10 новинок Форуму видавців, які полоскочуть вам нерви

І хоч як часом хочеться прочитати про добре і вічне, та руки самі тягнуться до кривавих детективів і напружених трилерів. Поділюсь-но своїми знахідками, які презентуватимуть на «Форумі видавців», щоб ви бува не заблукали серед сотень новинок і не накупили всіляких романтичних історій.


1

Ґіліян Флінн «Темні кутки»


Ось між «Гострими предметами» і «Загубленою» нарешті постає друга книга авторки — як на мене, моторошніша за своїх колег. Можливо, ви вже бачили екранізацію 2015 року з Шарліз Терон у головній ролі, бо я тільки збираюсь її переглянути.

Сюжет закручується довкола Ліббі Дей, яка в дитинстві пережила страшну травму. Старший брат, який зловживав наркотиками і захоплювався сатанинством, прикінчив усю родину, залишивши тільки маленьку сестричку — тільки тому, що не знайшов її. Хлопець потрапляє за ґрати, та чи винен він. Ліббі доведеться відтворити найболючіший дитячий досвід, щоб наблизитись до правди.

Читати: Ґіліян Флінн. Гострі предмети: сага, яку радить Стівен Кінг


2

Джон Ґрішем «Інформатор»


Одразу дві книги Джона Ґрішема нетерпляче чекають на зустріч з українськими читачами. Видатний американець дуже майстерно прописує загадку і робить ставку на психологізм. Його герої — з білими комірцями і охайним манікюром, але здатні на все заради власної вигоди.

«Інформатор» прекрасно впишеться в українську реальність, адже зачіпає проблему корумпованості судової системи. Ґрішем пише про нечистих на руку суддів, які за певну суму можуть випустити злочинця і кинути за ґрати невинного.

Читати: 38 світових книжкових новинок: Страут, Муракамі, Рой та Грішем 


3

Джон Ґрішем «Адвокат негідників»


Ще одна судова книга Джона Ґрішема відкриває перед нами інший бік цієї гілки влади. Бачимо адвоката Себастьяна Руда, який береться за безнадійні випадки і понад все вірить у правосуддя. Його клієнти, звісно, не є взірцями благородства, але конкретно у цих злочинах не винні. Та хто ж виправдає злочинця-рецидивіста чи хлопчину, який вже не пам’ятає, коли був не під кайфом.

На шляху до виправдальних вироків Себастьян не завжди чинить чесно. Але ж мета — справедливість — виправдовує засоби. Чи ні?


4

Андрій Кокотюха «Біла ніч»


Новий роман від головного кіносценариста країни. «Біла ніч» — це продовження «Чорного лісу» та «Багряного рейду», трилер з історичною атмосферою. Андрій Кокотюха переносить нас у криваву весну 1945 — і розповідає не про наближення неминучої перемоги, а намагання НКВД будь-що дотиснути та знищити повстанців.

Розвалити спротив зсередини має «червоний» майор Полинін — і йому вдається здобути довіру і успішно провести операцію «Біла ніч». Але головне завдання – знищити командира Коломійця «Східняка», а це дещо складніше.

Читати: 60 яскравих книжкових новинок липня від українських видавництв


5

Стефані Майєр «Аптекар»


Найбільш несподівана (для мене) трилерова новинка Форуму. Так, це та сама Стефані Майєр, через яку Седрік Дігорі став вампіром. Тобто авторка саги «Сутінки» та матір усієї тамтешньої нечисті. Припускаю, вона вирішила, що її фанати подорослішали, але не втратили жагу до крові, тому й взялась за мій улюблений жанр.

«Аптекар» переносить нас у світ секретних агентів, над якими нависла реальна загроза знищення. Головна героїня — настільки секретна, що ми навіть не знатимемо її імені, але щиро хвилюватимемось за її долю.


6

Макс Кідрук «Не озирайся і мовчи»


Знаю добрий десяток книголюбів, які збираються на Форум тільки заради чергової його прем’єри. Макс Кідрук — не тільки майстер слова, а й профі презентацій — розкаже про процес створення роману, атмосферу, де черпав натхнення і не наспойлерить, бо чого ж мучити кошенят.

Цьогоріч він подарує своїм шанувальникам чудовий новий світ, де можна сховатись від усього буденного, де час не тече, а мовби скрижанів. Хочеш потрапити туди? Буквально «не озирайся і мовчи». От тільки у кожному чудовому новому світі є темні закутки, де зачаїлись страхіття.

Читати:  10 найцікавіших українських і неукраїнських книжок 2016 року


7

Вікторія Авеярд «Багряна королева»


Підлітковий постапокаліптичний трилер у фантастичної краси обкладинці — тому що до справжньої літератури треба звикати, коли тобі ще надцять. Це перший твір американської фентезі письменниці, перекладений українською. Він дає початок серії, тому будьмо уважні.

У центрі сюжету — кастовий чи точніше буде сказати кривавий (кров’яний?) поділ на багряних (пролетаріат) і срібних (аристократія), адже тут колір крові визначає місце у суспільстві. От тільки 17-річна Марі Барров, попри свою класично червону кров, має надсили, які вирізняють правлячу верхівку. То чи справді срібні мають правити бал?

Читати:  Магія «Каравалу» від Стефані Ґарбер


8

Маргарет Етвуд «Оповідь служниці»


Майстерна антиутопія — це завжди хороший трилер. «Оповідь служниці» — фантастично сильний у своєму жахітті твір. Можливо, чоловіків він так не налякає, а мені було дуже лячно.

Канадська письменниця переносить нас до Республіки Гілеад — військового формування, де права мають тільки Командори та їхні Дружини. Ми ж бачитимемо світ очима Служниці — жінки, схованої за червоним вбранням. Жінки, єдиним завданням якої є народження спадкоємця для Командора. Якщо ж не вдасться, то її чекає страхіття концентраційного табору для безплідних.

Читати і дивитися: 10 атмосферних книжок та їхні серіальні адаптації


9

Колсон Вайтхед «Підземна залізниця»


Вжух… і ми вже у США ХІХ століття – громадянська війна, плантації, рабовласництво, важка праця, голод і смерть. Ми разом з містером Вайтхедом стоїмо біля витоків еталонної демократії і разом перегортаємо найчорнішу сторінку в історії Штатів. Рівноправ’я народжувалось у пеклі «підземної залізниці» – підпільної організації, яка допомагає чорношкірим поневоленим втекти з Півдня на доброзичливу Північ або навіть до толерантної Канади.

Колсон Вайтхед зачіпає важливі питання: Що ж все-таки є свободою? І хто у цьому світі раб: поневолений робітник чи скований страхом перед бунтом заможний плантатор?

Читати: Що читають у світі: Довгий список Букерівської премії 2017


lavkaft_II

Говард Філіпс Лавкрафт «Повне зібрання прозових творів. Том ІІ»


Без нього будь-яка підбірка моторошних книг буде неповною. Зустрічайте другий том праць майже невідомого за життя письменника, який надихав і надихає творців жаху у ХХ та ХХІ століттях. Можливо, не у всьому він сучасний та зрозумілий, але Лавкрафт – це однозначно хороший тон для трилероїда і любителя добряче перелякатись перед сном.

У другому томі зібрані твори, створені у 1926-1928 роках. Серед них класичні: «Поклик Ктулху», «Сомнабулічний пошук незвіданого Кадата», «Справа Чарльза Декстера Ворда», «Барва з позамежжя світу» та «Жахіття Данвіча». Смакота!

Читати: 10 містичних книжок: стародавні міфи та таємничі жахи


Тепер можу бути спокійна – ви не заблукаєте у лабіринтах форуму і обов’язково знайдете собі криваву книжку до душі.


Читати: 10 трилерів, від яких холоне кров

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

9 thoughts on “10 новинок Форуму видавців, які полоскочуть вам нерви

    Залишити відповідь