Про Гендерсона, повелителя дощу

Іноді, прочитавши ще одну книгу з свого безмежного списку запланованого до прочитання, в мене виникає майже нестримне бажання поділитись нею з усім світом. Звичайно, таке відчуття навідує мене досить рідко, але коли воно з’являється, то стриматись практично неможливо.


Такою книгою, якою хочеться поділитися, став для мене роман-притча американського письменника, нобелівського лауреата 1976 року, Сола Беллоу «Гендерсон, повелитель дощу» (Видавництво Жупанського), який мені порекомендував на минулорічному Форумі видавців сам видавець Олег Жупанський.

Цю книгу я прочитала практично на одному подиху і скажу: «Це було круто!». Звичайно, моє «круто» може суттєво відрізнятися від вашого, але якщо я просто скажу, що роман мені дуже сподобався, це можна вважати спотвореною реакцією на книгу, бо зовсім не відобразить всіх тих емоцій, які залишились в мене після прочитання цієї книги.


Сола Беллоу вважають найвідомішим та найвпливовішим письменником в американській літературі ХХ століття. Тричі переможець Національної премії США по літературі (1953, 1964, 1971), лауреат Пулітцерівської премії (1976) та Нобелівської премії з літератури (1976) з формулюванням «за глибоко людське розуміння та тонкий аналіз сучасної культури». Перший американець, який отримав Французьку міжнародну літературну премію (1964). До найвідоміших його творів належать: «Герцог», «Пригоди Огі Марча», «Дар Гумбольдта», «Гендерсон, повелитель дощу».

25BOOKJP-master675

Фото: Beena Kamlani/nytimes.com


Грубий зовні і тендітний в душі Гендерсон


«Гендерсон, повелитель дощу» – це захопливий пригодницько-філософський роман про пошуки власного «я» і розуміння сенсу людського буття. Мені в цій книзі подобалося все: початок, середина, закінчення.

Спочатку головний герой роману Гендерсон видався мені звичайнісіньким багатим козлом. Таким собі самовпевненим самолюбом-буркотуном, що окрім себе, хіба ще любить свиней, яких, до речі, тримає в себе на подвір’ї, практично на зло всім. Проте це було лише перше хибне моє читацьке уявлення про нього, адже в Гендерсона душа надзвичайно вразлива – грубий зовні і тендітний в душі. Так, Гендерсон має важкий характер, він прагне нових відчуттів та знань, але сам змінюватися не хоче, хибно вважаючи, що змінюватися повинні інші, а не він сам. Всередині нього живе невмируще та гаряче «хочу щось, але сам не знаю що», яке не дає йому спокою. І хоч він не знає чого хоче, але безумовним є одне: що так, як він живе, він більше жити не хоче.

Саме це відчуття і штовхає його на подорож в саме серце невідомої та первісної Африки, щоб отримати нарешті необхідну йому порцію нових вражень та відчуттів для того, щоб нарешті розібратися зі своїми внутрішніми бажаннями.


Для книги характерна художня захопливість, помірна психологічна напруга, легка самоіронія. Опис зображуваних подій дуже деталізований, але не нудний. Фактично, завдяки філософському діалогу головного героя з читачем, відчуваєш себе співучасником подій, це я називаю суцільним зануренням в життя головного героя, про якого дізнаєшся завдяки його повсюдним споминам практично все.

Пістрявий світ Африки, внутрішнє «хочу, не знаю чого», яке тобою керує, первісна мудрість, злість до людей, що тебе переповнює, священна забобонність, яка необхідна людині, як повітря, хитрющі підступи дикунів… У всьому тому закладений дуже глибокий зміст і все це не відпускає ще довго після прочитання. Одним словом, я легко піддалась чарам Сола Беллоу.


«Гендерсон, повелитель дощу» – це яскраво-колоритна, повчальна та дуже оптимістична книга, яку легко та захопливо читати. Її справедливо вважають однією із найкращих книг Сола Беллоу, саме тому вона включена у список обов’язкової літератури для читання в американських школах.


Читати7 хороших книг нобелівських лауреатів, які ви не читали. А варто було б
Читати10 найцікавіших фактів про Боба Ділана
ЧитатиЯкби океан міг говорити


Купити книжку в Yakaboo.ua

Мар'яна Глинка
Фейсбучний блогер, запекла книголюбка з самого малечку. Обожнюю похмурі дощові дні, бо вони ідеально пасують для вдумливого читання. Люблю рекомендувати книги незнайомим людям та відкривати для себе нові літературні шедеври. Затятий книжковий шопоголік. Хобі: читання, випікання та вишивання.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008334193205

8 thoughts on “Про Гендерсона, повелителя дощу

    Залишити відповідь