8 книжкових всесвітів, у яких хочеться жити

Фото: Олега Оприска

Якщо ви любите книги достатньо сильно, то щиро вірите у подорожі в часі, паралельні світи та найбільш неймовірні чудасії. Ви прекрасно знаєте, що кожна історія – ключ до нового захопливого життя. Пригоди деяких героїв надихають на власні звершення; інші – лякають і попереджають про небезпеку; є романи, які хочеться швидше відкласти, а є такі – у яких навпаки хочеться залишитися назавжди. Ми пропонуємо згадати останні. Ці книги неймовірно затишні та красиві. Було би непогано, якби й не поселитися у їхньому світі, то хоча би мати змогу з’їздити туди у відпустку?

Серія книг про Гаррі Поттера

Джоан Роулінг вдалося щось магічне – мільйони дітей у всьому світі росли (і продовжують рости) з хлопчиком-чарівником, який вижив. Секрет книг про Гаррі Поттера не лише у закляттях, дивних створіннях та вдало продуманому чарівному всесвіті. Історія Роулінг – універсальна. Вона про справжню дружбу, для якої не існує перешкод; про любов, яка рятує все, та добро, яке варто шукати у кожному.

Читати: Книжки для осінніх канікул: страшні історії, пригоди та перші почуття

Трилогія Вербера «Ми, боги»

Бернар Вербер – сучасний французький письменник та філософ і, якщо ви не зачитувалися його романами, то багато втратили. Вербер з легкістю пояснює, як влаштований світ. Він дає логічні відповіді на питання – У чому сенс життя?; Хто такий бог?; Що буде після смерті?… Певна річ, автору можна вірити, а можна – ні.

Його трилогія «Ми, боги» (вона складається з книг «Ми, боги», «Дихання богів» та «Таємниця богів») – це логічне продовження дилогії «Танатонавти» (власне «Танатонавти» та «Імперія ангелів»), з якої ми і радимо починати знайомство з письменником. Ці 5 книг детально описують те, що стається після смерті.

Читати: Час — це сила: 10 цитат до дня народження Наталії Щерби

%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bc

«Будинок, в якому…» Маріам Петросян

Здавалося би, як можна написати про будинок-інтернат для дітей з обмеженими можливостями так, щоб світ цих хлопчиків та дівчаток перестав нагадувати реальність, а був радше казкою? Як можна перетворити соціальну проблему – непристосованість до світу – у щось набагато більше? А виходить – можна.

Маріам Петросян почала писати «Будинок, в якому…» у 1991 році (книга вийшла у 2009 році), втім ідея твору з’явилася ще раніше. Це без перебільшення твір всього життя російської письменниці. Він може стати і головним твором у вашому житті. Варто тільки почати читати.

Читати: Напівзагублений і божевільний. Уривок із останньої частини трилогії Саллі Ґрін

Результат пошуку зображень за запитом "Володар перснів. У 3 книгах"

«Володар перснів» Дж.Р.Р. Толкін

Епічний фантастичний роман; один з головних бестселерів в історії; книга, що постійно з’являється у численних рейтингах кращих з кращих… і оповідь, яку продовжують копіювати тисячі авторів.

Дж.Р.Р. Толкін створив настільки структуровану магічну дійсність, що у ній практично неможливо знайти прогалину. Фантазія автора підкорює. Радимо звертатися до книги, бо екранізації (хоч і напрочуд вдалі) не передають усього масштабу трилогії.

Читати: Фантастичні новинки: які книжки презентуватимуть на фестивалі LiTerraCon

Результат пошуку зображень за запитом "країна мумі-тролів"

Історії про мумі-тролів від Туве Янсон

Фінська письменниця шведського походження перевернула уявлення про великих і злих тролів, у своїх казках Туве Янсон розповідає про добрих та милих мумі-тролів.

Ці маленькі створіння займаються цілком буденними речами, живуть у гостинному будиночку у долині Мумі, готують запашні пироги з яблуками і переживають неймовірні пригоди – зустрічають комету, відправляються у мандрівку та знаходять капелюх чарівника. Мумі-тролі вчать жити просто, любити свою сім’ю та не боятися мріяти.

Читати: Вкласти зубра спати

«Аліса в Країні чудес» Льюїс Керрол

Безкінечні чаювання, усмішки без котів і розумні нісенітниці – дівчинка Аліса запрошує вас у один з найбільш дивовижних книжкових світів.
Коли побачите кролика, то обов’язково йдіть за ним.

Читати: Час пригод: п’ять гостросюжетних історій для юних читачів

«Кульбабове вино» Рей Бредбері

Книги Рея Бредбері мають унікальна здатність «затягувати» повністю. Якщо вам кортить тепла і літа, то достатньо прочитати його «Кульбабове вино». До речі, саме ця книга достатньо автобіографічна, тому ви зможете дізнатися більше про світ переживань самого автора.

Читати: Погляд зсередини: 5 українських сучасних письменниць та їхні домашні бібліотеки

«Нескінченна історія» Міхаель Енде

«Хто вірить, той бачить» – безцінний урок від німецького письменника, який запрошує у новий казковий світ. Події фантастичного роману Енде відбуваються як у реальності, де хлопчик Бастіан читає «Нескінченну історію», так і у світі цієї книги.

До того ж, твір автора – хороша метафора будь-якого читання. Ми справді маємо можливість відкривати нові простори за допомогою літератури.

Читати: 10 найкращих художніх книг року за версією Goodreads


Яна Онишкевич

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

53 thoughts on “8 книжкових всесвітів, у яких хочеться жити

    Залишити відповідь