10 книг про сильних, самобутніх і сміливих жінок

Весна, особливо березень, завжди асоціюється з жінками. Справа не тільки у святі 8 березня, а й у самій порі року. Про жінок часто говориться й у літературі. Далі – добірка 10 художніх книг, які доводять, що жінки можуть набагато більше, ніж здається на перший погляд.


07_16_03

Вікторія Авеярд «Багряна королева»


Фентезійна тетралогія «Багряна королева» – це історія дівчини із бідної сім’ї Мари Барров, у якої, на перший погляд, не буде щасливого майбутнього. У постапокаліптичному світі головної героїні люди діляться за кров’ю на срібних і багряних. Перші – багаті, владні й сильні, володіють незвичайними уміннями. Останні – бідні і слабкі, чия доля повністю залежить від рішення срібних. Та одного разу Мара дізнається, що вона не просто підліток із нещасливою долею. До того ж дівчина повинна стати Багряною королевою і врятувати увесь свій народ.

Читати: #ДвіДумки: «Багряна королева» Вікторії Авеярд – чиєї крові проллється більше

Читати: #ЧитаємоРазом: «Багряна королева» Вікторія Авеярд. Останнє #ФентезійнеЧитання


07_17_03

Г’ю Гоуї «Бункер. Ілюзія»


Ще один постапокаліптичний роман, та цього разу люди живуть у бункері. Виходити із підземелля на поверхню небезпечно – це знають усі. Але місцева влада довго щось приховує від мешканців бункеру. Про це дізнається Джульєтта, якій доведеться спочатку перекваліфікуватися із механіка в шерифа, а потім, ризикуючи власним життям, відкрити правду тисячі людей.


07_18_03

Пола Гоукінз «Дівчина у потягу»


Рейчел важко знайти новий сенс життя після того, як її покинув чоловік. Головна героїня щодня катається в поїзді, спостерігаючи за щасливою сімейною парою. Одного разу вона помічає, що дружина з подружжя зникла й починає власне розслідування. Рейчел навіть не здогадується, чим обернеться для неї ця справа, та в найпотрібніші моменти покаже, що вона не тільки жінка, а й вольова людина.

Читати: Від «Керрі» до «Дівчини у потягу». Книги-дебюти улюблених письменників


07_19_03

Енді Вейр «Артеміда»


Автор «Марсіянина» вважає, що в недалекому майбутньому люди колонізують Місяць. Джаз – одна із небагатьох, хто живе на супутнику Землі з дитинства. Головна героїня тяжко працює й займається контрабандою, щоб назбирати грошей на власне житло. Дівчина нічим не виділяється серед сотень однолітків, та саме їй «пощастить» спочатку вплутатися в політичні інтриги світового масштабу, а потім – рятувати всіх, для кого Місяць став домом.

Читати: Артеміда. Уривок з новинки від автора «Марсіанина» Енді Вейра


07_20_03

Деніел Кіз «П’ята Саллі»


Саллі – звичайна жінка, з купою комплексів і поганенькою пам’яттю. У неї не все гаразд в особистому житті, але нічого такого, з чим би вона не справилася. Головній героїні так здається до певного часу, поки вона не зрозуміє, що в її свідомості живуть ще чотири особи й кожна з них – повна протилежність одна одній. Саллі наважиться на важкі сеанси в психіатра доктора Еша, чим покаже читачам, що жінки можуть бути сильними у безнадійних ситуаціях.


07_21_03

Корнелія Функе «Чорнильне серце»


Меґі дуже любить книжки й не просто так. Батько дівчини має рідкісний дар – втілювати в життя те, про що читає. Так Мо «вичитав» у реальний світ злочинця, котрий тепер полює на нього самого й на його дочку. Щоби врятуватися, смілива Меґі готова подорожувати книжками разом із батьком і боротися зі злочинністю. Дівчина відважується на сміливий вчинок і заради мами, котра зникла багато років тому за загадкових обставин. Героїня підозрює, що її мати може бути в одній із книг, а вона з допомогою батькового вміння поверне найдорожчу у світі людину.


07_22_03

Вероніка Рот «Дивергент»


Беатріс Прайор живе в антиутопічній версії Чикаго. Світ головної героїні поділений на декілька фракцій. Коли дівчині виповниться 16 років, вона має вибрати найкраще для себе об’єднання й пов’язати з ним своє майбутнє. Беатріс робить неочікуваний вибір і покидає свою сім’ю. Згодом дівчина зрозуміє, що, можливо, помилилась, оскільки вона має таємницю, яка може коштувати їй життя. Та дороги назад уже немає, тож вчорашній підліток мусить стати мужнім воїном.


07_23_03

Жан-Крістоф Гранже «Пасажир»


Психіатр Матіас Фрер багато часу приділив дослідженню проблеми множинної особистості. Згодом лікар дізнається, що в нього та сама хвороба, і спробує знайти своє справжнє «я». Допоможе йому в цьому детектив Анаіс Шатле – єдина, хто повірив Фреру, що він не убивця, не ловелас, який стежить за жінками, і не схиблений художник. Жінка ризикне власною кар’єрою і свободою заради справедливості – на таке не кожен чоловік наважиться.


07_24_03

Сара Джіо «Ожинова зима»


Журналістка Клер Олдрідж має написати статтю про «ожинову зиму» – тобто, про холод, який «накрив» Сіетл у травні 2010 року. Шукаючи матеріал, репортер дізнається, що 1933 року подібна погодна аномалія вже була в тому ж місті. Та Клер більше цікавить історія жінки на ім’я Віра Рей, котра втратила дитину за загадкових обставин, імовірно – викрадення. Олдрідж співчуває жінці і присягається розплутати справу, незважаючи на небезпеку, яка може на неї чекати.

Читати: #ДвіДумки: Сара Джіо. Ожинова зима


07_25_03

Стівен Кінг «Історія Лізі»


Лізі Лендон втратила чоловіка, відомого письменника. За два роки жінка так і не змогла змиритися з тим, що коханої людини більше немає поряд. Ситуацію постійно нагнітають невідомі люди, які хочуть отримати літературну спадщину письменника – усе, що він написав, але не встиг опублікувати. Лізі відмовляє всім. Одного разу в житті жінки з’являється дивний незнайомець, який «особливим» тоном умовляє героїню віддати рукописи. Лізі розуміє, що її життя в небезпеці, та й у цій ситуації не готова коритися шахраям, бо пам’ять про чоловіка – понад усе.


Читати: Вона написала… фентезі. 10 майстринь найчарівнішого жанру

Читати: 10 історій про кохання. Автори світових бестселерів рекомендують книжки

Читати: Змінюватися чи залишатися собою: роман-щоденник, мемуари та нотатки мандрівниці

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

12 thoughts on “10 книг про сильних, самобутніх і сміливих жінок

    Залишити відповідь