Нобелівським лауреатом з літератури став Кадзуо Ішіґуро

5 жовтня о 13 годині за місцевим часом в Шведській академії оголосили цьогорічного лауреата Нобелівської премії з літератури. Ним став британський письменник японського походження Кадзуо Ішіґуро, «який у своїх новелах неймовірної емоційної сили відрив безодню під нашим ілюзорним відчуттям зв’язку зі світом».


Кадзуо Ішіґуро народився в Наґасакі 8 листопада 1959 року. У 1960 році родина Кадзуо емігрувала до Гілфорда (графство Суррей, Англія), де його батько почав проводити дослідження у Національному інституті океанографії. Кадзуо відвідував початкову школу Стафтона, а пізніше середню школу Вокінг у Суррей. Після закінчення школи, він взяв «академічну відпустку» і вирушив у подорож США та Канадою, де почав працювати у сфері журналістики.

dfg

У 1974 році вступив до Кентського університету у Кентербері та закінчив його у 1978 році, отримавши ступінь бакалавра мистецтв з англійської мови та філософії. Присвятивши рік літературній діяльності, він продовжив навчання в Університеті Східної Англії, де отримав ступінь магістра мистецтв із писемності. Зараз письменник проживає у Лондоні з родиною.


Читати: Слово перекладачу: про романи Джордано, Ґілберт, Ішіґуро та Шевальє
Читати: Щемливий антиутопічний роман “Не відпускай мене” Кадзуо Ішіґуро виходить українською (уривок перекладу)
Читати: Антиутопія з душею


Бібліографія Кадзуо Ішіґуро:


Романи

1982 — «Там, де у димці пагорби» / A Pale View of Hills 
1986 — «Художник хиткого світу» / An Artist of the Floating World
1989 — «Залишок дня» / The Remains of the Day
1995 — «Безутішні» / The Unconsoled 
2000 — «Коли ми були сиротами» /  When We Were Orphans
2005 — «Не відпускай мене» / Never Let Me Go
2005 — «Похований велетень» /The Buried Giant

Сценарії

1984 — «Біографія Артура Дж. Мейсона»
1987 — «Гурман»
2003 — «Найсумніша музика у світі»
2005 — «Біла графиня»

Оповідання

1981 — «Introduction 7: Stories by New Writer»
1982 — «Сімейна вечеря»
2009 — «Ноктюрни: П’ять оповідань про музику та присмерки»


Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться 10 грудня у Стокгольмі, де лауреатам вручать Нобелівські медаль, диплом, а також грошову винагороду. Цьогоріч розмір Нобелівської премії сягнув 1,1 млн. доларів. Торік Нобелівську премію з літератури отримав співак та поет Боб Ділан. У 2015 році лауреатом стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич, а в 2014 француз Патрік Модіано.


Джерела: блог ВСЛ, Вікіпедія.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

110 thoughts on “Нобелівським лауреатом з літератури став Кадзуо Ішіґуро

    Залишити відповідь