«Преміальний» роман про крихке людське щастя: «Рибалки» Чіґозі Обіоми

Автор фото: Оксана Рудницька

Останніми роками в мене було багато літературних подорожей: я дуже полюбила витончений стиль письменників з Азії; чарівність оповідань із Далекого Сходу; стриманість та вишуканість сімейних саг улюбленої Англії. Та це, мабуть, уперше мені трапився зразок африканської літератури, тому я дуже рада, що знайомство було вдалим.


Знайомство з автором


«Рибалки» дебютна книга нігерійського письменника Чіґозі Обіоми. У 2015-му році твір назвали одним із головних претендентів на Букерівську премію. Багато хто стверджував, що книга написана ніби навмисно саме під премію, що означає наявність усіх необхідних ознак, якими має володіти «преміальний» роман. Та, хай там як, але мені роман дуже сподобався.


Трішки вступу


Після від’їзду батька, четверо братів швидко скочуються в навчанні та починають вести свавільний спосіб життя, вештаючись увесь день без діла. Врешті-решт вони починають рибалити на березі вкрай небезпечної та брудної річки. Одного разу неподалік вони зустрічають місцевого божевільного, який пророчить старшому загибель від рук одного з братів. З того часу життя хлопців кардинально змінюється.


Враження


Неймовірно, як швидко та стрімко здатне руйнуватися крихке людське щастя. На прикладі однієї сім’ї ми бачимо, на що здатен один невеличкий черв’як сумніву та підозр, що оселяється в думках та заволодіває розумом. Ненависть, підточуючи день за днем те, що було таким непорушним, вічним, здатна знищити все в одну мить.

Книга написана простою та неймовірно живою мовою, персонажі яскраві на надзвичайно колоритні, сюжет поглинає настільки, що переживання за героїв стають справжніми. Місцями мені ставав у горлі комок, тому якщо і вам властива емоційність під час читання драматичних сюжетів, «Рибалки» ні за що не залишать вас байдужими.


Кому сміливо можна порадити


Любителям зразків літератури інших культур, африканської літератури з ознаками національного колориту, поціновувачам біблійних сюжетів та соціально-сімейних драм.


Цитата


Ненависть – це п‘явка. Створіння, що чіпляється людині до шкіри, годується з неї й витягує соки з душі. Вона змінює особистість і не відчипляється, допоки не висмокче останню краплю спокою.


Якщо вам сподобалася ця книжка, зверніть увагу на:


«Бог дрібниць» Арундаті Рой, «Американха» Чімаманда Нґозі Адічі, «Вегетаріанка» Хан Канг, «Рассечение Стоуна» Абрахам Вергезе.


Читати: Письменниця з Нігерії виграла літературну премію PEN Pinter за небажання вписуватися в суспільні рамки

Читати: Чи має колір справжня близькість?


Придбати книжку в Yakaboo

Оксана Рудницкая
Книголюб с детства. В выборе книг руководствуюсь настроением. Часто выбираю по наитию, в связи с чем категорически не способна что-то планировать. С особым трепетом отношусь к семейным сагам, книгам об Англии и японской литературе. Веду книжный блог в Инстаграм, куда периодически выплёскиваю свои размышления о том, о сём. Изучаю английский язык, мечтаю о том, чтобы читать книги в оригинале и перестать зацикливаться на субтитрах в «Друзьях». Имею в арсенале множество хобби, люблю путешествовать и чесать пузо своей кошке.
https://www.instagram.com/morkovkin_blog

9 thoughts on “«Преміальний» роман про крихке людське щастя: «Рибалки» Чіґозі Обіоми

    Залишити відповідь