Книжки для осінніх канікул: страшні історії, пригоди та перші почуття

Фото: Amanda Tipton

Для коротких і не таких теплих, як літні, канікул добре мати пару гарних книжок. Щоб у перерві між прогулянками осінніми парками, сидіннями за комп’ютером та спілкуванням із друзями – можна було поринути у захопливу історію. Ми зібрали для трьох вікових груп школярів по декілька різноманітних і нових книжок, щоб було із чого обрати.

6-8 років


“Тринадцять історій у темряві”, Галина Ткачук, Темпора

Тим, у кого ще минув запал після святкування Хелловіну прийдуться до смаку страшно-смішні історії із нової книжки Галини Ткачук. Тут є монстри, жаховиська, вовкулаки, прозорі дядьки, і навіть таємничий Серединожер. Щоб дізнатись, хто це такий, прийдеться прочитати книжку. Призначена для читання усією сім’єю, щоб страшно і смішно було і батькам, і дітям.

“Плутон”, Валентина Вздульська, Віват

Для рівноваги почуттів добре піде історія від Валентини Вздульської про хлопчика Марка, який втратив свого пса Плутона. Дуже красива книжка із якої можна дізнатись: про любов до тварин, як пережити тугу і не розучитися радіти життю, а також про чарівні таємниці космосу, і зокрема планети Плутон.

“Іван Франко від А до Я”, Богдан Тихолоз, Наталя Тихолоз, ВСЛ

Абетка про письменника Івана Франка – це шанс познайомитись зі стильним, цікавим та веселим класиком ще до структурного його вивчення у школі. А ще це набір найцікавіших фактів про письменника, чудове почуття гумору, дуже естетично приємні ілюстрації та інфографіка від Майстерні Аґрафка та книжка, яка потрапила до переліку найкращих книжок Форуму Видавців у 2016 році.

“Остання пригода детектива Носика”, Мар’ян Орлонь, ВСЛ

Детективні пригоди Амвросія Носика та його пса Куби від польського дитячого класика Мар’яна Орлоня. Це мила та заплутана історія, із якої може початись велика любов до детективного жанру. Переклала письменниця Наталя Малетич.

“Гості на мітлі”, Володимир Рутківський, ВСЛ

Пригоди відьми та її чаклунського кота Аристарха від класика дитячої літератури Володимира Рутківського. Відьма отримала серйозне доручення: повернутися в рідне село, вкрасти звідти дівчинку, та зробити її своєю ученицею.

9-12 років


“Віллі” Ніна Дашевська, Віват

Повість про дитинство, яким воно і повинно бути – неймовірним. З балакучим велосипедом, Селом велетів та височезною подругою, яка готує дуже смачне печиво. Усе це є в головного героя – Севка, який так мріє про справжню дружбу та вірить у дива.

“Гімназист і Чорна Рука”, Андрій Кокотюха, А-ба-ба-га-ла-ма-га

Дуже плідний автор дорослих детективів вирішив узятись за детективи дитячі. І не прогадав. Кокотюха описує київську зразкову гімназію, в якій усе зразкове, крім учнів. У тих самих учнів є ще й спільний ворог – Чорна Рука. Він знає про них усе. Один із гімназистів Юрко Туряниця береться за розслідування справи убивства. Допомагати йому буде ще один детектив, простакуватий Назар Шпиг із чотириногим другом. Тут будуть і покинуті будинки, і старі київські двори, і бандитські зібрання. Врешті усе, що так цікавить школярів на канікулах. Це вже четверта дитяча детективна повість Кокотюхи, яка цілком можливо переросте у цілу серію.

“13 придибенцій”, Лемоні Снікет, КМ-Букс

Історія, яка не обіцяє ні щасливого початку, ні закінчення, принаймні так нас переконує анотація. Лемоні Снікет, він же Деніел Хендлер, розповідає історію про трьох сиріт Бодлеряток, доля яких не пошкодувала, і дала їм дуже неприємного опікуна графа Олафа. Єдине, що цікавить його у цих дітях – це їхній спадок. Це видання відрізняється чудернацьким перекладом Олександра Мокроволського. А після прочитання, ще й фільм можна переглянути, із Джимом Керрі в головній ролі.

“Синя парасоля”, Оксана  Лущевська, Чорні вівці

Авторка багатьох дитячих творів Оксана Лущевська написала дуже чутливу збірку оповідань. Про дощ та чарівну парасолю для тата, про Сірого Короля та бедрика, який сідає, щоб перечекати зливу. Про сум та радість, які так люблять чергуватися, наче дощ та сонечко. Дивовижні ілюстрації до видання намалювала Ольга Гаврилова.

“Новеньке про пана Белло”, Пауль Маар, Теза

Фантастична історія про те, як одного дня песик Белло перетворився на чоловіка! Белло був песиком Макса. І цю чудасію із ним натворила настоянка однієї дивної старої пані. Як пана Белло перетворити назад на песика – ось головне завдання Макса та інтрига цієї дуже веселої книжки.  Переклав книжку відомий український перекладач Олекса Логвиненко.

Підліткам


“Гаррі Поттер і прокляте дитя”, Джоан Ролінг, Джек Торн, Джон Тіффані, А-ба-ба-га-ла-ма-га

Порція задоволення для тих фанів, які ще не встигли прочитати нову й останню частину пригод про Гаррі Поттера. Звісно, це вже інша історія. І замість роману вас чекає п’єса. Яку крім самої Роулінг писали ще двоє авторів. Історія про дорослого Гаррі, Рона та Герміону, та їх дітей. 19 років потому вони зустрічаються на платформі колії 9 ¾ разом із дітьми. Чому вони навчаються не в Гриффиндорі, а Слизеріні, та які пригоди чекають на Скорпіо Малфоя й Альбуса Поттера, дізнаєтеся, якщо прочитаєте.

“Коти-вояки.Вогонь і крига”, Ерін Хантер, АССА

Друга частина пригодницького фентезі для підлітків про Котів-вояків, та зокрема хатнього кота Рудька. З домашнього кота він став Вогнесердом, вояком Громового Клану диких котів. Він отримав усе, про що раніш лише мріяв: лісові полювання, бійки з іншими котами, абсолютну свободу. Але спогади про колишнє життя коту не дають спокою. Книжку писали чотири автори під спільним псевдонімом Ерін Гантер. Серія про котів-вояків має шість книжок. У нас поки переклали дві з них.

“Борошняні немовлята”, Енн Файн, ВСЛ

Незвична шкільна історія про конкурс наукових експериментів, який вчить дбати про близьких. Кожному учневі із класу пану Картрайта прийшлось доглядати за невеличким мішком борошна, як за немовлям. Як із цим упораються 14-річні хлопці, цікаве запитання.

Читати рецензію на книжку: Бережи своє борошняне немовля

“Рілла з Інглсайду”, Люсі Мод Монтгомері, Урбіно

Кінцева частина серії про родину Енн Ширлі, а тепер Блайт. Роман починається зі страшної історичної події – 28 червня 1914 року. Випробування війною має пережити наймолодша її донька Рілла. Історія про звичне життя у незвичайний обставинах, про біль втрат та велику любов. Переклад Анни Вовченко.

“Напівзагублений”, Саллі Ґрін, ВСЛ

Третя частина трилогії Саллі Ґрін. Головний герой 17-річний Натан почуває себе всі сто сімнадцять. Він мусив убити свого батька та з’їсти його серце, і тепер хлопець має багато нових Дарів, які треба опанувати. Це важко, та ще важче – жити з жахливим спогадом, тягарем провини та лютою ненавистю до тієї, котра в усьому винна. Хлопець от-от загубиться серед моторошного минулого, кривавої реальності та непевного майбутнього. Аж ось у його невеселому житті з’являється ніжне кохання, що тримає юнака при тямі та веде до світла.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

2 838 thoughts on “Книжки для осінніх канікул: страшні історії, пригоди та перші почуття

    Залишити відповідь