10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо

Зараз емоційний інтелект цінується чи не більше за точні та практичні знання. У цьому немає нічого дивного, щоб існувати у соціумі потрібно, перш за все, розуміти та поважати один одного. Для того, аби дізнатися більше про внутрішній світ, почуття, мислення, світогляд та мотивацію кожного і існують книги з психології. Ми радимо починати з цього списку.


Screenshot_12

Фото: Instagram/@ulia2304

Еріх Фромм «Мистецтво любові»


Еріх Фромм – психоаналітик, філософ, один з засновників неофрейдизму. «Мистецтво любові» – одна з найпопулярніших його книг. В ній Фромм розмірковує про любов не тільки як про почуття між двома людьми, а й як про взаємодію зі світом загалом. Психоаналітик переконаний, що любов – не миттєвий імпульс, а усвідомлена воля, якій можна навчитися; тільки цілісна та самодостатня особистість знає, що таке справжня любов.

Книга була написана у 1961 році, але не втрачає своєї актуальності і сьогодні. «Мистецтво любові» вкотре нагадує: відповіді на питання про сенс життя та суть любові варто шукати не зовні, а всередині.


Screenshot_1

Фото: Instagram/@_manna_hatta_

Ерік Берн «Ігри, в які грають люди»


Життя – це гра – думка, яку розглядали, пояснювали та підтверджували численні автори. Втім, Ерік Берн підійшов до цієї тези чи не найбільш системно та серйозно. Американський психолог та психіатр розробив транзакційний аналіз. На думку Берна, в основі відносин людей лежать транзакції, деякі з них мають приховані цілі (вони і називаються іграми). Про які саме ігри йдеться та як вони визначають наше життя автор і розповідає в своїй найвідомішій книзі.

Ерік Берн описує понад 120 ігор та прагне звільнити людей від впливу нав’язаних сценаріїв та навчити менше «грати» у життя, а натомість – жити по-справжньому.


Screenshot_2

Фото: Instagram/@lilito_lolita

Вiктор Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі»


Чи можна бути щасливим, не зважаючи на обставини? Як знаходити світло у найбільш похмурий та страшний час? Чи не втрачає все сенс, коли реальність виявляється куди жорстокішою, аніж можна було уявити? На ці та інші питання шукає відповіді австрійський психолог та філософ Вiктор Франкл. Його книга написана після трьох років ув’язнення в концентраційних таборах Дахау і Освенцимі.

На основі настільки екстремального досвіду Франкл і створив власний метод психотерапії – логотерапію. Її суть полягає у твердженні, що розвиток особистості визначається прагненням до пошуку сенсу життя. На думку психолога, якщо людина знає, чому живе, то може змиритися та витримати будь-що.


Screenshot_3

Фото: Instagram/@myblueberrypies

Олівер Сакс «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом»


Олівера Сакса називають найвідомішим неврологом світу, а його книгу описують як таку, що відкриває таємниці людської свідомості. Сакс ділиться випадками з своєї лікарської практики та, справді, дивує розповідями про те, якими різними можуть бути погляди на світ. Історії його пацієнтів не є сухими виписками з медичних книжок, навпаки – стиль письма автора вражає та зворушує.
«Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» – чудовий вибір не тільки для лікарів, яким книга біде цікава з професійної точки зору, але й для всіх охочих дізнатися, на які «витівки» здатен наш мозок.


Screenshot_4

Фото: Instagram/@innaprotsiuk

Ірвін Ялом «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта»


«Ліки від кохання» – світовий бестселер американського психолога. У цій книзі Ірвін Ялом розповідає про десять випадків з своєї лікарської практики. Перша за все, підкупає щирість та людяність автора. Ялом не будує жодної стіни між собою та пацієнтами, а щиро співпереживає їм та прагне допомогти.

У книзі піднімаються актуальні теми: смерті, любові, старості, свободи… Отож, кожен читач, знайомлячись з проблемами пацієнтів Ялома, зможе знайти відповіді і на власні питання.


Screenshot_5

Фото: Instagram/@apple_strudel8

Зігмунд Фрейд «Тлумачення сновидінь»


Про Зігмунда Фрейда знають навіть ті, хто не цікавиться психологією зовсім. Погляди цього ексцентричного австрійського психолога в декого викликають захват, а в декого – абсолютне нерозуміння. Втім, те, що ідеї засновника психоаналізу мали значний вплив на все двадцяте століття – сумнівів не викликає.

У «Тлумаченні сновидінь» Фрейд вчить розпізнавати знаки підсвідомого. На думку автора, вивчаючи свої сни, можна дізнатися про глибинні страхи, психологічні проблеми та бажання, які пригнічувалися роками.


Processed with VSCO with a5 preset

Філіп Зімбардо «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло»


Стенфордський тюремний експеримент – психологічний експеримент 1971 року, який провів психолог Філіп Зімбардо, аби дізнатися, як нав’язана соціальна роль впливає на поведінку людини. В рамках експерименту добровольці взяли на себе ролі в’язнів та охоронців в’язниці. Незабаром люди настільки вжилися у свої ролі, що почали поводити себе так, як того вимагала змодельована ситуація (охоронці проявляли жорстокість, а в’язні підкорювалися).

Філіп Зімбардо намагається обміркувати Стенфордський експеримент та зрозуміти, звідки береться жорстокість і чому людина взагалі чинить зло. Психолог розповідає про низку подібних експериментів, також згадує про геноциди, етнічні чистки та інші випадки, коли права людини порушувалися.


Screenshot_6

Фото: Instagram/@ms.yulianaa 

Джеймі Голмз «Нонсенс. Осягнути і перемогти»


Ми живемо у світі, який постійно змінюється. З’являються нові винаходи, нові правила та нові реалії. Часто щось незвичне лякає, втім, саме те, як ми реагуємо на все нове, неоднозначне та суперечливе, і визначає наш успіх.

«Нонсенс. Осягнути і перемогти» – дебютна книга Джеймі Голмза, яка прославила його на весь світ. Ця книга про прийняття рішень та пізнання світу загалом допоможе сприймати кожен нонсенс не як помилку, а як можливість.


Screenshot_7

Фото: Instagram/@ana.mama.read

Сьюзен Кейн «Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати»


Як жити інтроверту у світі, який обрав ідеалом сміливих та впевнених у собі екстравертів? Про це і розповідає інтроверт Сьюзен Кейн. Авторка переконана, що немає жодної ідеальної моделі поведінки і кожен з нас повинен почувати себе комфортно та затишно з самим собою.

«Сила інтровертів» заспокоїть інтровертів, які часто бояться бути собою, та підкаже їм, як використовувати свої сильні сторони. Для екстравертів також буде корисним «пожити» у думках інтровертів.

Читати: Світ тихих та галасливих людей


Screenshot_8

Фото: Instagram/@tania_kucherian

Пол Клейнман «Психологія 101. Факти, теорія, статистика, тести й таке інше»


Якщо ви не знаєте, з книг якого психолога почати, або який напрямок психології буде цікавим саме для вас, то радимо спершу прочитати цю книгу.

Журналіст, блогер та письменник Пол Клейнман зумів у доступній та цікавій формі розповісти про класичну та сучасну психологію. Тут ви знайдете пояснення базових психологічних термінів та розповідь про ключових персоналій цієї захопливої науки. Таємниці сновидінь, арт-терапія, теорія шести рукостискань і чимало інших тем, які обговорюються мільйонами, описуються у книзі Клейнмана у науково-популярній формі.


Читати13 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки
Читати10 книжок, які надихають на нові звершення

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

2 249 thoughts on “10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо

    Залишити відповідь