Хорхе Луїс Борхес, Адольфо Біой Касарес: Шість головоломок для дона Ісидро Пароді

Фото: Катерини Молочко

Цієї осені в новинках Видавництва Старого Лева вийшло одразу дві книжки Хорхе Луїса Борхеса. Збірка містичних тварючок – Книга вигаданих істот та збірка детективних оповідок – Шість головоломок для дона Ісидро Пароді. І якщо перша має 5 зірочок на сайті, то в другої лише 3. Чи варта книжка вашої уваги? Прочитайте статтю та дізнайтеся.

Тест: Перевірте інтуїцію – спробуйте вгадати містичних істот


Хорхе Франсіско Ісідоро Луїс Борхес Асеведо


Один із найвідоміших письменників XX століття, про якого, можливо, ви не чули. І даремно (так, я завжди так кажу, але ж кожного разу це правда). Життя аргентинського прозаїка, поета й публіциста варте екранізації. Тільки уявіть собі дитину, яка в чотири роки вже чудово пише й читає, а в  дев’ять перекладає на іспанську Оскара Уайльда. Цей вступ до літератури лише початок, попереду ще 76 років творчості. Зацікавила? Тоді обов’язково пошукайте та почитайте біографію Борхеса.

Я не впевнений, що існую насправді. Я – це всі письменники, яких я читав, усі люди, яких я зустрічав, усі жінки, яких я любив і всі міста, у яких я був.

enganiadorborges

Фото: letraslibres.com


Інтелектуальна насолода


Перш ніж узяти в руки книжку Шість головоломок для дона Ісидро Пароді, ви маєте знати одну важливу річ – на 180 сторінці завершуються головоломки й починаються коментарі до вступного слова та до самої книжки. Тобто 160 сторінок розповіді = 309 коментарів! Додатки трошки привідкриють завісу та покажуть жарти, літературні алюзії або добряче замасковані моменти. Чи можна пропустити додатки? Звісно, що можна й тоді ви отримаєте звичайні детективні історії. Особисто я б не порадила так робити, щоб отримати насолоду та трошки розбурхати свої сірі клітинки.

Приклад (звісно, без спойлерів): … він їздив на північні бої, на яких переміг півень падре Арганьяреса.

Коментар: Арганьярес – як прізвище, очевидно, не існує, бо сприймалося би десь так само, як прізвище Тухляк або Смердючка (привіт, Гра престолів ?). Борхес і Касарес використовують падре Арганьяреса з певною метою… У цьому контексті якраз і варто читати цілий фрагмент: неіснуючі півнячі бої, неіснуючий падре, намальований півень; Сарленга бреше про те, де він був; дон Ісидро Пароді чудово це усвідомлює.

Важливо! Не плутайте інтелектуальний текст із нудним – то різні речі. У головоломках ви не знайдете занудних моментів, навпаки (мене от порадувала ця цитата в книжці-то 1941 року):

… тут же збагнув, що мій співрозмовник поринув у свої думки й що його взагалі ніщо не гребе.


Шість головоломок для дона Ісидро Пароді


Усі крапки над і поставлено, тепер можна поговорити про сам сюжет. Отже, що то за головоломки та дон Ісидо Пароді? Дон – невинно засуджений чолов’яга, який волею випадку став в’язнем камери 273. Він неквапливо й ретельно заварює мате в блакитному глечику, а ще розгадує головоломки. Не просто ребуси, а питання життя і смерті. Маєте серйозну проблему: вас підозрюють або звинувачують у вбивстві, іншому злочині, чи ви стали свідком злочину? Поспішайте завітати до камери 273 та розповісти в’язню-детективу свою історію. Нічого не приховуйте, відповідайте на всі питання й отримаєте бонус – під час другого візиту Пароді повідає шокуючу правду вашої справи.

Так, формат кожної головломки (їх буде шість, як ви здогадалися) однаковий:

  1. перше звернення героя до дона Ісидо Пароді та розповідь історії;
  2. другий візит і відповідь на головне питання.

Ніяких проміжків, пошуків доказів, істини, допиту свідків і такого іншого – це залишається за кадром. Тому раджу й вам пограти в детектива. Дочитайте першу частину, закрийте книжку, спробуйте вгадати, що ж сталося насправді. Придумали? Тепер читайте про другий візит і розповідь дона Ісидо Пароді.

Шість головоломок для дона Ісидро Пароді. Уривок із оповідання легендарного Борхеса


Як читати Шість головоломок?


Хтось каже, що до головоломок обов’язково треба прочитати інші твори Борхеса, щоби зрозуміти ще більше підступних відсилок та літературних алюзій. Хтось каже, що обов’язково треба читати/перечитувати всі додатки. Хтось каже, що обов’язково треба відкласти всі інші книжки й читати головоломки без зайвих тягарів інших історій. Бо крім купи додатків та моментів, які так і не ввійшли в додатки (наприклад, жарт: я обіцяв, що ще відвідаю падре Брауна, вашого сусіда по цій будівлі.), усі історії, як 6 шматків однієї картинки, складаються разом переплетінням другорядних персонажів.

Я скажу так… Не існує ніяких обов’язково! Я не читала інші твори Борхеса, читала всі додатки й читала по одній головоломці в перервах між іншими книжками. Як бути вам? Вирішуєте лише ви.


Кому варто прочитати книжку:

  • поціновувачам класичної літератури (детективів);
  • тим, хто шукає інтелектуальну прозу;
  • тим, хто хоче спробувати відгадати загадки;
  • тим, хто полюбляє короткі історії.

Кому не варто читати книжку:

  • тим, кому не сподобалися інші твори Борхеса;
  • тим, хто хоче почитати стандартну історію;
  • тим, хто хоче розслідувати справу разом із детективом.

Схожі книжки: уперше мені важко додати книжки до цього пункту. За форматом вводні дані/рішення нагадує будь-яку книжку про Ніро Вульфа Рекса Стаута. Ну, і раз у книжці згадується, що в тій самій будівлі перебуває падре Браун, то додам сюди ж книжки  Гілберта Кіта Честертона.  


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

16 thoughts on “Хорхе Луїс Борхес, Адольфо Біой Касарес: Шість головоломок для дона Ісидро Пароді

    Залишити відповідь