Великі міста: історії Лондона, Парижа, Нью-Йорка, Барселони і Стамбула

Великі міста, маленькі люди і захопливі історії в нашому книжковому огляді.

“Лондон. Биография” Питер Акройд


Про кого б не писав головний біограф британської літератури Пітер Акройд, він завжди пише про Лондон. Зрештою письменник відкинув умовності й присвятив книгу цілком улюбленому місту.

1

У науково-історичній роботі “Лондон. Біографія” Акройд зобразив Лондон як живий організм, з драматичним минулим і суперечливим сучасним життям. Письменник заглянув в кожен куточок і провулок, розповів, як місто росло, розвивалося, як страждало від пожеж і епідемій. Зобразив в подробицях побут людей в палацах і нетрях, окрему увагу приділивши людям, які стали візитною карткою Лондона.

Цитата: “Лондон всегда был уродливым городом. Это черта его естества. Его постоянно перестраивали, рушили, калечили — это свойство его истории. В этом городе никогда не соблюдалась древняя заповедь: “Проклят будь тот, кто сдвинет старые межевые знаки”. На протяжении столетий лондонских градостроителей отличала беспечность, с какой они разрушали городское прошлое”.

Читати: Місто таємниць: книжки про київські, львівські та харківські секрети

“Нью-Йорк” Едвард Резерфорд


Британський письменник Едвард Резерфорд виробив свій стиль оповіді. Він розповідає про міста через призму людських відносин і долі конкретних сімей.

2

Описуючи пригоди цілих поколінь емігрантів з Голландії, Італії та Німеччини, індіанців і євреїв, автор захопливо і досить докладно розповідає про такі важливі історичні події, як справа Зенгера, Бостонське чаювання, Американська революція, Громадянська війна і так далі, охоплюючи період від XVII та до XXI століття включно.

Цитата: “Нью-Йорк всегда был местом для людей, желавших большего. За большим приезжали все: и нищие иммигранты, и зажиточные купцы. В тяжелую пору они прибывали сюда, чтобы выжить; в хорошие времена — преуспеть, в период расцвета — разбогатеть. По-крупному. И быстро”.

Читати: 7 товстих романів на довгу зиму

“Стамбул. Спогади та місто” Орхан Памук

Орхан Памук обожнює Стамбул, і це відчувається в кожній букві роману про місто, в якому він прожив понад 50 років. У книзі особисті спогади перемішані з історичними подіями та фактами, і все це приправлено магією талановитого оповідача і філософа.

3

Тут багато дитинства, втраченого раю, вузьких вуличок, османських вілл і каналів, художників, журналістів, істориків та інших божевільних, які описували зміни Стамбула в різні його часи. Ця книга – шанс віртуально відвідати турецьку столицю, не виходячи з власного будинку.

Цитата: “Каждый раз, когда я начинаю рассказывать о красоте Стамбула, Босфора и его темных улиц, некий внутренний голос говорит мне: ты, подобно писателям предыдущих поколений, преувеличиваешь красоту своего города, чтобы скрыть от самого себя изъяны собственной жизни. Если город представляется нам красивым и необыкновенным, значит, и наша жизнь такова”.

Читати: 13 нобелівських лауреатів, яких варто прочитати

“Тень ветра” Карлос Луїс Сафон

У центрі трилогії Карлоса Луїса Сафона про втрачене кладовище книг – Барселона. Саме по цьому місту бродить головний герой в пошуках відповідей, тут він зустрічає незнайомців, закохується в прекрасних жінок, блукає по лабіринтах минулого. Сафон створює особливу, неповторну атмосферу похмурої й загадкової Барселони, яка вже перетворилася на міф.

4

Роман “Тінь вітру” переклали на 45 мов світу, саме він приніс славу іспанському автору. Більш того, критики називають автора новим Умберто Еко.

Цитата: “Барселона – колдунья, понимаете, Даниель? Она проникает тебе под кожу и завладевает твоей душой, а ты этого даже не замечаешь”.

Читати: 12 книжок для відчайдушних книголюбів

“Паризька дружина” Пола Маклен


Американська письменниця Пола Маклейн розповіла історію Парижа, про який ми мріємо і яким він був в кращі часи. Історія міста тут ховається в історії відносин Ернеста Хемінгуея і його першої дружини Хедлі Річардсон.

5

На дворі епоха джазу, всесвітньо відома тусівка письменників і художників, плітки та інтриги. Часи самого початку письменницької кар’єри Хема і його щасливих подружніх років.

Цитата: “Бродить по красивейшим улицам Парижа — все равно что находиться перед постоянно раздвинутыми занавесями сюрреалистического цирка, блеском и причудливостью которого можно любоваться в любое время”.

Читати: Кумири кумирів: які книги обирають культові письменники


Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням Наш Киев.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

19 thoughts on “Великі міста: історії Лондона, Парижа, Нью-Йорка, Барселони і Стамбула

    Залишити відповідь