «Коханка її чоловіка».

Луїза втратила чоловіка і дітей. Вона хоче почати все спочатку: нове помешкання, нова робота, нове кохання. Коханець Софі загинув в автокатастрофі, вона будь що має захистити їхню спільну дитину.

Ці дві жінки не зупиняться, доки одна з них не знищить іншу. Кожна має свою історію, але котра з них правдива?

Майстриня психологічного трилеру занурює читача в емоційну гойдалку домашнього терору, і хто зна, чи подібне не відбувається десь зовсім поруч від вас?


справа сивогоДруга очікувана новинка — нова книга Братів Капранових «Справа Сивого».

Любов. Історія. Злочин. Ось три кити, на яких тримається література. І всі ці кити присутні у новому романі Братів Капранових «Справа Сивого».  У Дніпропетровську діє підпільна антиурядова організація. Молодому слідчому доручають зайнятися головним підозрюваним – старим заколотником з великим стажем протизаконної діяльності. Він береться до справи і…

Здавалося б, класичний детектив. Але уявіть собі, що молодий слідчий – працівник ГПУ, а головний заколотник – видатний історик та археолог Дмитро Яворницький. І зразу все стає догори дриґом. Хто з них насправді є злочинцем? Саме тому автори визначають жанр свого твору як «антидетектив» і не просто, а «історичний, романтичний антидетектив». Романтичний – бо головними силовими лініями сюжету є кохання та старовинні міфи. А історичний – бо за цікавою та заплутаною  інтригою читач зможе побачити широку панораму історії степової України, Катеринослава-Дніпра, а також величну постать Дмитра Івановича Яворницького.

Ну і, звісно, книжка базується на реальних подіях, так що шалене кохання, батькове прокляття, нерівний шлюб, закляті скарби – усе це не вигадка, а стара правда, підтверджена документами.


пацієнтТакож у вересні в «Нора-Друк» вийде роман Тайґе Трюде «Пацієнт».

Той, хто називав себе Крезом, провів у психіатричному закладі Дікемарка майже 50 років. Перед смертю він встиг прошепотіти доглядальниці: тут вбивають людей. Через кілька років за нез’ясованих обставин зникає Юлія – донька лікарки-хірурга цього закладу.

Журналістка Кайса Курен перебуває у відпустці з догляду за дитиною. Вона скучила за роботою, тому на замовлення таємничого роботодавця охоче погоджується зібрати свідчення можливих свідків зникнення Юлії. Та коли його знаходять вбитим,  Кайса розуміє, що її затягує у вир лихих подій.


Якщо встигнуть, то у вересні у видавництві також видадуть новий детектив Андрія Кокотюхи «Називай мене Мері…».

Прокинувшись вранці у власній квартирі біля мертвого тіла,  колишній поліцейський Олег Кобзар опиняється поза законом. Земля горить під ногами, його оголошено в розшук, ще й полюють убивці, яких направляє невідома і жорстока рука. Тільки здаватися — не в правилах Кобзаря. Врятувати власне життя і знайти справжнього вбивцю йому допомагає слідча Віра Холод — єдина, хто вірить в непричетність Олега і готова навіть порушити правила, аби встановити справедливість.


А найбільш очікувана новинка – дебютний роман австралійської письменниці Джейн Гарпер «Посуха» був уперше опублікований у 2017 році. Роман отримав 6 літературних премій і був названий в Австралії книжкою року. Права на переклад продано на 29 мов, також продані права на екранізацію.

Дія роману відбувається у маленькому містечку, яке має великі секрети.

Отримавши повідомлення про трагічну загибель свого друга дитинства, федеральний агент Аарон Фільк вперше за десятиліття приїжджає до рідного міста. Двадцять років тому Фальк і його батько були змушені терміново виїхати зі свого дому, рятуючись від звинувачення у жорстокому вбивстві.

На тлі найсильнішої за останнє століття посухи Фальк, за допомогою місцевого детектива, намагається з’ясувати, що ж насправді сталося з його другом. Але в маленькому місті кожен приховує свою велику таємницю і хтось дуже не хоче, щоб Фальк дізнався правду.

Книга отримала безліч нагород, про неї писали топові видання світу.


Легенда


доктор калігусаДо Форуму видавців у видавництві «Легенда» вийде книга Дмитра Білого «Кабінет доктора Калігуси». Молода вродлива аспірантка Інга приїздить до подільського містечка Млинник на запрошення тамтешнього товариства краєзнавців – досліджувати спадщину загадкового етнографа Ґустава Калігуси, що був звинувачений у злочинах, пов’язаних із темою його наукових зацікавлень – магічними обрядами. Та невдовзі, опинившись у небезпечному колі, дівчина починає шукати вже не академічні здобутки, а спосіб урятуватися.

Містика, історія, наука, детектив… Новий роман Дмитра Білого. Трилер, загадка для читачів, подорож лабіринтами психіки, де прояви тілесності пов’язані з історією, насиллям та магією…


світи суміжніТакож у вересні вийде книга Роксолани Сьоми «Світи суміжні».

Казимира, практичний психолог, часто переїздить із міста до міста через специфіку роботи чоловіка. З паранормальними явищами вона подеколи стикалася й мешкаючи за попередніми адресами. Одначе там не ставалося чогось небезпечного. І лише переселення до галицького містечка Ж., куди Михайла направляють відроджувати алебастрові промисли, замалим не обертається для них загибеллю доньки.

Іноді доводиться заплатити велику ціну, аби зрозуміти, що минуле й сучасність мають куди більше спільних таємниць, аніж бачиться на перший погляд.


Академія


пампухаУ видавництві незабаром вийде повість «Пампуха» Алевтіни Шавлач. Під милою обкладинкою – непроста історія про дівчину-підлітка, яку цькують. Все, що з нею стається в школі й стосунках називають одним промовистим словом – булінг. Пампуха, як прозвали героїню Ганю, робить надзусилля, щоб витримати це все і не зламатися на очах у кривдників. Єдина її розрада – мультики і самотні прогулянки.

Дивом здавалося щось схоже на стосунки з хлопцем, за яким зітхають всі дівчата школи. Але й там Ганю спіткав «фейл». Шкільних друзів у Пампухи просто нема, а нові – «вагонщики», яких виховала вулиця, теж не виправдовують її сподівань. Але Ганя сильна. Настільки, що знаходить в собі сили боротися за себе і в жодному разі не стати жертвою. І їй таки вдається змінити геть усе.


перше побаченняПерше побачення – одна з тих подій, яку пам’ятаєш усе життя. Ці ретельні приготування, прокручування в голові бажаних романтичних сценаріїв і рятівні дзвінки друзям. Що ж одягти, як себе вести, не наговорити дурниць і наважитись на поцілунок? Словом, як не «налажати»?

Прозобукет «Перше побачення» – історії семи авторів про цю особливу подію. Не у всіх вона проходить так, як хочеться, бо життя – ще той редактор! От у героїні Нати прямо на побаченні розстібається ліфчик. А іншу дівчинку – Лалі – тролить «подруга», бо та посміла кинути оком на хлопця, який їй подобається. Зате Коля зірвав куш – запрошував у кіно одну, а в темряві кінозалу тримав за руку іншу.

Книжка, що вийде вкінці літа, буде цікавою підліткам і дорослим. Бо старт у стосунках – це завжди передчуття, трепет і сподівання. Без драм теж не обходиться.


даркнетуТакож у видавництві виходить нова повість-детектив Олени Рижко «Король Даркнету». Замість вимріяної поїздки в Париж шістнадцятирічна Стефа разом зі своїм хлопцем Яром розбирається в історії з купою невідомих. Починається вона трагічно – закохані знаходять у річці тіло мертвого чоловіка.

Далі все розгортається так стрімко, що Стефа і Яр втягуються в небезпечні ігри, в які грають дорослі. Все, що в них є – сміливість, подруга-хакерша і велике бажання швидше з цим всім покінчити. Хоча завдяки їй вони відкривають багато нового: нетрі даркнету, фінансові схеми і екологічні підстави. Додає інтриги в цю історію романтична лінія. Бо Стефа любить і вірить Ярові так сильно, що готова прийняти його всього, без залишку. А Яра мучать секрети минулого, через що він відтягує багато моментів, які додають смаку до життя.


Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

13 thoughts on “Готується до друку: чим порадують українські видавництва найближчим часом (частина 2)

    Залишити відповідь