Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків

Цього року українські видавництва, письменники та читачі жили насиченим літературним життям. У останні дні 2018-го блог Yakaboo згадує, що відбувалось протягом попередніх 12 місяців і чим вони запам’ятались книголюбам. 

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Нові видавництва

Під кінець 2018 року в Україні з’явилося два нових видавництва – «Дім химер» та «Цивілізація». Перше спеціалізується на химерній прозі. Вже відомо, що першими авторами, чиї книжки вийдуть у цьому видавництві, будуть молоді письменники Павло Дерев’янко, Тіна Гальянова, Сергій Рибницький та Ксенія Циганчук. «Цивілізація» ж позиціонується як видавництво для елітарних читачів. Першою книжкою, яку вони видадуть, буде «Джакомо Джойс» ірландського письменника Джеймса Джойса.

Інтерв’ю з засновницею «Дому химер» читайте тут, а з засновником «Цивілізації» — тут.

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Премії

Їх було багато. Зокрема, премію «Книга року – BBC» отримав роман у новелах «Коханці Юстиції» Юрія Андруховича, дитячою книгою року – BBC стала «Мері» Сашка Дерманського, а за есеїстику премію вручили книзі «Церебро» Андрію Бондарю.  

Премію Юрія Шевельова отримав філософ Володимир Єрмоленко за книгу «Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі XIX-XX століть».

Премію міста літератури – Петро Яценко за роман «Нечуй. Немов. Небач».

А книжка Сергія Плохія  «Чорнобиль: Історія трагедії» отримала британську літературну премію Baillie Gifford Prize. Автор отримав грошову винагороду в 30 тисяч фунтів стерлінгів та дав інтерв’ю для The Guardian.

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Втрати року

У 2018 році пішли з життя кілька знакових українських письменників та перекладачів. Зокрема, ми втратили Богдана Жолдака, Івана Драча, Левка Лук’яненка та Віктора Шовкуна.

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Перша українська онлайн-бібліотека аудіокнижок

Онлайн-бібліотеку презентували в кінці року. Вона складається з аудіокниг класичної української прози і поезії, що входять в шкільну програму, а також творів відомих сучасників у їх авторській начитці. До начитки приєдналися теле – і радіо ведучі, актори театру і кіно, зірки української музичної сцени, студенти і просто волонтери, які пройшли кастинг.

Серед озвучених книг — класика української прози Ольги Кобилянської, Івана Франка, Панаса Мирного, Валер’яна Підмогильного і ще десятка авторів. Понад 50 віршованих творів Максима Рильського, Олени Теліги, Дмитра Павличка, Лесі Українки, Миколи Хвильового та інших письменників. Також представлена сучасна література від Ольги Деркачової, Євгенія Ліра, Наталки Сняданко, Христини Козловської. Марк Лівін і Катерина Бабкіна начитали свої найкращі авторські роботи.

Книжки можна безкоштовно послухати за посиланням.

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Екранізації

Зокрема, українці змогли побачити у кінотеатрах екранізацію «Ворошиловграда» Жадана – фільм «Дике поле». 

Також у прокат вийшов фільм «Позивний “Бандерас”» – за однойменним романом Сергія Дзюби. 

Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків 0

Безкоштовна доставка книг Укрпоштою

Цього року інтернет-книгарня Yakaboo запустила безкоштовну доставку книжок через Укрпошту. Акція діє безстроково та незалежно від розміру замовлення. 

Це — знакова подія для України, адже таким чином мешканці віддалених містечок та сіл зможуть отримувати книжки, не переплачуючи за доставку. 

А щоб зручніше було вибрати, Yakaboo, спільно з видавництвом #книголав створили каталог книжок, що лежить у кожному відділенні Укрпошти і книжки з якого можна замовити за телефоном гарячої лінії 0-800-30-05-45. 

P.S. Наступний, 2019-ий, обіцяє бути не менш насиченим. Принаймні, плани в українських видавництв – вражаючі.

Тетяна Гонченко
Маю в житті чотири пристрасті: журналістика, подорожі, література і котики. Тож багато пишу, багато їжджу по світу, багато читаю і маю двох котиків. Зрештою, ці сфери тісно пов’язані: хороший журналістський текст – це теж література. А книги – це ще один спосіб подорожувати. Котики ж прекрасні самі по собі. Веду телеграм-канал про книжки: http://t.me/npzbvnkngchtn
https://www.facebook.com/atanoissapa

13 thoughts on “Яким був 2018 книжковий рік в Україні: замість підсумків

    Залишити відповідь