Дана Павличко для #ПроЧитання: «Мене лякає, коли кажуть, що читати художку безглуздо та непотрібно!»

Першого березня видавництво Основи святкувало свій 26 День народження! З такої нагоди ми вирішили поспілкуватися з директоркою видавництва Даною Павличко та дізнатися все #ПроЧитання, найкращі книжки, підсумки і плани Основ.


Оскільки ми спілкуємося в рамках рубрики #ПроЧитання» – розкажіть, які книги зараз у процесі читання?

Учора я дочитала «Знищення» Джеффа Вандермєєра в оригіналі, хоча книжка є українською. Починаю читати Liu Cixin трилогію Remembrance of Earth’s Past.

Загалом читаєте одну книгу чи декілька одночасно?

Завжди читаю декілька книг одночасно – бізнес літературу й художню літературу паралельно.

До речі, якому формату надаєте перевагу  електронному чи все ж паперовому?

Майже всі книги читаю на Kindle і все купую (не краду! ?).

Першого березня очолюване вами видавництво святкувало всій День народження – 26 років. Які принципи є головними для редакційної ради всі ці роки?

Наша історія розпочалася ще в 1992 році, коли мої батьки Богдан Кравченко та Соломія Павличко заснували «Основи». Тоді в нас була мета дати читачеві незалежної України якісні переклади класичної літератури та навчальні посібники світового рівня. Сьогодні ми віримо в те, що створення книги – це мистецтво. Тому всі наші видання – це арт-об’єкти, задоволення від яких отримуєш з першого погляду.

03_24_03


Ви ж на посаді директорки з 2011 року. Якими досягненнями видавництва за цей час найбільше пишаєтеся?

Ми нішеве видавництво в Україні й ми не закрились! Це супер досягнення ? Якщо без жартів, я дуже вдячна за всі наші успіхи. Ми зробили ребрендинг, почали випускати класний власний контент, особливо з культури та мистецтва. Ми робимо дуже ризиковані проекти, багато зусиль вкладаємо в дизайн, естетику та якість. Зараз ми сформували чудову команду, працюємо із низкою найкрутіших авторів, ілюстраторів, дизайнерів та фотографів. Я дуже пишаюсь тим, що наш продукт і наша комунікація пронизана нашою любов’ю до витонченої книжкової естетики.

Якщо ж говорити про конкретні проекти, то я пишаюсь серією Awesome Ukraine. З 2012 ми продали більше ніж 40000 книг і в серії скоро буде 6 найменувань – Awesome Ukraine, Aweome Kyiv, Awesome Lviv, Awesome Odesa, Awesome Dnipro, Awesome Kharkiv. Наша альтернативна шкільна серія з ілюстрованою класикою теж поповнюється й має в певних колах культовий статус.

Розкажіть, будь ласка, про видавничі плани на 2018 рік.

Буде дуже багато цікавого! Ми плануємо видати до 25 назв. Серед мистецьких видань буде англомовний фотоальбом Ukrainian Architechtural Modernism. У нашій альтернативній серії української класики з’явиться «Чорна Рада» Пантелеймона Куліша з восьмибітною ілюстрацією. Серед нон-фікшн книжок — «Дао де Цзін» Лао-Цзи в перекладі Андрія Накорчевського та Сергія Лесняка. Також починаємо дипломатичну серію фундаментальних світових творів з Jonathan Powell Terrorists at the Table. На Книжковий Арсенал ми готуємо Катерину Шевченка з дорослими ілюстраціями.

А скільки книг налічує ваша особиста бібліотека? І які книги для вас найцінніші?

Це тисячі книг батька, мами, мої власні та книжки чоловіка. У бібліотеці можна знайти класику, філософію, книжки з державного управління, літературознавства. Для книг місця на вистачає! І ми продовжуємо купувати книжки щотижня.

До речі, ви росли в сім’ї де точно було багато книг, адже ваш дідусь відомий поет Дмитро Павличко, а мама літературознавця та засновниця видавництва Основи. А чи любили читати в дитинстві?

Ні! Я хотіла гуляти з друзями й дивитися телевізор. Мене змішували змалечку читати декілька годин на день і я від цього дуже страждала.

Та все ж є книжка з дитинства, що найбільше вплинули на вас?

Брат мені читав «Хроніки Нарнії» кожен вечір перед сном і я впевнена, що буду читати її своїм дітям. Це чудова література для дітей 6-8 років.

Якби мали можливість випити чашечку кави з кимось із письменників-класиків – кого б обрали?

Я би з радістю випила каву з Чімамандою Нґозі Адічі. Ми б поговорили про фемінізм та нігерійську літературу.

Загалом чи маєте якусь систему читання? Можливо не менше 2 годин на день  чи щодня читати по 50-100 сторінок?

Я читаю кожен день перед сном. У рік прочитую приблизно 50 книжок. Зараз у мене goodreads challenge на 2018 рік – 50 книг, але це досить просто.

Які книги надихають?

Художня література найбільш надихаючи. Вона розвиває уяву, словниковий запас та дозволяю зануритись у нові світи. Мене лякає, коли кажуть, що читати художку безглуздо та непотрібно!

ТОП 5 книг, які на Вашу думку, має прочитати кожен.

Я завжди рекомендую найкраще з останніх прочитаних книжок, тож

  1. Unbelievable: My Front-Row Seat to the Craziest Campaign in American History by Katy Tur
  2. Why I Write by George Orwell
  3. Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis by J.D. Vance
  4. Meditations by Marcus Aurelius
  5. Exit West by Hamid Mohsin

Читати: Підсумки року видавництв. Основи: для нас важлива не кількість, а якість

Читати: Іван Андрусяк для #ПроЧитання: «Читаю скрізь, у будь-який час і як завгодно – коли тільки випадає вільна хвилина»

Читати: Галина Ткачук для #ПроЧитання: «Для мене книжка – це портал в комфортні умови»

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

11 thoughts on “Дана Павличко для #ПроЧитання: «Мене лякає, коли кажуть, що читати художку безглуздо та непотрібно!»

    Залишити відповідь