„Сторожова застава“ — урок історії з ефектом присутності

Якщо ви гадаєте, що відома „Сторожова застава“ Володимира Рутківського — це виключно для хлопчиків середнього шкільного віку, ви дуже помиляєтеся. Більше того, ви власноруч позбавляєте себе можливості зануритися в історію, пережити справжні карколомні пригоди і навіть — особисто познайомитися зі славнозвісними богатирями: Олешком Поповичем, Добринею Микитовичем й Іллею Муровцем, справжніми русичами. Історія, звичайно, динамічна й про воїнів та хоробрість, але одного разу до неї зазирнувши, відірватися уже немає жодної можливості.


Справжній козак Рутківський


Володимир Рутківський — живий класик української дитячої літератури. Розпочавши як поет, сьогодні йому, певно, немає рівних у майстерності зачаровування дитячих душ серед українських дитячих письменників. Цікаво, що перші свої дитячі повісті Рутківський мусив власноруч перекладати російською й публікувати в московських видавництвах, оскільки у 80-х єдине на той час українське дитяче видавництво „Веселка“ навідріз відмовлялося брати його рукописи. У 90-і Рутківський перейнявся ідеєю переконати українців у тому, що мають славетне минуле, яким варто пишатися, адже воно нічим не гірше французької чи британської історії. Так почали створюватися його власні версії маловідомих історичних подій. Однією з перших стала повість „Сторожова застава“, написана ще у 1991 році. В ній автор вперше заявив, що билинні герої Ілля Муровець, Добриня Микитович й Олешко Попович насправді належать Києву й Переяславу, а значить — і сучасним українцям. Саме за цю книгу у 2002 році Володимир Рутківський отримав найпрестижнішу „дитячу“ нагороду — Премію Лесі Українки.


Подорожі в часі вві сні й наяву


Сюжет книжки досить простий й водночас володіє магічною здатністю зачаровувати з перших рядків і не відпускати. Отож, п’ятикласник Вітько випадково і незбагненним чином потрапляє у минуле майже 1000-літньої давності. Спочатку, звісно, дивується усьому й не вірить власним очам, а згодом з’ясовує, що вікно в часі, виявляється, не працює в режимі 24/7. Тому хочеш не хочеш, доводиться залишатися. Звісно, хлопцеві це приносить мало радості, а ще його сприймають за чужинця й половецького шпигуна. Коли ж з’ясовується, що Вітько — свій, на нього чекає справжня школа богатирів: ранкові пробіжки, вишкіл майбутніх дружинників, а ще казкові богатирі Олешко й Добриня, які виявляються зовсім-таки справжніми людьми. Усе це, звісно, зачаровує Вітька, адже одна справа — читати про історію, і зовсім інша — потрапити у неї самому. І в якийсь момент він навіть не помічає, як уже бере активну участь в підготовці оборони від половців, розвідувальних вилазках й інших „розвагах“ молодих охоронців держави. А ще ж треба якось вигадати спосіб повернутися додому…


Екскурс в історію


„Сторожова застава“ написана не просто легко і весело, вона написана дійсно талановито. Історична довідка міцно дружить з цікавими пригодами, яким позаздрив би не тільки 10-річний хлопчик. І що найважливіше — це не на заїждждену вже тему про козаків (хоча «джурівський» цикл Рутківського нічим не поступається «Заставі»), а про бойову Русь, не билинну й нудну, а цікаву й захопливу. Врешті решт, це час справжнього розквіту нашої держави, тож було б не зайвим зацікавити ним дітей.

Восени планується вихід екранізації повісті, щоправда, за дещо зміненим сюжетом, проте не менш захопливим. Тож не зайвим буде ознайомитися із першоджерелом до перегляду новинки. Книга насправді буде цікава не тільки школярам, хоча для них вона, в першу чергу, призначена, а й для всіх, кому не байдужий новий погляд на нашу історію, адже навіть від такого, здавалося б, „припалого пилом“ предмету може перехоплювати подих.

Для тих, кому не вистачить, у Рутківського є ще козацька „трилогія у чотирьох книгах“ „Джури“, а також роман „Сині Води“.


ЧитатиЯ не хочу бути принцесою. 5 книжок про дівчачі пригоди
ЧитатиКнижки для суперкрутих. 10 новинок для підлітків
ЧитатиЯкось в Озерному, або «Відчайдушні» виходять на слід
ЧитатиРодом з дитинства: 10 книжок улюбленої дитячої класики

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

14 thoughts on “„Сторожова застава“ — урок історії з ефектом присутності

    Залишити відповідь