Разом краще: 12 книг, написаних у співавторстві

Хоч кожна творча особистість прагне почуватися самодостатньою й особливою, та загальновідоме правило «одна голова добре, а дві – краще» нерідко працює й  у письменництві. Із вдало дібраних тандемів «письменник + художник» народжуються ідеальні дитячі книжки. Колеги-науковці й дослідники із суміжних галузей пишуть напрочуд зрозумілі й ефективні науково-популярні тексти. А збірки короткої прози від різних авторів допомагають розглянути тему під усіма можливими кутами. І навіть заплутані детективні та містичні романи часто вдаються ще цікавішими, коли їх пишуть удвох.

Читати: Зустрічаємо весну та #YakabooBingoSpring2018


3 книги «для розуму», або Нон-фікшн


17_6_05

«Не накидайтеся на зефір! Солодка формула успіху»

Хоакім де Посада, Еллен Сінгер


Пам’ятаєте про хрестоматійний стенфордський експеримент, коли чотирирічним дітям запропонували поласувати зефіром, повідомивши, що ті з них, котрі не з’їдять його одразу, а зачекають п’ятнадцять хвилин, отримають подвійну порцію? Результати цього дослідження, отримані через кілька років, приголомшили наукову спільноту: діти, які зуміли стриматися й не накинутися на зефір, досягли значних успіхів у роботі й  у житті. Доктор психології і відомий латиноамериканський мотиваційний спікер Хоакім де Посада та його постійна співавторка Еллен Сінгер беруться пояснити, як навчитися стримуватися від миттєвої вигоди чи насолоди задля того, щоб у довгостроковій перспективі отримати більший і смачніший «шматок пирога».

Перевагою цієї книги є легкий, неформальний виклад основних ідей. Написана вона у формі діалогу містера Т із його водієм Артуром, який береться випробувати на собі «експеримент із зефіром», іншими словами – з відтермінованою винагородою, і застосувати цю техніку для того, щоби заощадити гроші, вступити до коледжу і змінити життя.


17_7_05

«Момент еврики. Ага-реакції, творчий інсайт і мозок»

Джон Куніос, Марк Біман


Як у людей виникають інсайти? Як у мозку зароджується несподіване й нестандартне розв’язання проблеми? Архімеду допомогла ванна, Ньютону – яблуко, а всім сучасним шукачам інсайтів може допомогти ця книга. У ній Джон Куніос, доктор філософії і професор психології, який методами когнітивної нейронауки досліджує інтелект, пам’ять і творчість, та Марк Біман, професор психології , котрий вивчає мозкові процеси творчого пізнання, доступно і проникливо (і водночас із наукової точки зору) пояснять, що таке ідеї, як вони виникають, чи можна викликати осяяння й чи буде з цього якась користь.

Автори книги, як і належить професорам, діляться із читачами найновішими й найцікавішими науковими дослідженнями, але роблять це доступно й невимушено. А крім цього, ще й дають практичні рекомендації, як застосувати всі ці знання на практиці. І поради їхні виглядають доволі привабливо. Маленький спойлер: щоби стимулювати креативність, варто трішки побайдикувати ?


27_10_04

«Література! Мандрівка світом книжок»

Катаріна Маренгольц, Дон Парізі


Це чудово ілюстрований нон-фікшн для книголюбів і книгофобів. Перших Катаріна Маренгольц, німецька культурологиня й журналістка, авторка тексту книги, проведе в захопливу мандрівку світом старих і нових літературних шедеврів і допоможе пригадати все цікаве з прочитаного або надихнути познайомитися з новими текстами. Других вона переконає, що про балакати про літературу – дуже весело, а ще допоможе подолати почуття провини через непрочитані «програмні» твори – бо так кумедно і зрозуміло їх перекаже, що ви точно не потрапите в незручну ситуацію через незнання сюжету «Гамлета» чи любовних стосунків між персонажами «Анни Кареніної». Усе це, звісно, якщо ви не боїтеся спойлерів.

Окрім розповідей про тексти, у книзі є ще й короткі біографії письменників, начинені цікавими фактами; поради читачам-початківцям, з якого твору починати знайомство з автором; хронологія літературного процесу в розрізі головних подій в історії людства тощо. І все це доповнено чудовою інфографікою й кумедними ілюстраціями Дона Парізі – настільки виразними, що без них ця книжка не була би такою цілісною і яскравою.

Читати: (Не)нудна мандрівка світом книжок


3 книжки для душі, або Приватні історії


17_8_05

«Прості речі. Вісім розмов з Адою Роговцевою»

Тетяна Терен, Анна Липківська


Це книга-інтерв’ю, яка розкриває перед читачами нові грані знаменитої української артистки, легенди театру й кіно, улюблениці мільйонів глядачів кількох поколінь, Героя України – Ади Роговцевої. У діалогах із двома зі співрозмовницями, журналісткою Тетяною Терен та театральною критикинею Анною Липківською вона говорить про життя, шлях до успіху – і видимий, і його закулісся, про колег на сцені та знімальному майданчику, про ролі, які приміряла на себе, щоразу, втім, лишаючись собою.

«Прості речі» – це водночас і дуже теплі, людяні, і фахові розмови. Тому книга буде цікава не лише шанувальникам творчості Ади Роговцевої, а й тим читачам, які цікавляться темою українського театру та кіно. «Родзинкою» видання стали архівні й сучасні фото, частина яких публікується вперше.


17_9_05

«Теплі історії в конвертах»

Олександра Орлова, Віоліна Ситник, Ірина Мацко та інші


У цій збірочці тексти абсолютно різних авторів та авторок об’єднують дві речі – атмосфера тепла та душевності й тема листування. Записочки і ґрунтовні листи, електронні меседжі й каліграфічно виведені послання, обіцянки й секрети, освідчення і вибачення, історії з минулого й передчуття майбутнього щастя – увесь спектр емоцій і ситуацій, пов’язаних із листами, знайдете в цій книжці.

Можливо, вас зачепить зворушлива оповідь Слави Світової про дівчину, яка прагнула, але не чекала дива на День святого Валентина – і воно ось так неочікувано взяло і прийшло. Можливо, «Бабусин лист» Оксамитки Блажевської спонукає вас зануритися у відшукування давніх романтичних історій, а «Недільний тато, або Дорога прошення» Ірини Мацко стане дзеркалом, у якому ви побачите відбиток знайомої реальності. Загалом до збірки увійшло майже два десятки оповідань, і в кожному з них є щось дуже особисте, щось глибоко щире й інтимне – так, як і в справжніх листах.


Фото: Видавництво Старого Лева
Фото: Видавництво Старого Лева

«То є Львів. Колекція міських історій»

Мар’яна Савка, Юрій Андрухович, Костянтин Москалець та інші


«Хоч скільки про Львів пиши, осягнути його своїм письмом нікому з нас не вдасться», – припускає Юрій Андрухович у своєму тексті, який відкриває цю книгу. Свої «львівські» історії написали для неї найвідоміші українські автори – Мар’яна Савка й Маріанна Кіяновська, Оксана Забужко й Кость Москалець, уже згаданий Андрухович і ще вісімнадцятеро інших. І ця спроба «перепрочитання» Львова виглядає надзвичайно привабливо для тих, хто намагається пізнати творчу, богемну, студентську – і всі інші «душі» міста.

Цю збірку можна і справді роздивлятися як колекцію дуже цінних, позаяк дуже особистих історій. А можна скористатися нею як путівником – і спробувати відчути запах полуниць поміж старих львівських кам’яниць, відшукати порослу травою залізничну колію на Личакові, знайти ту квартиру-«кавалєрку», де молодий поет писав вірші і слухав опівнічну музику флейти. Звісно, навряд чи ви відшукаєте справдешні локації, про які йдеться в книжці. Зате ви точно відчуєте магію цього міста. І, можливо, напишете свою – також дуже особисту й особливу «львівську» історію.


3 книжки для дітей


17_11_05

«Джордж і незламний код»     

Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ


Стівен Гокінґ завжди займався популяризацією науки, але саме співавторство з донькою Люсі дозволило йому суттєво розширити читацьку аудиторію, залучивши до неї й дітлахів. Захоплюючись серією космічних пригод Джорджа та Енні, юні читачі заодно відкривають для себе теорії чорних дір і червоточин, знайомляться з котом Шредінгера й мізками Больцмана, досліджують  історію робототехніки та освоєння Космосу й мають можливість прочитати найновіші дослідження провідних науковців. І все це вплетене в цікавий сюжет і написане доступною мовою.

«Джордж і незламний код» – четверта книга з цієї серії, і в ній на улюблених героїв чекає техноапокаліпсис, нашестя роботів, снігова буря на Енцеладі, протистояння з черговим божевільним генієм і порятунок Землі.


17_10_05

«Це зробила вона»


120 авторів долучилися до цього унікального проекту – збірки натхненних історій про видатних українок. Книга складається із двох важливих компонентів – текстів про героїнь і їхніх портретів. Зовсім не схожі на біографічні статті з енциклопедій, ці тексти не розкривають перед читачами всі деталі з життя і творчості цих жінок, але зацікавлюють, спонукають шукати більше інформації і глибше вивчати тих особистостей, які найбільше вразили. Портрети ж у цьому виданні важать не менше, аніж тексти: виконані в різних техніках і стилях, від колажу до живопису, від авангардизму до примітивізму, ці зображення якнайточніше відтворюють характер героїнь і те, чим були наповнені їхні життя.

Серед героїнь книги – і відомі всім українки, такі як Леся Українка та Катерина Білокур, і менш знані – мисткиня Параска Плитка-Горицвіт та  біологиня Ганна Єльська, й акторка Анна Стерн та балерина Рома Прийма-Богачевська, якими більше захоплювалися за кордоном, ніж у рідній країні. Є серед них ті, чиї постаті огорнуті імлою давніх легенд – королева Франції Анна Ярославна та правителька Османської імперії Турхан Хатідже, і ті, хто творить, працює, вражає своїми досягненнями й зараз – наприклад, співачка Мар’яна Садовська та сестри-шахістки Анна та Марія Музичук.


17_12_05

«Лотта та її катастрофи»

Аліс Пантермюллер та Даніела Коль


«Лотта та її катастрофи» – це приклад модного серед ранньопідліткового чтива поєднання щоденника і скетчбука, для якого текст створила письменниця Аліс Пантермюллер, а візуальну частину – художниця Даніела Коль. Мальована історія настільки чудово доповнює писану, що годі уявити їх окремо (до того ж, припускаю, що без ілюстрацій книжка втратить добрячу частину своєї кумедності).

Варто сказати, що «Лотта та її катастрофи» – це серія книг, відкриває яку книжка «Скрізь повно кроликів». Це шалено кумедна книжка про життя, пригоди й катастрофи п’ятикласниці Лотти за участю її найліпшої подруги Шайєн, блок-флейти і двох сотень кролів. А розпочинається історія з того дня, коли Лотта йде до п’ятого класу, і приємні очікування від середньої школи розбиваються об реальність, яка включає в себе сувору вчительку пані Какало, зазнайкувату однокласницю Береніку-Бараницю та індійську блок-флейту, гра на якій викликає купу кумедних катастроф.


3 книжки для любителів таємниць


Фото: Катерини Молочко
Фото: Катерини Молочко

«Шість головоломок для дона Ісидро Пароді»

Хорхе Луї Борхес, Адольфо Біой Касарес


Тексти Борхеса завжди схожі на скриньку з безліччю потаємних шухлядок – не кожному з читачів вони можуть піддатися. Так само далеко не всі в цій збірці детективних оповідань, котру майстер аргентинського магічного реалізму написав у співавторстві зі своїм другом Касаресом, відчитують пародійну складову.  Поза тим, на читача чекає шість кримінальних загадок-головоломок, розслідувати які доведеться в’язню буенос-айроської тюрми дону Ісидро Пароді.

Герої, які приходять до ув’язненого детектива, розповідають йому про загадкові справи, які він тут же береться розплутувати. Від дона Пароді ви не дочекаєтеся розлогих пояснень того, як йому вдається дійти до істину, у дусі Шерлока чи Пуаро. Але спостерігати за цим, як і за хитросплетіннями в долях героїв, теж буде цікаво. Крім того, читач-інтелектуал зможе в цих оповіданнях відчитати чимало алюзій на твори світової літератури й розважитися відшукуванням ознак деконструкції жанру.

Читати: Хорхе Луїс Борхес, Адольфо Біой Касарес: Шість головоломок для дона Ісидро Пароді


гвенді

«Пульт Ґвенді»

Стівен Кінг, Річард Чізмар


Якщо «короля жахів» Стівена Кінга знають навіть ті, хто не читав жодного його роману, то його співавтор Річард Чізмар нам знайомий дещо менше. Хоча в США він відомий, особливо ж поціновувачам хоррор-літератури, як видавець культового журналу «Cemetery Dance», упорядник численних антологій, власник видавництва, яке спеціалізується на жахастиках, й автор кіносценаріїв. Невеликий за обсягом роман «Пульт Ґвенді», який став результатом їхньої співпраці, зберіг «кінгівську» атмосферність, але суттєво додав у динамічності: на всього 160 сторінок книги розгортається повноцінна й завершена історія.

Ґвенді – не надто вродлива, не популярна й не дуже щаслива дівчинка, але одного дня вона зустрічає таємничого незнайомця в капелюсі – і її життя суттєво змінюється. Той дає дівчинці дивний пристрій – на зберігання. У пристрою, схожого чи то на скриньку, чи то на пульт, є шухлядки, які щодня видають дівчинці по чарівній шоколадці і срібній монеті, і є кнопки, які таять у собі певну небезпеку. Яку саме, достеменно невідомо, але одного разу Ґвенді натискає одну із них – і стається щось дуже-дуже погане. Тож над дівчинкою нависає страх укупі з величезним тягарем відповідальності. І чим стане для неї цей подарунок незнайомця – даром чи прокляттям?

Читати: #ЧитаємоРазом: «Пульт Ґвенді» Стівен Кінг, Ричард Чизмар


17_13_05

«Дім, у котрому заблукав час»

Вікторія Гранецька, Анастасія Нікуліна, Марина Однорог


Дві авторки прозових творів, Вікторія Гранецька й Анастасія Нікуліна, та поетка Марина Однорог пропонують читачам свою версію апокаліпсису. Уявіть, що буде, якщо у світі зникне час.  Зупиняться всі годинники, таймери та будь-які інші хронометри. Чи від цього настане «кінець світу»? Чи людство знайде спосіб розв’язати цю проблему? Читачі матимуть нагоду не лише дізнатися про ймовірні наслідки такої катастрофи, але і спробувати з’ясувати, чому вона сталася – через одного юнака, який відмовився від свого покликання, через дівчину, яка то з’являється в його домі, то кудись зникає, чи через сам дім, який особливим чином пов’язаний із Часом?

У цьому романі немає епічних постапокаліптичних сцен, зате в ньому йдеться про такі важливі речі, як вибір, покликання, пошук кохання і вміння відрізнити справжні почуття від ілюзій.


Читати: 10 «пташиних» книг

Читати: Читання на вихідні: читаємо на природі

Читати: Проект Щастя. Шукаємо мотивацію у книжках

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

410 thoughts on “Разом краще: 12 книг, написаних у співавторстві

    Залишити відповідь