Письменниця з Нігерії виграла літературну премію PEN Pinter за небажання вписуватися в суспільні рамки

Авторка літератури про життя мігрантів, дискримінацію
та несправедливість одержала почесну британську премію

Письменниця Чімаманда Нґозі Адічі стала лауреаткою премії PEN Pinter 2018.

Чімаманда вже володіє престижними нагородами, такими як Премія письменників Британської Співдружності, літературна премія «Оранж» та премія Національного кола книжкових критиків. Її книга «Американха», яка розповідає про долю іммігрантів в США та у Великобританії, увійшла у ТОП-10 найкращих книжок 2013 року за версією The New York Times. Виступ Адічі «Небезпека однобокого висвітлення історій» на платформі TED у 2009 році став один із таким, що набрав найбільше переглядів, а лекція «Ми всі повинні бути феміністами» у 2012 році розпочала більш глибоку дискусію про проблему ролі жінки у світі.

Антонія Фрейзер, вдова Гарольда Пінтера, на честь якого і присуджується премія, зазначила, що переможниця «втілює в собі такі риси як відвага і сміливість говорити відкрито, якими захоплювався Гарольд».  До журі конкурсу входять також такі митці як Філіп Сендс, Інуа Елламс та Алекс Кларк.

Офіційно премію Чімаманді Адічі вручатимуть 9 жовтня. До того часу за правилами вручення вона повинна обрати і оголосити того, хто на ї думку гідний одержати супутню міжнародну премію «Письменник, що втілює мужність» (2018 International Writer of Courage). Ця людина обов’язково повинна «активно захищати свободу самовираження, часто ризикуючи власною безпекою та свободою».


PEN Pinter — премія, заснована у 2009 році в честь Нобелівського лауреата Гарольда Пінтера, яка присуджується щорічно письменникам з Великобританії чи з країн Співдружності націй. Премію надають тим письменникам, які показують світ у всіх його реаліях та деталях, та є авторами художньої прози, віршів, драматургії.


Придбати книги Чімаманди Адічі в Yakaboo


Читати: Міжнародна Букерівська премія оголосила переможця 2018 року

Читати: 12 найкращих романів XXI століття

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “Письменниця з Нігерії виграла літературну премію PEN Pinter за небажання вписуватися в суспільні рамки

    Залишити відповідь