Саймон і його кіт: історія найпопулярнішого мальованого кота

Він нявчить і довго роздумує, заходити чи ні, коли йому нарешті відчинили двері. Він ловить пташок і ганяється за зайцями. Він дратується від одного вигляду свого співмешканця кошеняти і водночас турботливо його доглядає. Він дражнить собак, любить спати на простирадлах у шафі і приносити „подарунки“. Це — не тільки будь-який домашній кіт, це також і Кіт Саймона, за анімаційним життям якого стежить увесь інтернет.


Як народився кіт Саймона


Саймон Тофілд, творець знаменитого мультфільму — британський художник і аніматор. Усе своє життя він малює, і найбільше йому завжди подобалася дика природа. Так само і скільки себе пам’ятає, Тофілд завжди жив із котами: у дитинстві у нього була кішечка Шеллі, а зараз котів уже четверо.

Саймон навчався анімації в університеті Де Монфор в Лестері, і так як малювання було єдиним, що він умів і хотів робити, Саймон влаштувався на роботу аніматором і дизайнером. Переважну більшість його замовлень складали рекламні роботи, що приносило йому мало задоволення. Звісно, Саймон продовжував робити замальовки у блокноті, найбільшим його захопленням були так звані „мультфільми з фліп-буку“, коли зображення оживало завдяки швидкому перегортуванню сторінок.

На той час Саймон Тофілд працював лише на анімаційному папері, оживляючи картинку повністю вручну. Саме тоді він замислився над тим, щоб опанувати нові, цифрові засоби створення анімації. Ідею для першої спроби йому підкинув кіт Хью, який рано вранці настирливо будив його, облизуючи і покусуючи обличчя, вимагаючи сніданок. Так народився перший мультфільм „Cat Man Do“ — по суті, чорнова робота для перевірки техніки. Однак через якийсь час Толфілд випадково натрапив на цей мультфільм на YouTube — хтось скопіював його з демонстраційної підбірки і виклав у загальний доступ — і відео уже було дуже популярним. Так народився офіційний канал Кота Саймона, а згодом і сайт.

Читати: 12 книжок для котолюбів


Не лише мультфільми


Мультфільми на каналі перший час з’являлися досить рідко — на створення одного у Саймона самотужки йшло близько півроку. З появою команди аніматорів справи пішли трішки швидше: тепер одне відео займає 2-3 місяці. Однак популярність Кота Саймона забезпечена не лише мультфільмами про його пригоди. На YouTube Саймон і його кіт викладають також свої відео про різні породи котів, а ще — про котячу логіку, разом із ветеринарною клінікою. Ці відео не лише кумедні, адже, як і решта, оздоблені фірмовою анімацією Саймона, а й допомагають власникам котів краще зрозуміти своїх улюбленців.

Окрім понад 50 чорно-білих відео про пригоди Кота, Толфілд також випустив 20-хвилинний кольоровий мультфільм про похід до ветеринара „Off to the Vet“, проте, на жаль, в Україні придбати його немає можливості.

Нещодавно також вийшла кольорова іграшка для Andriod та iOS, яку можна завантажити безкоштовно. На офіційному сайті можна знайти безліч цікавинок: від блокнотів і календарів до подушок і прикрас інтер’єру. А ще, звісно, книжки!

Перша книга, яка так і називалася — „Simon’s Cat“ — з’явилася через декілька років після виходу першого відео. На відміну від звичайних „белетризацій“, у книзі можна знайти значно більше, ніж у мультфільмі. Тут і нові епізоди, і кумедні замальовки, а ще можна познайомитися з друзями Кота Саймона: садовим гномом, мишами, зайцями і їжаками. Кіт Саймона живе у передмісті, тож до його послуг усі принади сільського життя. Згодом книги стали виходити частіше, сьогодні їх уже 5 плюс додаткові тематичні збірки уже виданих історій. Книги „перекладені“ багатьма мовами, адже насправді усе, що треба перекласти, це назва і вихідні дані. А мова котів зрозуміла у будь-якій країні 🙂

Читати: Вдале літо смакує малиною і книжечками – 12 порад від кота Інжира


Котяча родзинка


Коти — це завжди безпрограшний варіант для популярності в інтернеті, проте Кіт Саймона б’є усі рекорди. Сьогодні лише на офіційному каналі YouTube уже понад 4 мільйони підписників. Його відео не просто описують життя бідолашного Саймона і його котів — кошеняти й старшого, жоден з яких так і не отримав імені.

Секрет у тому, що в Котові Саймона кожен котячий власник впізнає свого улюбленця.

Коти у мультфільмах Саймона живі: він постійно спостерігає за власними пухнастиками і переносить їхні звички у відео. Як вони полюють за лазером, як довго стоять перед прочиненими дверима, як просять їсти, упаковуються в коробки і валізи, ховаються, коли їх збираються везти до ветеринара… А ще — у котів Саймона безліч кумедних рис, які роблять їх справжніми, хоч і більш схожими на людей. Наприклад, Кіт Саймона будить свого господаря битою по голові. А коли хоче їсти, вказує на свій рот і нявчить. Він часто влаштовує підступні пастки, а кошеня в разі чого любить звалювати всю вину на нього. Звісно, звичайні коти так не роблять, проте, як гадає Саймон Тофілд, саме так вони і думають 🙂


Читати: Літературний звіринець: 15 книжок про улюблених тварин

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

13 thoughts on “Саймон і його кіт: історія найпопулярнішого мальованого кота

    Залишити відповідь