Проект Щастя. Шукаємо мотивацію у книжках

Займаєтеся ви спортом чи розпочинаєте стартап, бажаєте дізнатися більше про людську свідомість, чи віднайти спокій у буремному житті, а може просто хочете дослідити цікаві місця величезного міста – ми підібрали для вас 12 книг, які мотивують на щось нове та надихають на розвиток.


08_2_05

«Максимум успішності. Стратегії і навички для розкриття прихованого потенціалу» Брайан Трейсі, КСД


У світі бізнесу ім’я Брайана Трейсі не потребує презентацій – мотиваційний спікер, консультант сотень компаній, автор трьох десятків книг із саморозвитку здобув загальновизнану популярність уже давно. Теми самореалізації, тайм-менеджменту, ведення бізнесу та продажів освітлюються в його творах з усіх сторін, і «Максимум успішності. Стратегії й навички для розкриття прихованого потенціалу» не стала винятком (до речі, це вже третя книга автора за останні три роки, що виходить друком у КСД, а хіба це не показник актуальності?).

Як розвинути приховані в кожному навички для досягнення успішності, почати діяти та перестати відкладати на потім, як, власне, досягти успіху? Розкаже Трейсі у своїй книзі, посилаючись на засади таких наук, як психологія, релігія, політика та історія. Нехай перелік вас не лякає – головною метою книги є все ж заставити вас діяти в тій сфері, про яку ви давно мріяли, відкинувши відмовки та лінь.


08_3_05

«План Б. Як протистояти біді, стати витривалим і повернути радість» Адам Грант, Шеріл Сендберг, КМ-Букс


Хтось може мотивувати вас бути щасливим. «План Б. Як протистояти біді, стати витривалим і повернути радість» підтвердження цій тезі. Дослідження психолога, бізнес-консультанта та колумніста The New York Times Адама Гранта поєднались у книзі з особистим трагічним досвідом головного операційного директора Facebook Шеріл Сендберг.

Прикладом тих, хто переніс втрати, автори доносять до читачів думку про те, що після найсильніших ударів долі можливо – та потрібно! – бути щасливим, повернувшись до життя. Потрібно, адже власним прикладом кожен із нас не лише розвиває власну емпатію та налагоджує стосунки з оточуючими, але й надихає інших бути витривалішими.


28_1_02

«Проект Щастя» Ґретхен Рубін, ВСЛ


Що робити, коли маєш усе, але щасливим не почуваєшся? Змінювати реальність навколо, удосконалюючи її! Ґретхен Рубін розпочала річний Проект Щастя, присвятивши кожен місяць розвитку окремих навичок, як то покращенню стосунків із коханою людиною, розбору захаращеної речами шафи або ж відновленню зв’язків зі знайомими, яких ви давно загубили, але хочете віднайтись.

Приклад Ґретхен започаткував марафон проектів у всьому світі – щороку люди складають плани, як стати щасливішими, та дотримуються їх відповідно до власних потреб. Усе можливо, запевняє нас автор, а найдовша подорож розпочинається з першого маленького кроку. Чому б його не зробити зараз?

Читати: Експеримент під гаслом «А чи можу я…?» #ЧитаємоРазом: «Проект Щастя» Ґретхен Рубін


08_5_05

«Жінки, які кохають до нестями» Робін Норвуд, Віват


Що є любов, а що – хвороба, яка маскується під неї? Чому знову і знову жінки обирають чоловіків, котрі прирікають їх на страждання? Де межа між коханням і залежністю? Як знайти здоровий баланс у стосунках? Робін Норвуд пояснить різницю як психотерапевт зі стажем (всі біди з дитинства, правий був Фройд ?).

В основі залежності від чоловіків, що поводяться неприйнятно, лежить страх – страх самотності, страх болю (як це не парадоксально), страх бути осоромленою в чужих очах. Як прийняти наявність проблеми, подолати страхи та налагодити своє життя, розкаже Робін Норвуд. Проте зазначу: якщо ви таки кохаєте до нестями, читати буде важко. Але це вже перший крок на шляху до успіху та зцілення себе та стосунків.


08_6_05

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу» Девід Аллен, КМ-Букс


Чергова книга про те, як бути продуктивним та тримати себе в руках? Саме так! Проте її автора, Девіда Аллена, називають одним із найкращих теоретиків продуктивності, тож «Як упорядкувати справи» заслуговує на вашу увагу.

Правило двох хвилин (= виконання одразу) та стандартне місце для ключів – здавалося б, дрібниці. Але подумайте лише, скільки часу на день забирають такі дрібниці, коли ключі ви знайти не можете? А наскільки це вибиває з продуктивного русла? Три розділи книги розкажуть читачеві про: важливість планування та його місце в повсякденному житті й роботі; планування на практиці, або як відділити кукіль від пшениці; силу зосередженості і введення планування/фіксування даних у звичку та як цього досягти для тривалого використання.


08_7_05

«Кмітливіші, швидші, кращі. Секрети продуктивності в житті та бізнесі» Чарлз Дахіґґ,  КСД


Чому за схожих вихідних даних одні люди чи компанії досягають успіху, а інші зазнають невдачі? Як мотивувати самого себе, коли дійшов до повної втрати цікавості тим, що відбувається? На прикладах тих, хто був за крок до провалу, автор не дасть читачеві покрокові інструкції з досягнення успіху, але змусить розширити кругозір та думати, шукаючи варіанти, що підійдуть саме вам.

Відомий читачам «Силою звички», у другій книзі Дахіґґ торкається питань мети, новаторства та мотивації. Цим, власне, книга походить на «Від хорошого до величного» Джима Коллінза, котрий також розглядав вихідні дані компаній та дії їхніх лідерів, серед яких одні здійснювали прорив у бізнесі (не тільки й не стільки завдяки фінансам), а інші лишалися на місці.

Читати: #ЧитаємоРазом: «Від хорошого до величного» Джим Коллінз


08_8_05

«Право на помилку. 25 успішних жінок розповідають про те, чого їх навчили власні помилки» Джессіка Бекол, #книголав


Серед історій про приголомшливий успіх та досягнення мети «Право на помилку» стане абсолютним релаксом для тих, хто стомився відчувати себе нездарою, читаючи про досягнення інших. Книга Джессіки Бекол – маніфест помилкам. Саме тим жахливим промахам та факапам, котрі одного моменту здаються провальними, а фактично – є неоціненним досвідом, який не купиш за гроші.

Двадцять п’ять жінок на сторінках цієї книги розвінчують міф про абсолютний успіх на шляху до мети, розповідаючи інколи смішні ситуації, а інколи історії, що вимагали серйозних рішень. Узагальнити ідею збірки можна так: «Хто не робить, той не помиляється», а правом на похибку володіють усі, адже це лиш означає, що ви рухаєтесь, а не застигли у своєму розвитку.


08_9_05

«Ефект плацебо. Коли розум стає матерією» Джо Диспенза, Book Chef


Книга-виклик для поборників медицини. Чи потрібні ліки в нашому житті, чи ж людина може думкою зцілити сама себе? Сам приклад автора може відповісти на це запитання, адже те, як він сам себе змусив ходити після нещасного випадку (що було майже безнадійним за пророцтвами лікарів), викликає захоплення.

Як працює наш мозок? Реагує він на склад ліків чи ж на нашу впевненість у їхній дієвості? А якщо вірно останнє, чи потрібно нам взагалі приймати препарати? Можливо, зцілення думкою таки реальне? Наукові дослідження та факти, викладені Диспензою, варті уваги, якщо й не змусять вас відмовитися від усталеного плину речей. Врешті решт, мозок людини дійсно неймовірна структура, у якій ще багато невідомого, тож хтозна, чи варто відкидати описані автором практики як недієві.


08_10_05

«Мистецтво жити» Андре Моруа, Видавництво «Апріорі»


Інколи необхідна не лише мотивація до дії, а й до самого життя. Згідно з Андре Моруа, життя – це узагальнююче мистецтво, котре включає в себе вміння думати, кохати, працювати та керувати й навіть старіти. Своїм філософським монологом Моруа охоплює всі ці вміння, розглядаючи їх окремо та згодом синтезуючи в одне.

Сповнені ліризму та добра гуманістичні роздуми автора, питання людських почуттів та світосприйняття, тонко висловлене абсолютне розуміння настроїв людини (адже ми всі різні, але де в чому таки дуже схожі) – все об’єдналося в «Мистецтві жити». Якщо ви не читали (або ж читали та любите) «Листи до незнайомки» та «Відкритий лист молодій людині про науку жити» Моруа, швидше надихайтесь «Мистецтвом жити», книгою, яку вперше перекладено українською.


08_11_05

«theUKRAINIANS. Історії успіху» Тарас Прокопишин, Володимир Бєглов, Інна Березніцька, ВСЛ


theUKRAINIANS – проект, який доводить, що не лише закордоном є поняття успішної людини. Усе починалось з сайту, але зібрані протягом першого року його існування двадцять розповідей про успіх українців дали життя першій книзі проекту.

Любомир Гузар та Мирослава Гонгадзе, Павло Шеремета та Віктор Морозов, Борис Гудзяк та Ярослав Грицак… Які вони, українці нового часу? Насамперед, принципові та відверті. Змінюючі країну. Новатори. Перша двадцятка тих, хто рухає Україну вперед та несе зміни в маси (творчістю чи то діяльністю), чекає на вас – саме для того, щоби подарувати натхнення на контролювання власного життя. Бути вірним власним принципам, не залежати від інших, йти вперед – основні меседжі «theUKRAINIANS. Історії успіху». Хай вони надихнуть і вас!


08_12_05

«SISU. Финские секреты упорства, стойкости и оптимизма» Джоанна Найлунд, Эксмо


Познайомтесь із сісу – таємним приводом для гордості кожного фіна. Що воно таке? Якщо коротко, то сісу – це вміння не опускати рук у разі зустрічі з негараздами, знаходження мужності для подолання життєвих складнощів, а також здатність обстоювати те, у що віриш. Хіба ж не мотивуюча властивість?

Живучи серед зими сім місяців на рік, фіни просто-таки мусили оволодіти вмінням тримати себе в руках та сприймати те, що відбувається, стійко та непохитно. Те саме навчитесь робити і ви – наряду з уникненням стресу та підключенням до внутрішнього генератора сили. Ба більше, сісу допоможе вам виграти головну битву – боротьбу із самим собою в досягненні спокою в цьому бентежному світі. Як хюґґе в Данії, сісу у Фінляндії – складнопояснюваний, проте бажаний усіма стан, що позначає не лише щастя, але й одночасно комфорт, задоволення собою та внутрішній спокій. Гайда розвивати сісу в Україні! Чим не важливе вміння?


26_7_03

«Невероятный Киев Лады Лузиной» Лада Лузіна, Скай Хорс


Мотивація до нових відкриттів у давно знайомому місці – це до Лади Лузіної. Киянка до кінчиків нігтів, закохана в столицю Лада не лише присвячує Києву книги, роблячи його центром містичних оповідей, а і знімає завісу таємниці з рідного міста та ділиться реальними його історіями. Втім, наскільки вони реальні, теж питання – події сивої давнини нам не відстежити. Але це не заважає захоплюватися шикарним виданням про неймовірно багате на події місто.

Фотографії та цікавинки, зібрані під обкладинкою, змусять вас знову і знову вирушати на прогулянки, відкриваючи для себе місто, про яке, здавалося б, сказано вже все. Але Лада доводить інше, даруючи нам свій неймовірний Київ, де вигадки настільки тісно сплелися з правдою, що автор може лише ділитись, а читач – надихатися та відкривати для себе давно відомі місця з нових сторін.

Читати: «Невероятный Киев Лады Лузиной». Уривок із книжки


Читати: 7 книг для творчої самореалізації

Читати: Just do it! Мотивуйтеся правильно

Читати: Чудовий переклад. 12 книг, які хочеться читати

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

8 thoughts on “Проект Щастя. Шукаємо мотивацію у книжках

    Залишити відповідь