#ДвіДумки: ідеальність неідеальної мами

Анотація книжки «НеІдеальна матуся. Як народити дітей і не очманіти» обіцяє, що ця книга переверне ваше уявлення про дитяче виховання. Розчарувавшись у непрактичних і далеких від життя порадах із жіночих посібників, авторка Сара Тернер вирішила створити книжку, яка б розповіла про материнство, яким воно є насправді. Жодних нудних порад та повчань! Тільки живі історії з власного досвіду авторки, яка сама виховує двох непосидючих малюків.

Що думають мами-авторки блогу Yakaboo про концепцію НеІдеальної матусі? Ми вирішили запитати у них і розповісти не про одну, а одразу про #ДвіДумки ?


Оглядачки

21_5_02

Наталія @ilatanka: ідеальних мам не існує. Кожна мама ідеальна. Так, я водночас вірю в ці дві тези. Адже в кожної з нас бувають складні дні, навалюється втома, інколи ми відчуваємо роздратування й навіть злість до своєї дитини. Це нормально. Ми просто живі люди. Водночас ліпшої, ідеальнішої мами для вашої дитини, ніж ви, не існує. Хоча яка улюблена забава більшості мамусь? Правильно, картання себе за свою «неідеальність». Тож я купувала книжку «Неідеальна матуся» британської блогерки Сари Тернер, сподіваючись, що в ній знайду рецепти, як приборкувати почуття провини.

Чесно скажу, читалося мені важко. Річ у тім, що в нас із Сарою різні погляди. Навіть не так. Різні досвіди материнства. Попри всі нічні недосипання із зубками й інколи нон-стоп годуваннями, попри виснажливі й часто одноманітні дні, я відчуваю себе щасливою мамою. Моєму сину сім місяців, і мені ще жодного разу не захотілося назвати його «гівнюком» чи «дітиськом». Натомість у Сари все навпаки. Так, вона теж любить своїх дітей, але водночас, ніби кричить зі сторінок про те, як їй неймовірно важко. Усе! Вагітність, грудне вигодовування, час із дітьми вдома…

Юлія @julia_prokhorovych: схаменіться, ідеальні мами існують тільки в соціальних мережах! У всіх бувають «грозові» дні. Мені було цікаво познайомитися із досвідом мами двох дітей – Сари Тернер, тим паче, що ця книга почалася із блогу, таких собі «нотатків без цензури». У ньому Сара писала про свої переживання і зрозуміла, що таких «неідеальних» мам дуже багато ?


Що сподобалося в книжці?


Наталія: сподобався гумор і відвертість авторки. Я читала й боялася розбудити сина своїм реготом. Оскільки Сара описує всі «принади» материнства без прикрас. І багато з описаних ситуацій мені так чи інакше були знайомі.

Юлія: сподобалася щирість Сари, щирість і відкритість… Ви навіть не уявляєте, які подробиці свого життя вона відкриває! Адже мало хто наважиться на весь світ розповісти про свою неідеальність та «гівняні» (вибачте) дні материнства.

Зізнатися в тому, що ти не справляєшся зі своїми батьківськими обов’язками, тобі подекуди нудно, хочеться кричати і плакати в подушку. І взагалі, усе це не так собі уявляла… Це сміливо та відчайдушно! Але при кожному такому зізнанні, Сара кожен раз повторює, що не зважаючи на скиглення, вона всім серцем любить своїх дітей.


Що не сподобалося в книжці?


Наталія: було забагато скигління. От чесно. Іноді мені здавалося, що Сара жаліється через те, що діти їй заважають дивитися улюблені серіали й безкінечно шастати сторінками соцмереж.

Я люблю гарненько пошаритися Фейсбуком. Упродовж годин можу прискіпливо розглядати будинки й мамо-стиль шкільних подруг, які завжди вдягалися модніше за мене (трохи незручно буде, якщо-люди-з-якими-я-дружу-на-фейсбуку-але-не-в-реальному-житті прочитають цю книжку і знатимуть, що я бачила всі три альбоми їхніх фотографій зі свят).

Крім того, мене трохи дратувала купа лайливих слів: лайно, довбаний, грьобане пекло, гівнюк тощо. Не мій стиль, однозначно.

Юлія: надмірне скиглення і трохи песимістичне відношення до життя. Одразу помічаєш, що Сара з тих людей, які люблять понити та пожалітися. А ще вона живе минулим – «як було класно раніше! Робив, що хтів, а зараз ходиш у дитячих ригачках та витягнутих штанцях». Погодьтеся, це трохи напружує ?


Післясмак


Наталія: попри те, що мені спочатку було її важко читати, я не шкодую, що її дочитала. Так, це не зовсім «моя» книжка, і я не зможу її комусь радити. Однак вона мені нагадала, що кожна мама має свій унікальний досвід материнства. І комусь досвід Сари точно стане близьким, а отже її книжка сподобається.

Юлія: я розумію тих, хто критикує книгу Сари. У ній забагато скиглення та негативу. Але все залежить від того, як почуває себе мама, яка читає цю історію. Якщо мама ще не звикла до своєї нової ролі, знаходиться в розпачі від безсонних ночей, то тут вона знайде притулок. Адже розуміння того, що не тільки вам тяжко, може підтримати у важку хвилину. А це дуже важливо!

У всіх бувають «гівняні» дні, але всі ми найкращі мами для своїх малюків.


Топ 3 цитат


Наталія:

Час від часу він [прим. чоловік] говорить: «Мала, йди поспи трохи, і я дивлюся на нього так, ніби він щойно дав мені виграшний лотерейний квиток [прим. тут правильно вживати «білет»] або купив «шоколадний апельсин». У цих словах стільки любові.

 

«Трохи причепуритися» сьогодні це накинути яскравий шалик поверх звичних джинсів і джемпера, і я роблю це за тридцять секунд, поки на моїй нозі висить дитина.

 

Ви нічого нікому не мусите пояснювати.


Юлія:

У всіх нас бувають думки, які ми воліли б забути назавжди. Іноді вони нас лякають, подекуди ми їх соромимося, часом нам через них не зручно й ми палимо щоденники, що приховують їх.

 

Пішли вони до біса, ці обличчя жінок, які щойно стали мамами, які світяться з усіх реклам у магазинах… Чого треба матусям, так це кілька слів: «Не панікуй, усе буде гаразд, ми всі через це проходимо і всі думаємо, що в нас виходить геть відстійно.

 

Родина в мене на першому місці – і так буде завжди – а робота на другому, але дуже близько до першого, адже робота допомагає мені в більшій мірі почуватися собою й  у меншій – прибабаханою.


Кому варто прочитати


Наталія: мамам, які не отримують задоволення від декрету, щоб переконатися, що ви не одні.

Юлія: матусям, які втомилися й не спали всю ніч.


Кому не варто читати


Наталія: мамам, які насолоджуються материнством.

Юлія: можливо тим, у кого ще немає дітей? Щоб не злякатися ?


Схожі книжки


Наталія: схожих не читала.

Юлія: є схожий ресурс для мам scarymommy.com, який створила Jill Smokler для того, щоб ділитися своїми неідеальними мамськими буднями.


Читати: Три сили для успіху

Читати: #ЧитаємоРазом: Самостійна дитина, або Як стати «лінивою мамою»

Читати: Джон, Мері та Джулія: біолог та педагоги про виховання сучасних дітей


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

5 thoughts on “#ДвіДумки: ідеальність неідеальної мами

    Залишити відповідь