Три сили для успіху

Фото: Наталії Клименко

Що таке успіх? Від чого він залежить? Чому декому підкорюються вершини, про які інші навіть мріяти не наважуються? Як стати успішним? Як допомогти власній дитині досягти успіху? Ці питання непокоять багатьох. І я – не виняток. Тому дуже зацікавилася, коли почула про новинку «Три сили. Як виховують в успішних спільнотах», яку написали Емі Чуа і Джед Рубенфелд подружжя відомих письменників і професорів Школи права Єльського університету. Прочитала й можу сказати, що книжка справила на мене неабияке враження. Адже автори підняли дійсно цікаві питання й наштовхнули на подальші роздуми.


Реальність – хоч як незручно було би про неї говорити – полягає в тому, що деякі групи, залежно від своєї релігії, етнічної приналежності й національного походження, явно успішніші за інші.

Відчуття вищості. Загроженість. Контроль імпульсів. Так, це і є «Три сили», які в поєднанні ведуть до успіху, принаймні в США. Під вищістю автори розуміють «глибоко закорінену віру в унікальність, винятковість або вищість вашої групи», яка може живитися з різних джерел – релігії, як у мормонів, чи історії, як в іранців чи китайців. Щодо загроженості, то вона «може набувати різних форм: враження, що на тебе дивляться зверхньо, передчуття загрози, відчуття власної неадекватності, страху втратити те, що маєш». І нарешті, контроль імпульсів – це здатність «протистояти спокусі, особливо спокусі відступити перед труднощами або облишити складне завдання замість виконувати його далі».


Читаючи книжку, я розуміла, що автори провели дуже ґрунтовну роботу, зокрема проаналізували низку досліджень, щоб виокремити ці культурні риси, які притаманні всім успішним спільнотам у США. До речі, вони докладно розповідають про історію успіху кожної з цих груп, пояснюючи, звідки в них взялося відчуття вищості, що змушує їх відчувати загроженість та як вони навчилися контролювати свої імпульси. Я читала – і мої певні уявлення руйнувалися, а скільки інсайтів я дізналася! Наведу лише деякі з них.

  1. «Американська мрія» жива, та не для всіх. Вона працює здебільшого для груп, які мають Три сили. Зазвичай це емігранти у другому-третьому поколінні. Але не тільки.
  2. Найуспішніші спільноти в США. Серед усіх релігійних, етнічних і національних груп найвищі доходи мають євреї, індійці, китайці, іранці, ліванці. Серед темношкірих іммігрантів найуспішнішими є нігерійці, а серед латиноамериканців – кубинці. А ще нині найдинамічніше розвиваються мормони. Успіх цих груп не обмежується грошима – їхні представники є топ-менеджерами найбільших компаній, навчаються в найпрестижніших вишах, стають лауреатами Нобелівської премії тощо. Ці групи мають Три сили.

… серед усіх етнічних груп у США найвищий середній дохід на домогосподарство мають індійці: 90 500 доларів на рік (середній показник – 51 800 доларів).

У 2009 році до списку п’ятдесяти найбагатших американців за версією журналу Forbes увійшли двадцять євреїв, хоча вони становлять лише 1,7% населення США…

Хоча євреї становлять лише 0,2% населення світу, понад п’ята частина лауреатів Нобелівської премії – євреї.

  1. Виховання дітей. Батьки-іммігранти значно суворіше виховують своїх дітей. Величезний тиск відчувають діти в єврейських родинах – вони переконані, що мають досягти успіху, щоб хоч якось відплатити за жертви батьків. Дітям у китайських, японських і корейських іммігрантських родинах часто прищеплюють думку, що їхній «провал» (оцінка А, а не А+) – ганьба для всієї родини. У результаті частка представників цих груп у найпрестижніших вишах зростає. Однак молодь азійського походження демонструє найнижчу самооцінку попри найвищі оцінки. До речі, Емі Чуа – донька китайських іммігрантів, і у своїй книжці «Бойовий гімн мами-тигриці» вона жорстко розкритикувала американський підхід до виховання дітей, чим викликала справжній резонанс.

… кредо багатьох іммігрантських родин: у тебе можуть забрати твій дім, твій бізнес і навіть твою батьківщину, але не освіту, тому навчайся ще старанніше.

  1. США й Три сили. Автори пишуть, що США народилися з Трьома силами, а зараз позбулися двох із них: загроженості й контролю імпульсів. Ба більше, нині в країні пропагуються цінності, протилежні Трьом силам. І здогадаєтеся, хто зрештою стає успішним? Правильно, групи з Трьома силами.

…усі люди і групи рівні; просто будь собою, а не таким, як тебе хоче бачити хтось інший; живи-тут-і-зараз. Щодня в Америці мільйони голосів повторюють ці мантри. Перша в гострій суперечності із відчуттям вищості Трьох сил, друга – із загроженістю, а третя – з контролем імпульсів.

  1. Зворотний бік медалі. Це те, що мене непокоїло з перших сторінок. Три сили дуже токсичні й мають багато побічних ефектів. Вони можуть привести до успіху, а можуть – розчавити або спричинити трагедії.

Глибоко загрожені люди часто є невротиками. Заперечення імпульсів може применшити здатність насолоджуватися красою і спокоєм, спонтанною радістю. А найнебезпечнішою є віра у вищість власної групи – вона здатна спонукати до зверхності й упереджень, і це ще не найгірше. Деякі з найбільших лих в історії – рабство, апартеїд, геноцид – зумовлені саме претензіями однієї групи на вищість над іншими.

До Трьох сил варто прагнути саме заради того, щоб вирватися з них.

Однак наприкінці автори на прикладі США пояснюють, як трансформувати Три сили, щоб повернути країну на шлях успіху, не відкидаючи прогресивних цінностей.


Тож, попри перші враження, коли я не могла позбутися питання: «Що ж із цим робити?», мені книжка сподобалася. І я б хотіла, щоб її прочитали якомога більше українців. Бо нам варто розвивати в собі дві з Трьох сил. Завдяки сусіду почуття загроженості нам забезпечене. А от щоб досягти нарешті успіху, нам передусім треба позбутися своєї меншовартості – з гордістю й завзяттям плекати «своє». Для цього нам точно знадобиться контроль імпульсів. Адже нам давно потрібно перестати чекати на манну небесну і працювати, багато працювати.


Читати: Три сили. Як виховують в успішних спільнотах? Уривок з книжки

Читати: #ЧитаємоРазом: Самостійна дитина, або Як стати «лінивою мамою»


Придбати книжку в Yakaboo

Наталія Клименко
Піарниця, засновниця «Мова – ДНК нації» – волонтерського освітнього проекту для всіх охочих вдосконалювати знання рідної мови, авторка книжки «Українська легко!». З дитинства залежна від книжок. Мрію про власну величезну бібліотеку й про 25 годину в добі для читання.
https://ilatanka.in.ua/

31 thoughts on “Три сили для успіху

    Залишити відповідь