Вибачте, але поговорімо про соплі

Усі фото: Ірини Юрченко

І я не пожартувала. Що Ви знаєте про нежить? Крім того, що це бридка проблема, якої хочеться якнайшвидше позбутися. А про кількість слизу у вашому тілі? Найголовніше – чи знаєте Ви, чому кожен живий організм має потребу в цій речовині? «Ти ніколи не захочеш жити без нежитю!», коли дізнаєтеся ?


«Келихи vs шлюпки» або «Як не побудувати другий Титанік?»


Книга з не найприємнішою обкладинкою – не можу про це мовчати (дякуємо, що не фото!), але з дуже корисною інформацією. Тема не для світської розмови, але все ж дуже важлива для кожного з нас. Навіть якщо ви бридливі ? Наше тіло містить величезну кількість різного слизу – не тільки в носі, а й у легенях, шлунку, кишечнику та інших органах. Навіщо він потрібен? Чи є від нього користь? І, може, нежить – зовсім не ворог? Ви будете дуже здивовані, прочитавши (здавалося б!) дитячу енциклопедію.

Слиз для організму, як масло для двигуна. Ця дивна речовина покриває зовнішні частини органів, захищаючи їх від бруду та бактерій і запобігаючи висиханню. Іноді слиз не може впоратися з усіма небезпеками, тоді тіло вмикає ще один варіант захисту – нежить! Чи думали Ви про те, що нежить – друг, а не ворог? Сумніваюся. Друзі так огидно не поводяться. Але факт залишається фактом.

Звичайна людина виробляє й перетравлює майже 1,5 літра слизу щодня!

IMG_20171128_120022_071

А що ви знаєте про соплі й мокротиння? Ця книга ознайомить вас з ними ближче, тут навіть таблиця кольорів є. Наприклад, жовті соплі – ознака застуди, тоді як чорні можуть свідчити про грибкову інфекцію. Колір слизу може сказати багато чого про стан організму, що корисно знати.

Якщо слиз не буде вироблятися в роті, він пересохне, і ви не зможете їсти. А якщо те саме трапиться з вашим шлунком, він сам себе з’їсть.

IMG_20171128_115930_743

Енциклопедія присвячена не тільки людському слизу, а й тваринному. Навіщо равлику слиз? Як захищається від хижаків опосум? Хто виробляє слиз, який світиться в темряві? Чому тварини не їдять личинку п’явки? Чим корисні виділення слимака? Які істоти сплять у своєму слизі? Неймовірні факти про природу, впевнена, багатьох із них ви ніколи не чули!

IMG_20171128_115838_164

Книга призначена на 6-8 років, із чим я повністю погоджуся, але зазначу: мені 26… і багато фактів стали для мене новиною! Тому я б зарахувала цю енциклопедію до «сімейного спільного проведення часу».

Здавалося б, не найприємніша тема для читання або розмови. Але за читанням «Ти ніколи не захочеш жити без нежитю!» не втомлюєшся дивуватися – наскільки природа подбала про нас і як продуманий живий організм! Те, що ми звикли називати соплями й з люттю виганяти з власного тіла – зовсім не ворог. Слиз оберігає тіло від хвороб, бруду й бактерій, хоч останніх і в ньому вистачає. На одному диханні, з гарними ілюстраціями й порадами на кожній сторінці – усе, щоб дізнатися про своє тіло більше.


Купити книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

24 thoughts on “Вибачте, але поговорімо про соплі

    Залишити відповідь