Уроки дорослішання Ґреґа Гефлі

За два роки моє ставлення до серії книг Джефа Кінні «Щоденник слабака» суттєво змінилося. Якщо колись я лише визнавала його дотепний гумор, то тепер цей підлітковий комікс мені дуже подобається і навіть виріс в моїх очах до рівня «класний». Причиною таких смакових змін стала поява українською мовою у видавництві «КМ-Букс» двох наступних книг-продовжень «Щоденника слабака»: «Зоряний час Родрика» та «Остання крапля». Для мене теж є загадкою, чому я після першої «такої собі» книги, придбала дві наступні. Але я просто купила і просто прочитала, про що зовсім не шкодую.


Джеф Кінні – американський письменник-карикатурист, який став шалено популярним серед підлітків завдяки своєму «Щоденнику слабака». Над цією книгою Кінні працював протягом шести років, врешті-решт він її опублікував частинами на Funbrain.com. Успіх був вражаючим. У 2007 році з’являється друковане видання «Щоденника слабака», яке стало бестселером за версією The New York Times і протрималось в їхньому рейтингу понад 450 тижнів. Цю книгу перекладено більше ніж 50 мовами світу.


Хирлявий хлопчик з великими амбіціями


«Щоденник слабака» – це цікавезна книжка-комікс у вигляді щоденника про американського хлопчика-шестикласника з типовими проблемами, які турбують хлопчиків його зовнішності. Головного героя звати Ґреґ Гефлі. Він хирлявий хлопчик з великими амбіціями, мріє колись стати багатим і знаменитим, а всі багаті і знамениті повинні мати щоденник чи то записник, щоб у нікого не виникало сумнівів, що вони завжди були такими «розумними і вродливими». Ґреґ, як і більшість дітей його віку, постійно потрапляє в якісь халепи, якими він ділиться на сторінках свого щоденника.

2_8815

На сьогодні існує одинадцять книг у серії «Щоденник слабака». Українською доступні перші три книги: «Щоденник слабака», «Зоряний час Родрика» та «Остання крапля». Кожна книга є продовженням попередньої і розповідає про один шкільний рік Ґреґа Гефлі. Так, якщо в першій книзі автор знайомить нас із головним героєм, який навчається у шостому класі, розповідаючи про його загальні проблеми, страхи, досягнення, помилки (мова, зокрема, йде про шкільні будні, наприклад, конкурс на вакансію карикатуриста в шкільну газету, участь в шкільній виставі, збирання цукерків на Хеллоуїн, обов’язки чергового з охорони безпеки тощо), то у другій та третій проблеми мають «обличчя».

4_8685 (1)

Друга книга «Зоряний час Родрика» більшою мірою присвячена зберіганню таємниці про неприємний інцидент, який трапився з Ґреґом під час літніх канікул. Про це відомо лише двом людям – Ґреґу та його старшому брату Родрику. Саме тому молодший Гефлі цьогоріч вбачає головну свою проблему в Родрику. У третій книзі «Остання крапля» конфлікт інтересів виходить на вже вищий ступінь. Тепер непорозуміння виникають із батьком, який не бажає бачити у своєму синові слабака, тому віддає його на футбол та інші заняття для справжніх чоловіків.

Читати: Я-Щоденник та покоління Z на шляху еволюції


Для читання та реготання


Серія книг «Щоденник слабака» – це книги для приємного читання та реготання. В них нема ніякого високого підтексту, як це часто буває в дитячих книгах, проте їх можна вважати досить повчальними. До головних їх переваг належать: мінімум тексту, влучні дотепи, кумедні карикатури.

3_8744

Джеф Кінні «Щоденником слабака» правдоподібно описав проблеми американських підлітків на прикладі одного типового американського хлопчика та його сім’ї. Адже головний герой Ґреґ Гефлі має безліч негативних якостей, притаманних пересічному підлітку, і яких він визнавати не хоче. Посудіть самі, він заздрісний боягуз (проте він це успішно приховує), надміру зациклений на славі та популярності, поганий друг (бо втікаючи від відповідальності за скоєне, часом підставляє свого єдиного друга Роулі), обожнює солодощі в необмежених кількостях та комп’ютерні ігри, без яких не уявляє свого життя, вважає виправданим те, що ображає слабших за себе, бо сильніші ображають його. Читаючи книгу, мені навіть ставало часом його шкода, через те, що Ґреґ не усвідомлює всього цього. Проте він не цілком зіпсований, тому що іноді, попри усе це, він вчиняє правильно, як і належить робити в таких випадках згідно загальноприйнятих норм моралі.

Читати: Листи сором’язливого, або Чарлі стає дорослим


Не лише для хлопчиків, а й для дівчаток


«Щоденник слабака» розрахований на дітей молодшого і середнього шкільного віку. Проте, не думайте, що це книга лише для хлопчиків, дівчатка теж її читають з не меншим задоволенням.

Українське видання «Щоденника слабака» є аналогом американського. Зовнішня обкладинка є досить добротною, а також оригінальною та привабливою, нагадує на дотик шкіру. В середині книги є лінійки, текст написаний прописом, карикатурні малюнки, зроблені самим автором. Складається враження, що вам в руки потрапив справжній щоденник.

Читати: Майже дорослі. 10 книжкових новинок для підлітків українською


Класно, але мало


Особисто мені «Щоденник слабака» дуже сподобався і трьох книг, знаючи, що ще десь є вісім, мені було мало. Не зважаючи на те, що я вже давно не дитина, вважаю, що ця книга насправді є класною та дуже смішною (успіх в Україні їй гарантований). Не дарма чотири книги з цієї серії (вихід п’ятої стрічки очікується вже у травні цього року) є екранізованими і мають досить пристойний рейтинг за версією IMDb. Проте книга все одно краща!


Мар’яна Глинка

Мар'яна Глинка
Фейсбучний блогер, запекла книголюбка з самого малечку. Обожнюю похмурі дощові дні, бо вони ідеально пасують для вдумливого читання. Люблю рекомендувати книги незнайомим людям та відкривати для себе нові літературні шедеври. Затятий книжковий шопоголік. Хобі: читання, випікання та вишивання.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008334193205

445 thoughts on “Уроки дорослішання Ґреґа Гефлі

    Залишити відповідь