У природи нема поганої погоди

Усі фото: Ірини Юрченко

Погода – найбільш універсальна тема для розмови. Нею можна захоплюватися й насолоджуватися, а можна скаржитися й гніватися. Занадто спекотно, занадто холодно, дощ бридкий, вітер сильний, сніг… мокрий. Підступна й непостійна. Поговоримо про погоду? Тільки після цієї розмови «Ти не захочеш жити без екстремальної погоди!».


Читати: Ти ніколи не захочеш жити без нежитю!


Чергова дитяча енциклопедія, яка мене дивує новими фактами (чим я в школі займалася?). Кожен день ви цікавитеся погодою. Але чи багато ви про неї знаєте? Чи можна жити без дощу й кому потрібен холод? У чому різниця між кліматом і погодою? Як одягнутися, щоб було тепліше в холодну пору року? З чого складається екстремальна погода? Як увімкнений комп’ютер впливає на зміни клімату?

09_1_01


Яблуням і багатьом іншим рослинам потрібні холоди протягом зими, щоб фрукти могли розвиватися. Якщо в усьому світі настане «вічна весна», ти більше ніколи не побачиш яблук.

Чи знали ви, що існує «Місто Вічної Весни»? У колумбійському містечку Меделін такий клімат, ніби найкращі весняні дні, тільки круглий рік. А в деяких частинах Атакамської пустелі дощу не було понад 400 років. Спалах блискавки може бути гарячішим за температуру поверхні Сонця, а сніжинкам потрібно більше ніж година, щоб долетіти до Землі. Найнижча температура на Землі була зареєстрована 1983 року: -89,2 С! Неймовірно, правда?


Ніл Армстронг і Баз Олдрін висадилися на Місяці в 1969 році. Там немає повітря і води – головних факторів погоди, – так прапор, який вони поставили, був «попередньо зморщеним» для того, щоб здавалося, що його колише вітер.

Крім цікавих фактів, енциклопедія зосереджена на важливих речах, таких як глобальне потепління, причини зміни клімату (до речі, тут все в наших руках) і небезпеки екстремальної погоди. Наприклад, ураган «Катріна» викликав збитків на 80 мільярдів доларів, а тайфун «Ніна» забрав життя 100 тисяч чоловік. Неймовірно, але всі найстрашніші катаклізми складаються з двох «інгредієнтів» – вітру й води. У «Ти не захочеш жити без екстремальної погоди!» ви дізнаєтеся про принципи будівництва будинків в погодно-небезпечних місцях, різновидах торнадо й приголомшливих пейзажах, які створює погода.


Хаскі, яких запрягають в упряжку, на Алясці можуть витримувати температуру нижче, ніж – 57 С!

А найцікавіше: ви переконаєтеся – екстремальна погода може бути корисною в іншому місці! Наприклад, рис росте в добре затоплених полях, а ідеальне поєднання температури та опадів допомагає кленовим деревам Нової Англії виготовляти смачний сироп. Більш того, огидна погода може стати причиною чудового настрою! Люди часто відзначають, що почуваються краще після грози. Частково це пов’язано з охолодженням повітря, але так само настрій може поліпшитись через електричний заряд, який залишається в повітрі після блискавки.

09_2_01


Синоптиком ви не станете, але однозначно дізнаєтеся багато нового про найбуденнішу тему. Ідеальна книга для сімейного проведення часу, з гарними ілюстраціями й важливою інформацією. Прочитати і вкотре здивуватися – до чого ж загадкова природа.


Читати: «Келихи vs шлюпки» або «Як не побудувати другий Титанік?»


Придбати книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

21 thoughts on “У природи нема поганої погоди

    Залишити відповідь