12 біографій відомих людей, які надихають на нові звершення

У біографій та мемуарів є надзвичайна цінність – їхня правдивість. Читаючи таку книгу, ми не просто отримуємо задоволення від сюжету (а життя деяких людей, і справді, захоплює чи не більше, аніж сюжети художніх книг), а й розуміємо – це все було насправді і якщо ці люди змогли досягнути успіху, змінити світ на краще, здійснити свої мрії, залишити слід в історії, то зможемо й ми.

Пропонуємо вашій увазі добріку з 12 біографій, у кожній із яких є безцінний досвід та безліч мотивації.


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


21_11_03

Ешлі Венс «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє»


Немає сумніву, що інноватор та сміливий мрійник Ілон Маск – один із тих, хто на наших очах творить майбутнє. Кожен із його грандіозних проектів вражає та відкриває нові грані не тільки можливостей людства, а й перспективи для розвитку нашої планети загалом. Для того, щоб познайомитися з Ілоном ближче та дізнатися, як він став таким, яким є зараз, варто читати книгу журналіста Ешлі Венса. Останній розмовляв із Маском близько 50 годин, щоб написати біографію, яка би з точністю та щирістю розповіла про «Ніколу Теслу 21 століття».

«Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє» – маст-рід для розумних, сучасних та амбітних людей, які крокують у ногу з часом.


21_12_03

Деніел Сміт «Думати, як Стівен Гокінг»


Стівен Гокінг – легенда світу фізики, один із головних популяризаторів науки сьогодення. Попри захворювання мотонейронів зумів досягнути прогресу в дослідженнях питань космології та квантової гравітації. Гокінг доводить, що немає нічого неможливого.

У книзі Деніеля Сміта можна прочитати не тільки про життєвий шлях генія, а й навчитися бачити світ очима відомого фізика. Автор обіцяє, що прийоми мислення Гокінга допоможуть не тільки в наукових питаннях, а й у вирішенні більш буденних справ. Сам Стівен чи то жартома, чи то всерйоз говорив, що вміє думати в одинадцяти вимірах. Не виключено, що читачі книги Сміта навчаться цього також.


21_13_03

Кетрін Інграм «Це Далі»


Картини ексцентричного Сальвадора Далі впізнають навіть ті люди, що абсолютно не цікавляться мистецтвом. Він був впевнений у власній геніальності і, зрештою, переконав у цьому всіх. Про життя Далі історик мистецтва Кетрін Інграм розповідає просто та доступно. Її текст поєднується з майстерними ілюстраціями Рея Ендрю. Їхня спільна робота більше нагадує карколомний комікс, аніж стандартний біографічний томик.

У цій же серії вийшла біографія іншого відомого художника – «батька поп-арту» Енді Воргола. Отож, після книги «Це Далі» Кетрін Інграм радимо прочитати і її «Це Воргол».


21_14_03

Генрі Форд «Моє життя та робота»


Генрі Форд – по-справжньому культова особистість, що перевернула історію інженерії, конструювання автомобілів та бізнесу. У засновника Ford Motor Company є чого повчитися. Його цілеспрямованість та допитливість надихають і сьогодні.

За життя Форда про нього знали небагато, він не любив давати інтерв’ю й надавав перевагу тому, щоб просто робити свою роботу, а не працювати над іміджем. Книга «Моє життя та робота» – можливість дізнатися про нього з перших вуст. В автобіографії Форд ділиться досвідом, думками, цілями та дає корисні поради, якими можуть і повинні користуватися менеджери, бізнесмени, винахідники та всі, хто планує досягнути успіху.


21_15_03

Нікола Тесла «Мої винаходи»


Ще одна варта прочитання автобіографія. Один із найвідоміших в історії винахідників розповідає про свої перші досягнення, погляди на самовдосконалення, роботу й непересічні думки про розвиток цивілізації. Також у книзі є передбачення майбутнього, які почали збуватися вже після смерті Тесли.

Книга відкриває винахідника з багатьох сторін. Ми маємо змогу не тільки познайомитися з його геніальними ідеями, які випередили час, а й дізнатися, яким було дитинство і юність Ніколи.


21_16_03

Стів Возняк, Джина Сміт «iWoz. Від комп’ютерного ґіка до культу»


У Стіва Джобса безліч фанатів і цього харизматичного лідера багато-хто вважає генієм та мало не творцем усього світу сучасності. Стів Возняк, водночас, досі залишається в тіні свого друга та колеги, разом із яким здійснив справжню революцію під назвою Apple.

За допомогою біографії Возняка, яку останній написав разом із журналісткою Джиною Сміт, у широкого кола читачів є змога відкрити для себе людину, що власноруч створила перший персональний комп’ютер, скромного ґіка та справжнього професіонала. Ідея написання автобіографії в Стіва виникла в 55 років; його розлютили численні книги та статті, що викривлювали його історію та історію Apple загалом. Отож, усім, хто хоче побачити історію комп’ютерного прогресу очима очевидця, варто читати «iWoz».


21_17_03

Лоуренс Леві «Планета Pixar. Моя неймовірна подорож зі Стівом Джобсом у створення історії розваг»


В 1994 році Стів Джобс запропонував Лоуренсу Леві працювати в Pixar. Останній спершу сумнівався, але коли побачив, як компанія виглядає зсередини, які віддані та творчі люди працюють над створенням першого повнометражного мультфільму студії – «Історії іграшок», то не міг не погодитися.

«Планета Pixar» – книга про становлення невеликої графічної студії, що врешті завоювала своїми добрими та глибокими анімаційними картинами цілий світ. Лоуренс Леві розповідає про індустрію розваг зсередини; про безліч підводних каменів, що траплялися на шляху компанії. Ця книга в багато-чому також нагадує піксарівський мультфільм – чуйність та скромність самого Леві роблять його ідеальним героєм цієї захопливої історії.

Читати: Планета Pixar. Моя неймовірна подорож зі Стівом Джобсом у створення історії розваг


21_18_03

Скотт Ферріс «Інґа»


На перший погляд, в «Інґи» більше спільного з художніми книгами, аніж із біографіями видатних людей. Читаючи розповідь про цю жінку, важко повірити, що вона жила насправді – настільки яскравою та насиченою було її історія.

Красою Інґи Арвад захоплювався Гітлер, у неї був роман із Кеннеді, цю жінку вважали шпигункою, вона перемагала на конкурсах краси, працювала журналісткою, будувала акторську кар’єру, мандрувала на Далекий Схід… Словом – прожила стільки пригод, що вистачить на кілька життів. Друг Кеннеді слушно підмітив, що Інґа нагадувала «майже вигаданий персонаж». Обіцяємо, під час знайомства з нею нудьгувати не прийдеться.

Читати: Інґа. Про любов та шпигунів

Читати: Розкішна, як глазур на торті. Уривок з новинки Yakaboo Publishing – «Інґа»


21_19_03

Луїс Бунюель «Мій останній подих»


Луїс Бунюель – французький і мексиканський кінорежисер іспанського походження, чий дебют у кінематографі – короткометражний фільм «Андалузький пес» (знятий разом із Сальвадором Далі) – є справжнім шедевром німого кіно; картиною, яка перевертає свідомість і є яскравим прикладом сюрреалізму в мистецтві. Книга Бунюель «Мій останній подих» – чудова можливість познайомитися з цією непересічною людиною ближче.

В автобіографії режисер розповідає про свою родину, творчість, низку політичних подій, розмірковує над філософськими темами та згадує про зустрічі з відомими людьми свого часу.


21_20_03

Генрі Марш «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга»


Професія лікаря надзвичайно відповідальна і важлива, адже кожне його рішення може коштувати іншій людині життя. Генрі Марш – всесвітньо відомий нейрохірург із Великобританії. У своїх мемуарах він наважується піднімати гострі теми та розмірковувати над складними питаннями, з якими йому доводилося стикатися на роботі.

Генрі Марш щиро та мудро пише про суть праці лікаря, думає над вічним питанням про сенс нашого життя та надихає своїм альтруїзмом та добротою.

Читати: Ні сонце, ані смерть. Уривок зі щоденників нейрохірурга Генрі Марша


21_21_03

Леонід Ушкалов «Шевченко від А до Я»


Завдяки яскравій серії абеток-енциклопедій від «Видавництва Старого Лева» в читачів є можливість заново відкривати українських класиків. Окрім книги про Шевченка, вийшли книги про Франка, Шептицького та Антонича.

«Шевченко від А до Я» – арт-бук, що зацікавить і дітей, і дорослих. Кожна з літер в абетці розповідає про важливу сторінку з життя Тараса Григоровича.


21_22_03

Малала Юсуфзай, Крістіна Лем «Я – Малала. Історія незламної боротьби за право на освіту»


Малала Юсуфзай – пакистанська правозахисниця, наймолодший лауреат Нобелівської премії (Нобелівську премію миру дівчина отримала в 17 років).

Книгу «Я – Малала. Історія незламної боротьби за право на освіту» Юсуфзай написала в співавторстві з журналісткою Крістіною Лем. Доля Малали була визначена наперед, втім, дівчині хотілося більшого, аніж стати покірною дружиною та матір’ю, вона не хотіла ховати обличчя і мріяла ходити в школу. Малала вирішила боротися за свої права й за права всіх жінок. Дізнатися її історію повинен кожен, аби зрозуміти, що ми всі можемо й повинні змінювати світ на краще.

 

А яку з цих біографій ви хотіли би прочитати першою? Розкажіть нам у коментарях ?


Читати: 7 книг для творчої самореалізації

Читати: Непересічні. 10 біографічних книжок на будь-який смак

Читати: 10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

1 054 thoughts on “12 біографій відомих людей, які надихають на нові звершення

    Залишити відповідь