Чудова 13-ка. Підліткові новинки до Форуму Видавців

Свіженькі підліткові книги, які українські видавництва презентуватимуть на Форумі видавців у Львові, тішать не стільки кількістю, скільки різноманіттям. Тут і перекладні бестселери, і новинки дебютантів та досвідчених українських письменників. Тут і романи, і повісті, і збірки оповідань. Серед цього переліку ви знайдете як легкі пригодницькі й романтичні тексти, так і непрості твори, які зачіпають теми хвороб і втрат, розповідають про життя підлітків з особливими потребами й про юних самогубців.

Серед нашої чудової 13-ки точно знайдеться чим розважитися і над чим подумати. Обирайте собі до смаку!

Для молодших підлітків


1

 Діана Мельникова «Розбишацький детектив», Видавництво «Фонтан казок»


Дебютна повість Діани Мельникової, яка перемогла на конкурсі «Напишіть про мене книгу», багата на карколомні пригоди і яскравих персонажів. Головні рушії усіх цих пригод, сміливі детективи і відчайдухи Сергій Василевський на прізвисько Сер і його подруга Леся, на перший погляд можуть вам видатися звичайними чемними школярами. Він захоплюється історією старовинної зброї, вона – грає на скрипці. Однак крім цих «пристойних» хобі у них є одна прикра звичка – встрявати в розбишацькі історії. Вештатися по недобудованому торговельному центрі, втікати від переслідувачів і вивалятися у багнюці, принести кажана до нової «сім’ї» і встряти у бійку, шпигувати за підозрілими особами і розплутувати реальні злочини – усе це їм вдається пречудово. І, звісно, не обходиться без маленьких травм і тривалих батьківських нотацій.

Та перед Сером і Лесею стоїть важливе завдання – знайти того, хто вкрав меч князя Святослава, підставив Сергієву маму-реставраторку, поцупив унікальний кинджал і водив усіх, включно з поліцією, за носа. Спостережливість і сміливість, уміння віртуозно обходити заборони батьків, комунікабельність і хороша пам’ять допомагають підліткам знайти важливі підказки, які, у свою чергу, приведуть слідчих прямісінько до злочинця. А юні читачі, переживаючи разом з героями усі їхні розбишацькі пригоди, зможуть ще й добряче повеселитися, адже у «Розбишацькому детективі» достатньо і загадок, і гумору.

Читати: Пригоди невгамовної принцеси, роботи та Мікробот. Уривок із дитячої книжки «Піраміда Синтії»


2

Марцін Щигельський «За синіми дверима», Видавництво «Урбіно»


Коли достатньо довго і розпачливо стукати у сині двері, то, відчинивши їх, можна побачити зовсім не те, що сподівався. Цей секрет несподівано відкриває для себе дванадцятирічний Лукаш, звичне «варшавське» життя якого – з плазмовим телевізором, айфоном та іншими ґаджетами – зруйнувалося в одну мить в автокатастрофі. І ось його мама лежить в комі (без особливої надії на одужання), його ноги, травмовані в аварії, пронизують блискавки болю, а комфортний побут в столиці доводиться змінити на безбарвне життя з маминою сестрою у малесенькому приморському містечку, де лише жменька однолітків, та й ті ставляться до нього вороже. А за синіми дверима на Лукаша чекає дивовижний сріблястий світ. От тільки чи такий він спокійний і привітний, як здалося га перший погляд? І які ще секрети ховаються за дверима старого пансіонату «Високий берег»?

Лукаш – типовий підліток, який намагається зібрати докупи уламки звичної реальності, адаптуватися до нових умов і нарешті починає знаходити відповіді на запитання, які його мучили змалечку, – ким був його тато, куди зник, і чому мама ніколи не розповідала про свою сім’ю. З цього уже вимальовується непоганий сюжет, але, додавши до нього яскраву, немов та синя фарба на дверях, фантастичну складову, Марцін Щигельський створив справді захопливу і цікаву, наповнену важливими роздумами повість, від якої неможливо відірватися, доки не розгадаєш усі її таємниці.

Читати: Як розповісти дитині про гетто


3

Ліз Пінчон «Чудовий світ Тома Гейтса», Видавництво «Ранок»


Ця книга – оздоблений смішними малюнками яскравий і веселий щоденник десятирічного хлопчини на ім’я Том Гейтс. Вона багато у чому схожа на знаменитий «Щоденник слабака», але має суттєву відмінність – Том значно крутіший хлопака, аніж Грег-«слабак». Прикольно, весело і жваво він описує своє шкільне і домашнє життя, пише про те, як вдало подражнити сестру, і про те, як відмазатися від незробленої домашки. Том любить мистецтво і музику, мріє потрапити на концерт улюбленого гурту. А поки збирає свій рок-бенд «Зомбособаки», і можна тільки уявити, на що перетвориться їхній перший виступ…або почитати у книжці 😉

«Чудовий світ Тома Гейтса» – це легка, прикольна і смішна книжка, яка відкриває цілу серію таких мальованих щоденників. Тож якщо вам полюбиться харизматичний Том Гейтс, його чудовий світ і його яскрава писанина, чекайте на продовження – «Том Гейтс. Геніальні ідеї (здебільшого)», «Том Гейтс.Усе дивовижно(мабуть)», «Том Гейтс.Чудові відмовки(та інші корисні штуки)».

Читати: Уроки дорослішання Ґреґа Гефлі


Для старших підлітків

4

Барбара Космовська «Samotni.com», Видавництво «Школа»


Хоч назва цієї книги Барбари Космовської в оригіналі співзвучна із адресою популярного у Польщі сайту знайомств, та розказує вона не про «любов у мережі», а про самотність поза нею. Усі її персонажі – і підлітки Віктор, Йоанна та Кася, і дорослі – Зоська та Вікторова бабуся – по-своєму самотні. Діти, які лишилися сиротами, і діти, які стали «євросиротами», коли їхні батьки поїхали «на заробітки» до Британії, Ірландії чи ще кудись, по-різному намагаються заповнити порожнечу у житті. Молода вчителька Зоська так само, як піклується про молодшу сестру, прагне опікуватися своїми учнями, але не завжди їй це вдається. Віктор доглядає стареньку бабусю, щоранку слухає прогноз погоди у Лондоні і чекає, що колись полетить літаком у це повне туманів місто, до мами. А поки потрапляє у сумнівну компанію, і лише небайдужість, здавалося б, випадкових людей допомагає йому вибратися з халепи. Йоанна сумує за сонячним дитинством у Сирії і щовечора пише листи до померлої мами.

Але коли ти відкриваєшся іншим, у тебе з’являється шанс подолати всю цю меланхолію і виростити на її місці щось нове. Читаючи «Samotni.com», ми спостерігаємо, як між сестрами зароджується порозуміння, між вчителькою й учнем – довіра, між однокласницями – дружба, а між Йоанною і хлопцем у дивному светрі – перше кохання. І саме це допомагає вийти із зачарованого кола самотності.


5

Йоанна Ягелло «Зелені мартенси», Видавництво «Урбіно»


Свіженька книжка Йоанни Ягелло цього разу розповість вам не про життя Лінки (героїні «Тирамісу з полуницями», «Шоколаду з чилі» і «Кави з кардамоном»), а про інших підлітків, яким також доводиться вирішувати недитячі проблеми і брати на себе велику відповідальність.

У Фелікса немає тата, мама-медсестра, щоб заробити на родину, мусить доглядати чужих дітей у Німеччині. А хлопець тим часом має піклуватися про бабусю і молодшу сестричку, та ще й навчатися у школі. І все б воно нічого, от тільки бабуся раптово серйозно захворіла і потребує особливої уваги, сестра Віка впритул наблизилася до перехідного віку, казиться від того, що її сім’я «не нормальна», і намагається бунтувати. Добре, що у Фелікса ще є Опта – шкільна подруга, яка знає, як це – жити без мами і бути не такою, як усі. Щира і мудра, ця дівчинка любить смачну їжу, яскравий незвичайний одяг, не переймається через кпини однолітків і вміє запропонувати доречну допомогу. От тільки чи впораються підлітки з цими дорослими клопотами? Чи переросте у справжнє кохання їхня симпатія? І куди приведуть Віку її бунтарські настрої?

Перед нами – історія, почергово розказана цими трьома дітьми. І такий спосіб оповіді допомагає зрозуміти, як воно – мріяти нарешті знову побути дитиною замість того, щоб займатися клопотами дорослих, як мати сміливість бути собою і слухатися своїх бажань, а як – навпаки, прагнути бути «як найкрутіші».

Читати: Майже дорослі. 10 книжкових новинок для підлітків українською


6

Прозобукет «Така любов», Видавничий центр «Академія»


Ця збірка з восьми оповідань від сучасних українських письменників більше схожа не на «букет прози», а на шухляду письмового столу, в якій зібрані любовні записки і «переписка» з однокласницею, аркуші з приватного щоденника і опівнічні роздуми – словом, усе те найінтимніше, що буває у підлітків. Від перших ніжних почуттів і розпачу, коли «кохання твого життя», з яким прозустрічалася два тижні, тебе зрадило, – до складних моральних дилем, розв’язання яких, що б ви не вирішили, точно змінить життя. Тут є і стьобний підлітковий гумор, і ніжні послання, і навіть трохи еротики. Але в кожному оповіданні обов’язковий елемент – така різна любов.

Надія Біла легким і жвавим підлітковим сленгом написала про серйозні речі – наприклад, про те, що зовнішність буває оманливою і що не варто закохуватися у драгдилера. В оповіданні Тетяни Боярчук – «заборонене» кохання між учнем і вчителькою. Тетяна Новацька-Тітаренко не лише говорить про непостійних бойфрендів і зрадливих подруг, а й про те, наскільки дріб’язковими виглядають ці перші закоханості на фоні по-справжньому розбитих сердець. В оповіданні Сергія Гридіна ми несподівано зустрічаємо гопника, який закохався у каратистку, а Оксана Остапюк розказує романтичну історію про знайомство у кав’ярні. У текстах Ірини Мацко та Марії Морозенко звучать уже зовсім дорослі теми – підлітковий секс, рання вагітність і аборт. А Любов Загоровська у коротенькому оповіданні поєднує жорсткість і романтику – коли тебе ні за що б’є батько, ти так мрієш про того, хто не лише обійме і подарує квітку, а й захищатиме тебе завжди-завжди…

Одночасно із цим «прозобукетом», у Видавничому центрі «Академія» вийшла і співзвучна збірка оповідань для дорослих «Любов така». Обидві книги рекомендують купувати у комплекті – для сімейного читання.

Читати: Сергій Гридін для #ПроЧитання: “Книги мають вести активний спосіб життя”


i_paralelni_peretynayutsa_0

Сергій Гридін «І паралельні перетинаються», Видавництво Старого Лева


Що заставляє здорових і відносно благополучних молодих людей добровільно попрощатися з життям? Сергій Гридін написав книгу на гарячу і непросту підліткову тему – про «групи смерті» у соцмережі і про спроби, вдалі і ні, юнаків і дівчат накласти на себе руки.

Після неприємного конфузу, який трапився з ним у класі, головний герой книги Роман воліє не виходити з дому і навіть з кімнати, а розраду знаходить у групах і пабліках «Вконтакте». Начитавшись постів і коментарів дітлахів, які бавляться у суїцид, хлопець після чергового конфлікту з батьками вирішує спробувати і собі. Ця невдала (хоча, з точки зору здорового глузду, навпаки – дуже вдала) спроба багато чого поміняє у житті хлопця. Попереду на нього чекають важливі знайомства, зокрема і з патологоанатомом, а ще – шанс знайти кохання і навіть своє покликання.

Ця життєствердна історія дає різні відповіді на запитання, що штовхає молодь на такий фатальний крок, яка в цьому роль батьків і оточення і як переконати «суїцидника» жити. Тут ви знайдете і думку батька загиблого в АТО сина про те, що якщо добровільно й помирати, то заради когось, і поради лікаря, який десятки людей з того світу витягнув, і досвід інших людей, які так чи інакше задумувалися про самогубство, але зуміли вчасно зупинитися.

Але особливо важлива й корисна частина цієї книги – післямова психотерапевтки Алли Слотвінської, яка дає фахові поради – що робити, коли тебе обсіли чорні думки про самогубство. А ще тут можна знайти номер телефону цілодобової всеукраїнської лінії довіри, на який можна подзвонити, коли стає особливо зле, і отримати допомогу.

Читати: Якось в Озерному, або «Відчайдушні» виходять на слід


10_istoriy_dlia_hlopciv_0

Збірка «Десять історія для хлопців», Видавництво Старого Лева


Усі дорослі були колись підлітками, і відомі українські письменники – не виняток. У цій збірці оповідань десять авторів-чоловіків розповіли про свої юнацькі роки і написали десять історій спеціально для хлопців. Вийшла цікава і відверта чоловіча розмова про мужність, кохання, дружбу, проблеми у стосунках з батьками і геройські подвиги, яким є місце і в реальному житті.

Життя хлопців – і сучасних, і тих, якими колись були письменники, – насичене і різноманітне. Тому у збірці знайшлося місце таким різноплановим історіям. Артем Захарченко говорить про волонтерство, Тарас Шило – про вірних друзів, яких можна знайти не лише серед однолітків, а й серед собак. Андрій Бачинський пише про руферів і хлопця, який соромиться свого батька, а Сергій Гридін – про першу самостійну подорож до моря, яка перетворилася на квест «врятуй життя незнайомцю». Влад Якушев написав оповідання у формі щоденника шестикласника із Мар’їнки, і коли ви його прочитаєте, зрозумієте, чому воно починається російською, а закінчується українською.

Про дитячу жорстокість, яка процвітає у стінах щколи, пише Василь Карп’юк, а Валентин Бердт – про те, як бідність штовхає на відчайдушні вчинки. Герой оповідання Андрія Маслюха, хлопчик із ДЦП, проведе читача своїми непростими маршрутами, а «Бурундук» з історії Івана Андрусяка намагатиметься вразити однокласницю алхімічними дослідами, але все піде трішки не так. А завершує збірку оповідання Мирослава Лаюка про «типового хлопця», який так любить автомобілі, що й свою біографію вимірює машинами, у яких доводилося їздити.

Читати: Непрості дитячі книжки: про війну, втрату, безпритульність, секс і любов без обмежень


8

 Марк Лівін «Рікі та дороги», Видавництво Vivat


Чотирнадцятирічний Матвій – особливий підліток. Він боїться змін, незрозумілих ситуацій і конфліктів і через них іноді втрачає контроль над собою і зв’язок з довколишнім світом. Його бентежать речі, які важко розкласти по поличках, перевести в цифри чи просто пояснити. Скажімо, чому мама, яку він вважав померлою, раптом «ожила» і повернулася до нього.

Аби розібратися зі змінами і з тим, що він стосовно них відчуває, хлопець ховається у саморобному курені в лісі і дати собі раду власними методами – скажімо, заспокоїтися з допомогою лічби. І там зустрічає того, з ким може поговорити й розповісти все – рудого собаку Рікі. Пса, котрий, на відміну від багатьох людей, йому відповідає, та ще й розказує історії.

Українські письменники не часто пишуть книги про дітей і дорослих з особливими потребами. Тому особливо цікаво читати книгу Марка Лівіна, який фокусується на постаті хлопчика, який дещо по-іншому сприймає зовнішній світ і по-своєму на нього реагує. «Рікі і дороги» – це спроба пояснити таке світосприйняття іншим, юним і дорослим читачам. А ще це чудова книга про страхи і способи справитися із ними, про щирість і про любов.

Читати: Тепле дитинство хіпстерів


z_6972_sol_dlya_morya_obl1-230x332

 Анастасія Нікуліна «Сіль для моря, або Білий Кит», Видавництво Vivat


Ліза живе у маленькому приморському містечку, але її життя зовсім не схоже на курорт. Батьки тільки й знають, що присікуватися до різних дрібниць, і хтозна, що гірше – мама, яка кричить, чи тато, який боляче карає ремнем. Серед однолітків немає друзів, зате купа мучителів, які знущаються з неї заледве не щодня і глузують з її пухкої фігури. Ліза має три втіхи – улюблений пляж, де можна спокійно побалакати з морем, їжа, яка приносить миттєву радість (хоч і додає проблем), і таємничий співрозмовник у соцмережі – Білий Кит, який, здається, розуміє її проблеми і з яким вона почувається потрібною і важливою. А ще є дивна жінка біля моря, яка мало говорить, і розмови із нею теж дивні, але дівчинці чомусь після них стає легше.

У цій книзі озвучується йдеться не лише про такі проблеми підлітків, як цькування і фетшеймінг, а й про шляхи їх вирішення. Прийняти своє тіло, полюбити себе, не вдаватися до самопокарання – це те, чого належить навчитися Лізі. Але чи вистачить у неї стійкості, якщо таємничий і коханий Білий Кит кличе її у прекрасне місце, де кити викидаються на берег?


718338_original

Джон Ґрін «Досить Катрін», Видавнича група «КМ-Букс»


Колін – юний вундеркінд, чемний син, який ніколи не розчаровував батьків, і майстер анаграм. А ще, якщо чесно, трішки лузер. Ми знайомимося із ним десь тоді, коли його кидає чергова – дев’ятнадцята, якщо бути точним – дівчина на ім’я Катріна. Хлопець вирішує, що досить з нього цього всього. І влітку замість того, щоб зайнятися чимось корисним (наприклад, вивчити санскрит), Колін разом з другом Гассаном вирушає у незвичну автомобільну подорож. У ній на нього чекає чимало відкриттів – приміром, що життя не таке логічне, яким здавалося, а любов не можна описати графіком.

Любовні пригоди юного генія – це завжди трохи смішно і цікаво. І хоча Колін, з усією його дивною любов’ю до складання анаграм і до різних Катрін, персонаж не найприємніший і трохи втомливий, завдяки письменницькій майстерності Джона Гріна, який вміє зробити текст цікавим і дотепним, ви дочитаєте до кінця цю книгу-подорож і таки дізнаєтеся, що ж не так із Коліном або з його численними Катрінами.


9

Нікола Юн «Увесь цей світ», Видавництво «КСД»


Цю книгу називають одним із найкращих зразків Young-Adult літератури. І не дарма. Це історія Меделін – дівчинки, яка, немов принцеса у зачарованій вежі, усе своє життя не покидає стерильну кімнату з білим диваном. У неї рідкісна хвороба, яку можна назвати просто – «алергія на світ». Меделін мріє про пікнік на квітучих луках, про чаювання на старому маяку під час шторму. Мріє поблукати у букіністичній крамниці і поплавати у теплому океані. Та бодай поговорити із кимось! Але все, що у неї є, – це кімната, книги, вічно заклопотана медсестра і мама – персональний лікар. Інші люди, інші речі, увесь цей зовнішній світ – все це може просто її вбити.

Меделін звикла до такого життя, бо іншого вона не знала. Але 18-й День народження вкотре нагадує про ще один рік, який минув без звичних підліткових справ. І коли у сусідському домі оселяється хлопець на ім’я Олівер, коли між ними зароджується дружба, а потім і щось більше, Меделін зважується ризикнути. Здавалося б, це так просто, – вийти у світ, але що, коли не знаєш напевне, чи він наповнить тебе новим життям чи навпаки – позбавить його? Що, коли твоя маленька прогулянка може стати фатальною?

Це незвичайна, зворушлива і романтична книжка зі смішними діалогами і пронизливими емоціями. Майте на увазі, вона викликає сльози. Але усмішку вона викликає також.

Читати: 11 найбільш очікуваних екранізацій 2017 року. Частина друга


10

Марк Леві «Викрадач тіней», «Рідна мова»


Хто знає більше твоїх секретів, ніж твоя тінь? Про що вона може розповісти? Герой цієї книги має незвичайний дар – розмовляти з тінями інших і навіть «позичати» їх. У дитинстві таке вміння допомагає йому завести друзів, перестати боятися розбишаку Маркеса, зняти із себе тягар вини через розлучення батьків і навіть стати популярним у класі. Але своїм дещо моторошним даром хлопець не зловживає. У дорослому віці він слухає нашіптування тіней, аби допомагати іншим і зцілювати людей.

Читати: Розмови з тінню

Але юнак із містичним вмінням – не єдиний цікавий і незвичайний персонаж. Є тут син пекаря, який хоч і відмовився від своєї мрії, але зумів знайти справжнє покликання. Є німа дівчинка, яка малювала повітряним змієм по небу щирі послання. Вони та інші герої поєднуються у цій легкій, романтичній оповіді у хитромудрий візерунок, який, якщо в нього заглибитися, допоможе знайти відповіді на найважливіші запитання.


Читати: 10 новинок Форуму видавців, які полоскочуть вам нерви

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

113 thoughts on “Чудова 13-ка. Підліткові новинки до Форуму Видавців

    Залишити відповідь