З куражем по життю: 10 книжок про неперевершених диваків

Дивакуватий персонаж окраса книжки, особливо, якщо довкола нього обертається сюжет. З ним хочеться познайомитись, за ним хочеться спостерігати і пізнавати детальніше. Дивак це той, хто робить твір неповторним і назавжди закарбовує його у пам’яті. Зрештою, дивак живе в кожному з нас, і варто його відпускати хоча б іноді на волю. До Літературного Куражу ми зібрали десять книжок про надзвичайні пригоди та історії диваків.

Ґвендолін Віллоу Вілсон, Едріан Альфона «Міз Марвел. Не нормальна. Книга 1»

Вона любить аромат бекону і саме заради нього заходить до крамниці. Віра не дозволяє його їсти, але нюхати не забороняє. Камала Хан фанатіє від Месників і всього Всесвіту Marvel. Вона дитина сім’ї емігрантів із Пакистану, яка народилась у США і завжди там житиме. Погодьтесь, вельми дивна кандидатка на супергеройство, але коли місто затягне таємничий туман, вона отримає свою суперсилу, з якою спочатку не надто даватиме раду. Хоч вона і не нормальна супергеройка, але може дати прочухана поганцям, надто у своєму амплуа Міз Марвел.

Катажина Ґрохоля «Г'юстоне, у нас проблеми»

Здається, Єремія ображений на життя від самого початку. Все почалось, мабуть, з імені. Єремія… Хто взагалі так називає дітей? Що ж, скоро ви з  познайомитись. Адже, попри те, що Єремія дорослий чоловік, до мами навідується частенько: щоб не сумувала і одяг йому випрала. Він борсається у клубку проблем, якому кінця-краю немає, але, здається, на горизонті з’явилось якесь прояснення. Але чи вдасться йому повернути фортуну до себе? Адже з такою дивовижною здатністю потрапляти у халепи, кожен день проходить із гаслом «Г’юстоне, у нас проблеми!».

Сара Вінман «Рік Марвелос Вейз»

Дивачка-цілителька переконана, що її матір була русалкою. Вона завжди плаває у приплив, хоч би яка пора року. Біля неї нікого немає, але всі її знають. Дивак-ветеран, який після війни ніяк не хоче повертатись додому, бо й не знає, куди іти. Він мав би мати мету, але нічого, окрім листа загиблого солдата, не скеровує його шлях. Марвелос та Дрейк перетинаються саме тоді, коли найбільше потрібні одне одному. Сива жінка, яка завжди була на своєму місці, та отруєний війною молодик, який так і не знайшов свого. 

Джон Кракауер «У дикій глушині»

Історія Кріса МакКендлесса здивувала багатьох. Хлопчина з заможної сім’ї подався бурлакувати, назвавшись Алексом Суперволоцюгою. Він прагнув підкорити Аляску, в яку закохався під час минулої мандрівки. Але її серце завоювати непросто. В нього майже вийшло, але… Дивак із вогнем в очах і мінімумом спорядження вірив у те, що зможе. Він причаровував харизмою кожного, з ким спілкувався. Чи один він такий, кому майже вдалось? І що кличе суперволоцюг у небезпечні подорожі, з яких може не бути вороття? 

Волтер Айзексон «Леонардо да Вінчі»

Красень у рожевому плащі, невтомний винахідник, перфекціоніст, який не може відпустити жодного полотна, прокрастинатор, завжди готовий взятись за щось інше. Все це  про Леонардо да Вінчі справжнього генія епохи Відродження, якого цікавлять мало не всі сфери життя. Митець із двома десятками закінчених творів і саме втілення шарму. Він проєктував ідеальне місто, винаходив літальні апарати та прискіпливо вивчав будову людини, проводячи розтини. І хоч минуло вже п’ять сотень років, але таємниці Леонардо да Вінчі все ще цікаво розгадувати.

Курт Воннеґут «Сніданок чемпіонів, або Прощавай, чорний понеділку!»

Сюжет (якщо можна так сказати) цієї сатиричної клаптикової книжки обертається довкола двох диваків надзвичайно плодючого письменника-фантаста Кілґора Траута (щонайменше сотня романів!) та підприємця Двейна Гувера, кожна зі справ якого приречена на успіх. Письменник, який не прагне визнання. Підприємець, у якого не залишилось нічого, окрім інерційного руху. Що між ними може бути спільного? Дізнайтесь, поки оцінюватимете воннеґутів прийом пояснень для інопланетян через текст і малюнки. 

Крістін Фере-Флері «Дівчина, яка читала в метро»

Жульєт дивачка, яка любить поринати у мрії та книжки. Якщо ви бачили фільм «Амелі», то вона чимось схожа і теж француженка. Хоча, можливо, ваша уява намалює героїню по-іншому. Щодня Жульєт дивиться, хто що читає у її вагоні метро. Яких тільки книжок там не побачиш. Вона часто міркує про це на своїй нудній ріелторській роботі. Одного разу, уздрівши на воротах книжку, героїня знайомиться з диваком, який свій дім перетворив на книгозбірню. Він має завдання для Жульєт. Завдання, яке змінить її життя… і долю кожного, хто отримає від неї свою книжку.

Енн Тайлер «Турист мимоволі»

Мейкон створює путівники. Путівники для тих, хто ненавидить подорожувати і в кожній поїздці прагне побачити якомога менше, витратити якомога менше, їсти те ж, до чого звик вдома. Дивак цей Мейкон скажете ви. Але його путівники купують, ще й пречудово. Він живе з кусючим нестабільним корґі та сумує за дружиною, яка не витримала його занудства. Але в нього є шанс, і цим шансом стане дивакувата жінка, здатна дати раду нервому корґі та його господареві. 

Харукі Муракамі «Про що я говорю, коли говорю про біг»

Коли він біжить, він не думає про сюжети, він не думає ні про що, він думає тільки про біг. Дивак, який писав ночам, тому що не міг не писати. І раптом став всесвітньо відомим. Дивак, який покинув успішний бізнес, щоб стати письменником, щороку бігає марафон. А ультрамарафон вже не побіжить, одного разу вистачило. Він розповідає, які дивовижі з ним траплялись під час бігових пригод. Адже писати про біг це ще одна з його пристрастей. Читайте, щоб надихнутись на велику відстань.

Девід Лінч, Крістін Маккена «Кімната снів»

Химерного і талановитого Девіда Лінча цілком можна назвати диваком. А це його історія, історія «Твін Піксу», оповита туманом загадковості, через який пробивається світло генія. Частково біографічний, частково автобіографічний захопливий нонфікшн розкаже про Лінча-режисера і Лінча-товариша, про Лінча-творця міфів і Лінча-руйнівника канонів. Яким він був і яким став. Прочитавши «Кімнату снів», ви захочете ще раз зануритись в атмосферу всесвіту «Твін Пікс» і культові повнометражні стрічки Лінча.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

10 thoughts on “З куражем по життю: 10 книжок про неперевершених диваків

    Залишити відповідь