Вона. Головний герой – це героїня

Пропонуємо вам зануритись у книжкові світи, де головний герой – це героїня. Ми підбирали книги різної тематики – тут і класика,  дитяча література, і сучасні трилери. Ви зможете подивитися на світ очима невідомої вам жінки й оцінити її дії, відчути її емоції, відкрити її світ – і все це з допомогою однієї з наступних історій.


Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


15_4_03

«Під скляним ковпаком» Сильвія Плат


Це єдиний роман американської письменниці Сильвії Плат, який до останньої літери наповнений її почуттями та життєвим досвідом. У центрі сюжету Естер Грінвуд, яка отримує можливість пройти стажування в модному жіночому глянці. І не десь там, а в самому Нью-Йорку! Естер впевнена – вона досягне успіху, підкорить велике місто і здійснить свою мрію. Молода жінка мріє стати письменницею. Проте, за картинкою гарного успішного життя, сповненого коштовного одягу, показів мод та нових знайомств, ховається сумна правда. Естер не відчуває єднання зі світом, вона сповнена байдужості та холоду щодо її нового дорослого життя.

Цей роман є здебільшого автобіографічний, і Сильвія Плат зобразила своє життя на сторінках свого роману. Книжка побачила світ у 1963 році, через десять років після часу дії роману й за кілька тижнів до того, як Сильвія Плат вчинила самогубство.


15_5_03

«Коко Шанель» Анрі Гідель


Коко Шанель – одна з найбільш вагомих постатей у світі моди в ХХ сторіччі. І не тільки моди! Її яскраве особисте життя та дружба з відомими людьми – Уінстоном Черчілем, Кокто, Жаном Маре та іншими, а також справжнє захоплення своєю професією – зробили книгу Анрі Гіделя виразним та цікавим читанням. Мало хто замислюється, але саме Коко Шанель створила ту жіночу моду, до якої ми звикли. Брюки та костюми, прості сукні та елегантні пальто – усі ці моделі засуджувалися, поки їх не пустила на подіум Коко Шанель.

У своїй книзі Анрі Гідель спирається на солідний фактичний матеріал: інтерв’ю із сучасниками, документи, та публікації. Проте, це не суха біографія, а документальний роман про Габріель Шанель, у якому вона показана справжньою – жінкою, яка хотіла кохати та творити.


15_6_03

«Мемуари гейші» Артур Голден


Бути гейшею – це мистецтво. Гейша не збуджує чоловіків, а захоплює їх. Професія гейші – розважати та причаровувати. Мати стосунки з клієнтом суворо заборонено, а покохати – це взагалі сором! У книзі Артура Голдена головна героїня – проста дівчина Саюрі, якій судилося стати королевою гейш у Кіото. Ця історія сповнена суперництва та інтриг на тлі великого і справжнього кохання, заради якого Саюрі порушила закон гейш.

Роман побачив світ у 1997 році і познайомив читача не тільки з професією гейш, але і з традиціями японської культури. Історія відбувається в середині ХХ сторіччя та розповідає про світ, у якому влада належить чоловікам, де жінки не кажуть того, про що думають, де бути собою жінці дозволено лише наодинці. Проте деякі наважуються протестувати, про що й можна дізнатися на сторінках «Мемуарів гейші».


07_12_03

«Джейн Ейр» Шарлотта Бронте


Це роман, який уже багато років хвилює серця мільйонів читачів. Розумна та весела головна героїня роману Шарлотти Бронте стала прикладом для багатьох дівчат з усіх куточків світу. Дії роману розповідають про молоду жінку Джейн Ейр, яка народилася в шанованому, але бідному сімействі. Після навчання, Джейн отримує роботу в містичному маєтку Торнфільд, де розкриваються страшні таємниці жителів будинку та вирує справжнє кохання.

Після прочитання роману розумієш, що зовнішня краса досить швидко минає, а внутрішня залишається назавжди. Джейн Ейр залишається вірною своїм почуттям та палкому коханню, попри удари долі та хибні очікування.


15_7_03

«Внутри женщины» Тамріко Шолі


Ця книга – це відверті розповіді сотень жінок, які не посоромилися розповісти найпотаємніше зі свого досвіду й життя. Більше ніж три роки авторка вивчала внутрішній світ жінок, а після відкрила усю веселку жіночих почуттів та хвилювань у своїй книзі. У результаті перед читачем постають справжні історії, які іноді є дуже відвертими й шокуючими. Ці історії про те, що значить бути жінкою в сучасному світі.

Мета книги, за словами Тамріко Шолі – показати багатошаровий внутрішній світ сучасної жінки, аби допомогти віднайти гармонію та відкрити серця для нових почуттів. У книзі кожна історія унікальна, кожне відчуття – яскраве. Після прочитання починаєш по-іншому дивитися на світ, адже з цим знанням неможливо не змінитись.


15_8_03

«Матильда» Роальд Дал


Маленька дівчинка Матильда – справжній геній. Проте, батьки не бачать її особливостей, а директорка в школі постійно з неї знущається. Матиьда розуміє, що присутні в її житті люди – прості невігласи, яких треба обов’язково провчити! Завдяки своєму гострому розуму та природній скромності, дуже скоро в Матильди з’являються справжні друзі – її однокласники та чарівна вчителька міс Ласкін. Усі разом вони не дадуть ображати Матильду та подолають будь-яку перешкоду.

Роальд Дал писав книги переважно для своїх дітей і ніколи не збирався їх видавати. Якби не родичі письменника, ми можливо б ніколи не побачили його чарівних історій та не отримали ту насолоду, яка приходить лише під час читання книжок Роальда Дала.


15_9_03

«Королева Марго» Олександр Дюма


Роман французького класика Олександра Дюма «Королева Марго» відкриває трилогію про період протистоянь між католиками й гугенотами. Заради встановлення миру французьку принцесу, католичку Маргариту де Валуа видають заміж за Генріха Наваррського, лідера гугенотів. Політика понад усе, тому Маргариті довелося не зважати на свої почуття до герцога де Гіза. Події в романі розвиваються занадто швидко, що так притаманне стилю Олександра Дюма: цікаві пригоди, любовні драми, а також кривава різня Варфоломіївської ночі. Це, напевно, найбільш хвилюючий опис тих історичних подій у світовій літературі.

«Королева Марго» – не лише опис політичних ігор, а історія про нещасливе кохання жінки, якій судилося відіграти важливу роль у становленні не тільки Франції, але і всього світу. Інтриги королівського палацу, таємні побачення та листи про кохання – усе це змальовує портрет Королеви Марго.


15_10_03

«Кімната» Марина Смагіна


Ця книга занурює читача в магічний і трохи химерний світ. Головна героїня роману, дівчина Яна, відкриває потаємні двері й опиняється в кімнаті, яка вщент заповнена колись загубленими речами. Вона має навести в ній лад, але ніхто не знає, які таємниці приховує приміщення. Дівчина дізнається, що за кожною річчю ховаються чиїсь спогади та історії, і що ці речі щось більше, ніж просто старий запилений крам. Але вона ще не знає, що натрапила на кімнату не випадково й насправді знайде там набагато більше, ніж просто чужі спогади.

У цій книзі нема випадковостей, бо як їм з’явитися там, де фігурують чорний кіт, кава з небанальними смаками й купка диваків? «Кімната» відкриває двері в новий світ, сповнений спогадів, ароматів літнього ранку та чогось особливого й невловимого, яке можна спіймати лише прочитав цю книгу.


15_11_03

«Маруся» Григорій Квітка-Основ’яненко


«Маруся» – це знаковий твір української літератури, адже Григорій Квітка-Основ’яненко чи не найпершим почав писати прозу українською мовою. Це сентиментально-реалістична повість, яка розповідає зворушливу історію кохання лагідної красуні Марусі та палкого парубка Василя. Як завжди, кохання двох молодих людей зазнає багато перешкод, а фінал цієї історії нікого не залишить байдужим.

Ця повість не тільки зворушує любовними переживаннями, а й розповідає багато цікавого про українське життя і традиції. Написана «Маруся» в 1832 році, але й досі не втратила своєї чарівності і краси.


15_12_03

«Анатомія скандалу» Сара Воган


Кожна людина впевнена, що знає своїх близьких, проте життя іноді показує протилежне. Софі і Джеймс – на перший погляд ідеальне подружжя. Софі обожнює свого чоловіка, та і є за що. Джеймс вродливий, харизматичний, успішний та ніжний. Тому, коли його обвинувачують у зґвалтуванні, ніхто не може в це повірити. Софі захищає чоловіка, бо впевнена – усі свідчення проти нього сфабриковані. Чи зможе Софі віднайти правду і як складеться її життя – саме про це можна дізнатися на сторінках книжки.

«Анатомія скандалу» стала бестселлером у США, Великій Британії та Канаді, а переживання Софі захопили не одну тисячу читачів. Кохання іноді може бути сліпим, але чи варто ставити під сумнів слова коханої людини – саме про це в книзі Сари Воган.


15_13_03

«Сліпий убивця» Маргарет Етвуд


У центрі оповідання – дві сестри Лора й Айріс. Айріс завжди була стримана й холодна, коли Лора – справжня дивачка. Вони зовсім не схожі одна на одну. Але їхні життя тісно переплелися одне з одним, і сестри жили досить щасливо, допоки в їхньому житті не з’явився ексцентричний письменник Алекс. Його поява сколихнула мирне озеро життя Лори й Айріс. Усе змінилося. Лора зникла. Вона полишила по собі лише написаний роман про стосунки жінки й чоловіка, який розповідав своїй коханій історії про світ, де мешкали самі сліпі вбивці. Чи криється в цій книжці від Лори дещо більше, ніж просто вигадки? Саме це і треба дізнатися її сестрі Айріс.

«Сліпий убивця» – лаурет Букеревської премії від авторки відомого бестселлеру «Оповідь служниці». Загадкова і сповнена пристрасних почуттів, вона змушує перегортати сторінку за сторінкою в пошуках відповідей.


15_14_03

«Ship Life, або сім місяців добровільного рабства» Ольга Мельник


Автобіографічний роман-щоденник української письменниці Ольги Мельник – це подорож круїзним лайнером за дверима «Crew Only». Ольга розповідає про власний досвід роботи офіціанткою на одному з великих готелів на воді. Якщо ви ще думали, що ця робота схожа на навколосвітній круїз, сповнений веселих моментів та цікавих відкриттів, то ви помиляєтесь. Всю правду про заробіток, вихідні дні та стосунки з колегами авторка відкриває на сторінках своєї першої книги.

Мало хто зважується називати речі своїм ім’ям, але це точно не про Ольгу. Вона не соромлячись відкриває найбільш інтимні подробиці життя на лайнері, аби читач зрозумів правдиву ситуацію. Тревел-сторі, щоденник чи роман-відкриття – тільки читач зможе визначити, до якої категорії віднести цю книгу.

Читати: Ship Life. Сім місяців добровільного рабства. Уривок із книжки

Читати: Море хвилюється раз. Чи є життя на круїзному лайнері?


15_15_03

«Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінг


Напевно, не знайдеться у світі жінки, яка ніколи б не чула про Бріджит Джонс. Знайома нам із фільмів харизматична жінка насправді вперше з’явилася на сторінках роману, який нарешті перекладений на українську. Бріджит Джонс – тридцять років із хвостиком і вона дуже хоче змінити своє життя. Як багато людей у світі, напередодні Нового року вона обіцяє собі змінитись – кинути курити, схуднути, заощаджувати та побудувати стосунки з правильним чоловіком.

Цю книгу люблять читачі з усього світу, адже Бріджит зовсім не ідеальна жінка з обкладинки, а проста і зрозуміла кожному героїня. Вона має ті самі проблеми, як і всі жінки, тому кожна зможе віднайти в ній трішки себе. А чоловіки матимуть змогу краще розуміти своїх супутниць, якщо прочитають роман Гелен Філдінг.

Читати: Бріджит Джонс – це я! Уривок з роману

Читати: #ДвіДумки: «Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінґ


15_16_03

«Жінка у вікні» Е. Дж. Фінн


Анна Фокс – самотня жінка, яка мешкає у своїй квартирі в Нью-Йорку. Раніше в неї була щаслива родина, але чоловік і донька трагічно загинули. Пережити таке дуже важко, тому Анна почала знаходити спокій на дні чарки. Вона закрилася від усього світу у своєму помешканні, бажаючи самотньо жити у своєму горі. Проте, зовнішній світ трішки її цікавить – Анна починає придивлятися до життя сусідів. До того ж жінка зважає, що й за нею починають стежити…

Ця книга стала бестселлером у багатьох країнах світу й навіть король жахів Стівен Кінг рекомендує її. Де та межа між галюцинацією та реальним світом, і чи не придумала Анна все собі в стані алкогольного сп’яніння – саме цю таємницю доведеться відкрити читачу на сторінках гостросюжетного роману «Жінка у вікні».


15_17_03

«Право на чари» Террі Пратчетт


У магічному світі кажуть, що справжнім чарівником може стати лише восьмий син восьмого сина, але якщо народиться дівчинка? Доньці коваля Ескарині несподівано судилося стати першим чарівником у Дискосвіті. Тепер їй доведеться навчитися контролювати свою силу і вчитися в Невидній Академії для чарівників. Проте, є перепона – за стінами академії ще ніколи не бачили дівчинку-ученицю.

Написаний у тонкій сатиричній манері роман «Право на чари» – це своєрідна спроба відомого своїми інтелектуальними головоломками Террі Пратчетта розхитати типовий для фентезі поділ магії на «високу чоловічу» і «приземлену жіночу». Ця книга – це маніфест рівноправ’я. У Дискосвіті має право творити справжні чари кожен, а не той, кому це дозволено законом.


Читати: 10 книг про сильних, самобутніх і сміливих жінок

Читати: Бібліотека щастя. Затишні книжки на всі смаки

Полина Афанасьева
По образованию – международник-переводчик, но в профессиональной жизни связана вплотную с текстами. С самого раннего детства уверена, что книга – лучший подарок. Когда кто-то видит отдых в компьютерных играх или кулинарии, я отдыхаю с книгой. В свободное от работы и чтения время люблю путешествовать, открывая новые уголки родной страны и всего мира. Про все книги и путешествия делюсь в своём микроблоге в Instagram.
https://www.instagram.com/belle_library/

11 thoughts on “Вона. Головний герой – це героїня

    Залишити відповідь