«Джури козака Швайки» – історія виникнення козацтва для дітей

Коли я почала обирати для доньки художні книги історичної тематики, то прочитала декілька книжок, присвячених різним періодам. Деякі видалися мені важкими для сприйняття дітьми. Вони були розраховані на читача, який вже познайомився зі шкільним курсом історії. Інші були недостатньо оптимістичними, або просякнуті пропагандою, де свої завжди праві, щоб вони не робили. Треті написані під впливом радянської пропаганди.


Перша книга на історичну тематику для дітей, яка мені по-справжньому сподобалася, це – «Сторожова застава» Володимира Рутківського. Тому я знову повернулася до творів пана Володимира і почала читати трилогію «Джури» («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен»), за яку він у 2012 році отримав Шевченківську премію. Пізніше у видавництві «Абабагаламага» побачила світ і четверта книга циклу – «Джури і кудлатик». Але, як кажуть поважні критики, вона скоріше стоїть, як окремий твір, а не продовження історії.

Перша книга циклу – «Джури козака Швайки» присвячена виникненню козацького руху. Володимир Рутківський побудував її так, щоб діти зрозуміли звідки ж взялися козаки, ким вони були, що покликало людей зі звичайних сіл на безлюдні острови, де вони заснували у майбутньому січ. Показав, хто ставав козацькими ватажками, звідки взялися уявлення про козаків-характерників, з ким козаки боролися і з ким шукали дружби. Показав і панську службу, і набіги татар. З гумором, але і з повагою до жінок, Рутківський пояснює і те, чому козаки вирішили, що жінкам на січі не місце.

Вся ця інформація подається, не як в енциклопедіях, а в розповіді про життя звичайних хлопчаків-однолітків читача. З перших сторінок повісті Рутківський знайомить нас з трьома хлопцями з одного села. На наших очах один з них на сторінках книги перетворюватиметься на козака-воїна, другий – навчатиметься у знахаря і стане козаком-характерником, а третій покаже, як потрапляли на панську службу і йшли проти своїх односельців, як можна втратити себе, довірившись пройдисвіту, але і як виправляти власні помилки. Кінець кінцем він також стане справжнім козаком і гарним товаришем.


Написано цікаво, розповідь захоплює. Зображення кривавих сцен Рутківський майстерно уникає. Навіть коли описує битву, то в ній немає сцен підкресленого насильства, які я не рекомендувала б читати дітям. На сторінках першої книги втрачаємо старого вчителя-знахаря, який допомагав козакам і передав свої знання одному з головних героїв. Але його смерть описана не тільки, як кінець життя, але і як його початок, тому що вчитель продовжуватиме жити в своєму учневі. А всі хлопці, з якими ми познайомились у першій книзі, пройшовши безліч випробувань, продовжать спілкування з нами у другій книзі – “Джури-характерники”.


“Джури козака Швайки” я читала собі, щоб оцінити, чи не зарано для доньки 8 років. Мені книга дуже сподобалась і за змістом дитина восьми років сприйматиме цей текст легко. Але через великий обсяг книги, я відклала її років до 10 доньки, коли вона зможе прочитати її самостійно. Щиро раджу читати «Джури козака Швайки» дітям 10-12 років, яких ви хочете познайомити з історією виникнення козацтва.


Схожі книги:
1. «Сторожова застава» Володимир Рутківський
2. «Джури-характерники» Володимир Рутківський
3. «Джури і підводний човен» Володимир Рутківський


Читати: „Сторожова застава“ — урок історії з ефектом присутності
Читати: Я не хочу бути принцесою. 5 книжок про дівчачі пригоди

Марина Зеленюк
Здається не так вже й давно, а насправді майже 9 років тому, коли в мене народилася донька, я отримала чудовий шанс повернутися у дитинство і знову зануритися у світ ігр, відкриттів і дитячих книжок. Обираючи книги для доньки, мені часто доводилося розгублено блукати книгарнями, намагаючись не заблукати в цьому різноманітті. В той час мене врятували батьківські форуми, де люди обмінювалися враженнями від прочитаного. Дуже приємно бачити, що зараз цей батьківський рух розвивається і виходить на сторінки інтернет-книгарень. Із задоволенням приєднуюсь до нього і ділитимусь з вами враженнями від книжок, які читаю разом з донькою.

1 344 thoughts on “«Джури козака Швайки» – історія виникнення козацтва для дітей

    Залишити відповідь