Що потрібно, щоб стати героєм. Підказуємо до бінґо

Бути чи не бути героєм залежить від щоденного вибору. Якщо романтизм визнавав героїв із народження, то реалізм робив героїв зі звичайних людей. А зараз і надсилами нікого не здивуєш. Один із найвідоміших поведінкових психологів Філіп Зімбардо взагалі говорить про явище щоденного героїзму, яке полягає в тому, щоб щоразу ставати трохи добрішим і навіть змінювати світ довкола, надаючи йому нових барв.

Але звернемось до інших авторитетних філософів. Гусака – батька По з «Панди кунг-фу» знаєте? То він казав, що ніякого секретного інгредієнту немає. «Щоб зробити щось особливе, треба просто повірити, що це щось – особливе».

Та досить вступів, переходимо до книжок.


2

Лорен Олівер «Поки я не впала»


Навіть найщасливіший день перетворюється на муку, якщо переживати його знову і знову. Починається завжди однаково. Фінал – темрява. Щоб вирватись із зачарованого кола, Саманті треба стати героїнею – виправити помилки, перепросити, подарувати трохи щастя й пожертвувати всім, що колись мало для неї значення.


3

Володимир Рутківський «Джури. Книга 1. Джури козака Швайки»


Уся серія «Джури» Володимира Рутківського – це сага про українських супергероїв: надзвичайно сильних богатирів, характерників-чарівників, які стоять на сторожі, коли на Україну насувається татарська орда. Чудова мова та небанальний динамічний сюжет у стилі кращих блокбастерів (від творця «Сторожової застави»!) Цю книгу сміливо можуть читати малюки від 9 до 109 років.

Читати: «Джури козака Швайки» – історія виникнення козацтва для дітей


1

Олександр Гаврош «Іван Сила на острові Щастя»


Перший український стронгмен разом із друзями опиняється на мальовничому острові посеред океану, де живуть специфічні мешканці. Чи знайдуть вони щастя на острові Щастя. І що ж робить його жителів такими особливими? Веселий сюжет та легкоплинна розповідь подарують кілька годин книжкової насолоди і все ж відкриють сякі-такі секрети щоденної радості.


4

Сергій Лойко «Аеропорт»


Донецький аеропорт став символом незламної волі українських воїнів. 240 днів облоги й нещадних обстрілів. Кіборги-супергерої, які боронили стратегічне розташування навіть того, коли з одного з найкращих українських летовищ залишилася тільки купа металу та уламків колишньої краси. «Аеропорт» – уособлення сили духу та жаги боротися за правду.


7

Стівен Кінг, Річард Чизмар «Пульт Ґвенді»


Ми знову потрапляємо до населеного химерами Касл-Року. І цього разу можемо заволодіти чарівним пультом, якому підвладне все на світі. Незнайомець у чорному капелюсі віддає небачену силу Ґвенді, якій уже остобісіло, що через зайву вагу її обзивають дирижаблем. Дівчинка показує неабиякий героїзм, оберігаючи пульт, який може знищити все живе.

Читати: #ЧитаємоРазом: «Пульт Ґвенді» Стівен Кінг, Ричард Чизмар


8

Вітольд Шабловський «Кулемети й вишні. Історії про добрих людей із Волині»


Польський журналіст опитав низку очевидців Волинської трагедії та їхніх нащадків та зайшов десятки історій про те, як у часи смертельної небезпеки українці переховували поляків, не зважаючи на міжнаціональну ворожнечу та старі сусідські суперечки. Ситуація штовхала до героїзму – рятувати всіх, кого вдасться, від вірної смерті.


13

Джеф Лоеб «Бетмен. Цить»


Тут просто кишить супергероями. Окрім Бетмена нас чекає зустріч із Джокером, Жінкою-кішкою, Суперменом, Харлі Квіна та низкою інших. А тим часом Ґотем потопає в злочинах, й одному Брюсові Вейну з ними не впоратись. Він починає підозрювати, що хтось спеціально об’єднав сили, щоб якнайкраще насолити захисникові міста в кажанячій масці.


9

Джеф Джонс «Ліга справедливості. Книга 1. Початок»


Це перша частина шестикнижжя про створення об’єднання супергероїв (не месниками єдиними ж) проти спільного ворога – ви ж бачите, що он там робиться. Супермен, Бетмен, Диво Жінка, Флеш, Аквамен, Зелений Ліхтар та Кіборг – здається, такій компанії все під силу, от тільки не все вдається їм так легко. Цікавий сюжет та прекрасна картинка.


5

Нік Вуйчич «Життя без обмежень»


Героїзм цієї мотиваційної книги в тому, щоби показати, що насправді обмежень не існує, зате можливостей вдосталь. А суперсила Ніка Вуйчича – людини, у якої з народження немає ні рук, ні ніг, – у неймовірній енергії та позитиві, які він несе у світ. Чоловік, який у свої 34 живе повноцінним життям, вказує на шлях до щастя тим, чиї обмеження тільки в голові.


14

Сергій Жадан «Інтернат»


Не буває чужої війни, і не вдасться залишитись осторонь. За кілька годин втратити себе і знову осягнути. Звичайний вчитель української мови, який раніше бачив війну тільки по телевізору, раптом опиняється у вирі небезпеки, серед своїх і чужих. Але це не тільки його історія, це історія цілого регіону, який спробував відокремитись і став зоною, у якій забагато насильства та замало співчуття.

Читати: «Інтернат» Сергія Жадана. «Живих, принаймні, можна порятувати»


11

Іван Франко «Герой поневолі» (у двох томах)


Українець Степан Калинович – працівник бухгалтерії, і він не з тих, хто любить проявляти ініціативу. Та все змінюється, коли опиняється у вирі вуличних боїв між польськими революціонерами та австрійською владою під час «Весни народів» у Львові. Франко демонструє важливість національно-культурної свідомості людини та підкреслює героїзм часів революції.


10

Джеймс Крюс «Тім Талер або Проданий сміх»


Хоч життя Тіма Талера – суцільна біда, та сміявся він найвеселіше за всіх. Та одного разу малому запропонували хорошу ціну за його сміх, а він так хотів розбагатіти, що погодився. От тільки гроші не принесли йому радості. Тіму доведеться проявити справжній героїзм, щоб повернути собі проданий сміх, яким заволодів барон Троч.


6

Вікторія Авеярд «Скляний меч»


Продовження історії, розпочатої в «Багряній королеві». Мара Барров набирає армію новокровок – багряних, які мають суперсили, які перевершують срібних. Мара хоче скинути несправедливе правління срібних, які купаються в розкошах, змушуючи багряних бідувати та скніти під час постійних воєн. А ще їй треба врятувати товаришів. От тільки за революцію потрібно дорого заплатити.


12

Дід Свирид «Історія України від Діда Свирида»


Цей п’ятитомник (наразі вийшло тільки два) обіцяє бути найцікавішим підручником з історії України, написаним живою мовою з гумором. Але не думайте, що написано геть, як у Свирида Опанасовича у Фейсбук. Це видання тяжіє до науковості й може сміливо використовуватись учнями та студентами. А що героїв тут – у кожному томі десятки історичних особистостей, які увійшли в історію України завдяки своїм неабияким звершенням.

Читати: Дід Свирид: В українській літературі простежується ціла еволюція Свиридів, які з’являються тоді, коли в них виникає потреба


Читати: Любить – не любить: 25 книг про непрості стосунки

Читати: Скажи мені своє ім’я і я скажу, що тобі варто читати

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

78 thoughts on “Що потрібно, щоб стати героєм. Підказуємо до бінґо

    Залишити відповідь