«Казка − вигадка, та в ній…». Що в ній? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: Атлас Казок

Усі фото: Ірини Юрченко

Видавництво #книголав в цьому році представило справжню знахідку для батьків спостережливих чомучок — захопливий «Атлас казок». Вісім улюблених класичних казок подані в яскравому форматі з елементами віммельбуха, де під час прочитання казки необхідно також розглядати і знаходити надзвичайні предмети.

Три мами-авторки блога Yakaboo відразу зацікавилися дитячою новинкою. Вони вирішили поділитися з читачами, чим так особлива ця книга і чому вона затягує навіть дорослих. #МамиЧитають і розповідають.


Оглядачки

23_4_05

Наталія @ilatanka: читака й мама в декреті. Багато читаю про виховання, щоб віднаходити те, що мені імпонує й надихає ставати ще більш щасливою мамою. Так! Я вірю, що щаслива мама = щаслива сім’я = щаслива дитина.

Юлія @julia_prokhorovych: неідеальна матуся маленького хлопчика-шилопопика ? Шукаю тишу в книжках, особливо люблю читати у ванні з піною та при свічках (просто це єдине місце, де мама може усамітнитися..).

Ірина @irinyurchмама-книголюб. Вірю в те, що книги відіграють велику роль у формуванні особистості – не тільки маленької, а й дорослої?


23_2_05

Чому взялися за читання «Атласу казок»?


Ірина: «Казка − вигадка, та в ній…». Що в ній? Мораль, правильний посил, наука? Або жорстокість, агресія і дивацтва? Кожна мама рано чи пізно стикається з сумнівами і питаннями: а чи читати цю історію своєму малюкові? А чи може вона навчити чогось хорошого? А яку казку краще вибрати? І як познайомити дитину зі світовою класикою дитячої літератури?

А може… дати дитині свободу вибору? І ось коли я розмірковувала над цим питанням, мені до рук і потрапив «Атлас казок». Цікавий формат, абсолютно новий для мене підхід до читання історій, гарні ілюстрації —  книга просилася в руки. А найголовніше: її зміст. Герої «Атласу казок» — не модні нині супергерої і загадкові істоти (бабуся не зламає язика, читаючи онукові казку!). Знайомі кожному й такі улюблені Аліса в Країні Див, Дороті з її незмінною компанією, Красуня і Чудовисько, Білосніжка і Русалочка — ці та безліч інших персонажів оживають на сторінках книги.

Юлія: насамперед мене вразив оригінальний підхід до оформлення цієї книжечки! Це не просто збірка казок.

Після кожної історії у вас є можливість зануритися у світ казки за допомогою стильних ілюстрацій відомої італійської художниці Claudia Bordin.

Естетична насолода від оформлення в поєднанні з відомими та улюбленими з дитинства казками не можуть не привернути уваги до «Атласу казок».

Наталія: ми з чоловіком хочемо, щоб у нашого сина було більше книжок, ніж іграшок, тому я можу годинами обирати нове поповнення для нашої домашньої бібліотечки, намагаюся відстежувати всі новинки – і так я побачила «Атлас казок». Ця книжка зацікавила мене відразу ж!


Чим особлива книжка


Ірина: відкриваючи «Атлас казок», дитина перестає бути звичайним читачем / слухачем, а перетворюється на справжнього казкаря! У цьому вся родзинка цієї книги. У першу чергу я взялася за «Красуню та Чудовисько» — одну з улюблених історій. Всього дві сторінки (будьте готові, що всі казки в книзі подано в скороченому варіанті), без зайвих подробиць — коротко про головне. Знайомимося з історією Красуні, якій довелося розділити своє життя з Чудовиськом, щоб врятувати свого батька. Коротенько дізнаємося про всі її пригоди, проблеми Чудовиська, закоханість Красуні — ура, гепіенд. Ну і що тут такого, в цій книзі? — запитаєте ви.

Історія закінчується і починається найцікавіше: занурення у казку.

На наступній сторінці читача чекає приголомшуюча ілюстрація, карта з поселенням, величезним замком і дрімучим лісом. За допомогою цих малюнків дитина може переказати історію Красуні і Чудовиська, додати власні корективи в сюжет, або й зовсім змінити хід подій, вигадавши власну казку! Картинка нагадує сторінку віммельбуха — деталей вистачає, усе створене для того, щоб з головою зануритися в чари і фантазію. Тому важко не звернути увагу на контраст в кімнатах замку Чудовиська: світла та гарна зала, бібліотека і прибрана їдальня — на противагу закинутим і темним кімнатам на верхніх поверхах. Що сталося з цими кімнатами? Де живе Чудовисько? Що тут було раніше? Питання за питанням, і ось ви вже буквально живете в казці.

Юлія: до книжки входять вісім казок у скороченому вигляді. Це мене трохи збентежило, але невеликий об’єм казки, що займає 2 – 4 сторінки, точно сподобається дітям. І не тільки дітям! Адже часто батьки читають казочки на ніч, коли очі злипаються й хочеться вже спати. Тож невеликий об’єм дуже тішить, але будьте обережні — розглядання ілюстрацій може затягнути і вас! ?

Наталія: ух! Це була любов із першого дотику! Обкладинка й папір дійсно дуже приємні на дотик. Додайте ще назви давно знайомих і таких улюблених казочок, а також неймовірні ілюстрації італійської художниці. Що ще потрібно для задоволення від книжечки?

А потім я почала читати – і, чесно кажучи, спочатку було досить незвично бачити історії в такому скороченому варіанті. Здалося, навіть, що сюжети стали трохи «сухі». Однак я нагадала собі, що це ж особливість книжки!

Адже за кожною казочкою йде мапа, з допомогою якої можна ще не один раз «пройтися» сюжетом і навіть його змінити. От мені було цікаво замислитися про те, як могла б допомогти героям – Алісі в Країні Чудес або Пітеру Пену – звичайна карта!

Ще мені подумалося про те, який би вплив мав на розвиток подій в казках мобільний телефон ? Насправді, мені здається, що ідея з мапою чудова. Завдяки їй можна потренувати з дитиною пам’ять і водночас розвивати фантазію.


23_3_05

Враження


Ірина: зізнаюся, спочатку мене збентежили казки — вони ж у такому скороченому вигляді! Для мене, шанувальниці «Війни і миру» і «Знедолених», це серйозна проблема. Але варто було розібратися з усіма нюансами «Атласу казок» — і я більше не бачу в ній мінусів!

Дитина знайомиться з класичною дитячою літературою; непосидючки точно не занудьгують — саме завдяки скороченню.

Фантазія розвивається, навички оповіді удосконалюються, а всі нюанси казки обговорюються — чому б не поговорити з чадом про мораль історії? Мапи допоможуть дитині зосередитися і стати уважніше, а стильні малюнки й відмінно підібрані кольори зіграють свою роль в розвитку почуття смаку.

А найголовніше: звичайна, на перший погляд, дитяча книга може перетворитися в незабутнє дозвілля в родинному колі! Чому б не придумати нового «Піноккіо» великою компанією? «Атласу казок» — моє однозначне і беззастережне «так».

Юлія: о, мої улюблені казки — «Русалонька», «Білосніжка» й «Пітер Пен» — були сприйняті мною трохи інакше, ніж у дитинстві. Це був новий погляд на старі улюблені історії, що неабияк надихає!

Читаючи казочку, за допомогою ілюстрації можна спостерігати за розвитком подій, відшуковувати маленькі дрібнички та навіть фантазувати і вигадувати щось своє! Невеликий об’єм казки чудово компенсується детальними ілюстраціями, які допомагають сприймати історію не тільки на слух, а ще й візуально. А це в будь-якому разі дозволяє краще розвивати пам’ять діточок.

Однозначно рекомендую! А ще, це гарний вибір подарунку дітям дошкільного і шкільного віку. Насолоджуйтеся!

Наталія: безсумнівно, ця книжечка стала окрасою нашої дитячої бібліотечки! А ще я планую подарувати її декільком друзям із маленькими дітками, оскільки «Атлас казок» – дійсно чудовий варіант для корисного та приємного дозвілля з дитиною. Тож вмощуйтеся зручненько на дивані чи просто неба на пледі – і мандруйте з дитиною сюжетами відомих казок.


Кому варто звернути увагу на книгу


Ірина: мамам, які хочуть познайомити дітей з класичними казками, читати разом і обговорювати прочитане.

Юлія: батькам, які цінують оригінальний підхід до знайомства з казками.

Наталія: усім батькам малечі.


Кому не варто читати


Ірина: мамам, у яких мало часу для такого — одна казка може розтягнутися на кілька годин.

Юлія: батькам, які не люблять експериментувати.

Наталія: батькам дітей, які не люблять казки. Такі є?


Читати:  #ЧитаємоРазом: «Лінива мама». Завдання для розвитку

Читати: Ольга Фреймут пише, а #МамиЧитають. Потрійна рецензія книжки «Кажан Жан»


Придбати книжку в Yakaboo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

13 thoughts on “«Казка − вигадка, та в ній…». Що в ній? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: Атлас Казок

    Залишити відповідь