Кожне оповідання – крик душі: рецензія на книгу Ольги Деркачової «За лондонським часом»

Ця книжка – суцільний згусток болю і жалю. Тут слова про любов, яка не має геппі-ендів, про смерть, яка щодня забирає життя молодих синів, чоловіків, наречених, батьків. Про війну, яка руйнує душі, сім’ї, будинки, міста, країни. 

Це не перша книжка Ольги Деркачової, яку я прочитала. Письменниця – справжній митець слова. Вміє достукатись. Деркачова – лауреат численних літературних премій і за сумісництвом викладачка Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. Читаючи її книжки, завжди думаю, як же пощастило її студентам, бо спілкуватися з письменником на парах – це дорогого вартує і спонукає здобувати професію скрупульозніше. Як виявилося, саме студенти, які захотіли прочитати щось про любов студентки і викладача, надихнули її на один із романів – «Крамниця щастя» (читала про це в одному з інтерв’ю письменниці). 

«За лондонським часом» — книжка, де кожне оповідання наче відчайдушний крик душі. На сторінках ви знайдете знедолених жінок, які втрачають своїх ненароджених дітей, наречених, які так і не виходять заміж. А ще тут відверті сцени інтимного характеру, але не зефірно-ванільні замальовки — тут про секс, як тваринний інстинкт.

Зґвалтування, побої, знущання, зрада – про це мало хто пише, більшість уникає незручних тем, намагаючись не привертати увагу до соціальних проблем, з якими, за статистикою, в реальному житті зустрічається кожна третя жінка. Можливо, хтось серед героїв оповідань відшукає і свою історію, яка наштовхне на думку, що можна жити й без цих кайданів. Дасть зрозуміти, що геппі-енд — це результат непростої роботи і часто саме роботи над собою. 

«Війна стає роботою»

Книжка поділена на дві частини – в одній живуть янголи, а в іншій люди. Я читала її на диво довго, але не тому, що нудно чи нецікаво. Ні, причина в іншому – читати було боляче. Мені важко сприймати фразу, що війна вже стала роботою. Втім, це правдива фраза. Важко читати про малюків, яких не люблять батьки, про дітей, які питають в батьків чому чужі люди викрикують, що Крим — їх. Тут немає зайвих слів, все чітко й лаконічно. Без прикрас. 

В цій книжці головні герої – жінки, зрештою у війни ж теж жіноче обличчя. Іноді жінка беззахисна і налякана, часом сильна й зі сталевими нервами, деколи ніжна або палка коханка. Якою вона буде в цю хвилину, залежить від чоловіка, який поряд, навіть, якщо це маленький хлопчик. 

Кожне оповідання – крик душі: рецензія на книгу Ольги Деркачової «За лондонським часом» 0

«Повертайся. Зі щитом. Не на щиті. Нам інакше не можна!» – хочеться прокричати вслід хлопцям. Хочеться прошепотіти Богу на вухо, щоб почув і напоумив всіх своїх нерозумних дітей. А, можливо, якщо в новорічну ніч загадати всім-всім таке бажання, то воно обов’язково здійсниться?

Так хочеться, щоб війна залишилась тільки на папері і щоб про неї читали в минулому часі. 

Для кого ця книга? Хто її потенційний читач? Вона для всіх українців і українок, для всіх, хто хоче миру. Для того, щоб побачити інший бік прози Деркачової, раджу «Крамниця щастя» та «Дім Терези».

Світлана Олексійчук
Любителька книг. Читаю прозу. Обожнюю, коли випадає нагода провести час за чашкою кави в компанії гарної книги. Серед фаворитів – мотиваційна література, сучасна проза та дитяча книга, бо маю сина, стараюсь привити любов до читання. В інстаграм пишу про книги – instagram.com/svitlana_asi

12 thoughts on “Кожне оповідання – крик душі: рецензія на книгу Ольги Деркачової «За лондонським часом»

    Залишити відповідь