Нобелівську премію з літератури отримав співак Боб Ділан

Фото: richestcelebrities.org

13 жовтня о 13 годині за шведським часом в Стокгольмі оголосили переможця Нобелівської премії з літератури, ним став американський поет, композитор та співак Боб Ділан. Нагороду отримав за “створення нового поетичного вираження у великій американській пісенній традиції”.

“Якщо зазирнути в минуле, пять тисяч років тому, були Гомер та Сапфо. Вони писали поезію для виконання. Те саме із Бобом Діланом. Ми досі читаємо Гомера та Сапфо, вони досі нам подобаються”, – прокоментувала секретар Шведської академії Сара Денілз.

Боб Ділан –  75-річний американський співак українського єврейського походження, композитор, поет і гітарист із Міннесоти. З його лірики запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на величезну кількість композиторів. Починаючи з 1994 року Боб Ділан видав шість книжок зі своїми малюнками та його картини були представлені у багатьох відомих галереях. Як музикант він продав понад 100 мільйонів платівок, що робить його одним з найуспішніших музикантів сучасності.

Букмекери цього року пророкували перемогу японському письменнику Харукі Мураками або ж кенійському прозаїку Нгугі ва Тхіонго. Також були шанси у Дона Делілло, Філіппа Рота, Адоніса та Салмана Рушді. Минулого року Нобелівську премію із літератури отримала білоруська письменниця Світлана Алексієвич. Її перемогу букмекери передбачили.

Боб Ділан – 259 американець, який отримав Нобелівську премію, і 11 премію із літератури для США.

Читати: 10 найцікавіших фактів про Боба Ділана

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

39 thoughts on “Нобелівську премію з літератури отримав співак Боб Ділан

    Залишити відповідь