«Зовнішня історія»: шо приховує шкіра?

Навіть не здогадувалась, що про лупу, прищі, зморшки та целюліт буду читати із таким задоволенням. Доктор медичних наук, відомий німецький дерматолог Яель Адлер написала цікаву й дуже практичну книгу. «Зовнішня історія» дозволяє дізнатись більше про два квадратні метри шкіри, які визначають наш спосіб життя.

Ви знали, що печінкові плями, які в народі називають старечими, – це доброякісні пухлини? І вони можуть вироджуватись у… чорний рак шкіри. Що пухирі не варто заліплювати лейкопластиром, а під час щипкового масажу проти розтяжок не можна використовувати олію? Плануєте вколоти собі ботокс чи зробити тату? Що ж, спершу прочитайте цю книгу і вже потім приймете остаточне рішення. До того ж, тут ще й чимало цікавих фактів про ерогенні зони на шкірі, вплив емоцій, неврозів на її зовнішній вигляд. Також у «Зовнішній історії» є ціла підбірка рецептів дерматолога Яель Адлер – від ополіскувача для волосся до мусу для сухої шкіри рук. 

10 порад авторки книжки, які продовжать молодість шкірі

1. Чудодійних кремів не існує!

Шкіра перебуває в інтенсивному обміні з нервовою та імунною системою. А її вигляд нерідко залежить від того, що відбувається у нас всередині. Тому чарівної дії від тюбику з кремом очікувати не потрібно. Варто з’ясувати що «збоїть» усередині, а вже потім починати лікувати зовнішні прояви (сухість, свербіж, тьмяний колір). 

2. Не мийтесь двічі на день

Надмірне миття погіршує показники шкіри з pH 4,5 – 5,5 до pH 8 – 9. Починають розмножуватись бактерії, тіло набуває солодкуватого запаху, а людина не розуміє, як так, вона часто миється і… все гірше пахне. 

3. Залиште на поличці магазину яскравий гель для душу

Він не повинен сильно пахнути, мати колір і дуже пінитись. Не варто створювати щедру піну й за допомогою мила. Класичне мило лужне, змінює показники pH нашої шкіри до нездорових 7 – 8. Щоб шкіра знову привела їх у норму, потрібно від двох до шести годин. Це дуже небезпечна пора для беззахисних бактерій нашої шкіри! 

4. Наносьте парфуми на одяг, а не на тіло. І взагалі не наносьте їх перед засмагою

Деякі ароматизатори можуть спричинити фототоксичні запалення шкіри, тобто надмірний сонячний опік з подальшим коричневим забарвленням. 

5. Заберіть руки від прища

Прищі особливо над лінією верхньої губи надто небезпечні, там проходить багато судин, які живлять мозок. Непрофесійне видавлювання прища над губою може, так би мовити, підняти мікроорганізми поверхом вище й призвести до запалення мозкової вени. 

6. Викидайте пляшки з мінеральними оліями

Тривале нанесення кремів від сонця, денного крему, косметики, помади або лаку для волосся закупорює пори й перешкоджає відтоку сала. Особливо сильно воно застрягає, якщо в цих продуктах є жири мінеральних олій, такі як парафін чи силіконові олії. Якщо у вас є косметичне акне – викидайте увесь цей хімічний крам у смітник. 

7. Ароматизатори в косметичній продукції – основа для розвитку контактної алергії

Збудниками алергії виступають арніка, полин, ромашка та деревій. 

8. Не мучте обличчя пілінгами

Пілінг має сенс лише тоді, коли шкіра схильна до надмірного зроговіння, що трапляється найчастіше при акне. В інших випадках він небезпечний – продірявлює захисний бар’єр шкіри.

9. Користуйтеся сонцезахиним кремом правильно

Дорослим на один раз знадобиться дві горілчані чарки сонцезахисного крему, щоб він стримував сонце так, як обіцяє. Ми ж наносимо в середньому лише 0,5 – 1 мг крему на квадратний сантиметр. Пам’ятайте, що спершу сонце шле дещо довші UVA-промені, потім – коротші, а отже, радикально агресивні UVB-промені, а вже тоді небезпечні UVC-промені. Останнє проміння не досягає поверхні Землі, тому що озоновий шар і кисень його перехоплюють. Втім, наявні озонові дірки зумовили в Австралії різкий стрибок захворюваності на рак шкіри. 

10. Забудьте про солярій

Лише UVB-промені стимулюють вироблення вітаміну у шкірі. Натомість UVA-промені тут безсилі, втім, саме вони використовуються під час засмаги у солярії. Тому взимку, коли не вистачає сонця, особливо налягайте на продукти, в яких великий вміст вітаміну D. Це жирні сорти риби (лосось, оселедець, тунець, сардина, вугор, печінка тріски). Значно менше його в яєчних жовтках та деяких видах їстівних грибів. 

І головний висновок книжки «Зовнішня історія»: «Хто хоче зробити шкірі добре, той не повинен робити багато». 

Зоя Нікітюк
Вважаю, що читати потрібно, шоб мозги не засохли. Саме з такою метою створила групу у фейсбук «Шоб мозги не засохли», проводжу зустрічі книгоманів і веду програму з однойменною назвою на РадіоМ. А ще моєї любові до книг вистачило, аби написати власну :)

25 thoughts on “«Зовнішня історія»: шо приховує шкіра?

    Залишити відповідь