Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина друга

Продовжуємо розповідати про книги-новинки, що вийдуть друком цієї весни. До другої частини увійшли не менш цікаві книжки та видавництва (Видавництво Старого Лева, Наш формат, Віват, Book Chef, Рідна мова, видавництво Школа, Академія, Фоліо, видавництво Книги – XXI та Легенда).


З першою частиною весняних новинок від українських видавництв можна ознайомитися за посиланням.

Читати: Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина перша


19_4_03

Видавництво Старого Лева


Таня Малярчук «Mox nox»
Ілюстрації: Катя Слонова 

Ця химерна книжка перенесе тебе, читачу, в чорно-білу реальність майбутнього, де над руїнами людської цивілізації ширятимуть дивні рукокрилі істоти і в якій тебе, дорогий читачу, більше може не існувати.

Відома письменниця Таня Малярчук, роман якої «Забуття» став «Книгою року ВВС-2016», написала свою першу повість для дітей. «Mox nox» – це історія химерної цивілізації рукокрилих істот, які заселили зруйновані міста після того, як звідти із невідомих причин щезли люди. Головна героїня птеропус Тереза намагається розгадати цю таємницю, а також вчиться розпізнавати справжніх друзів і боротися за правду, в яку вірить. Читачі стануть гостями неймовірного світу, створеного авторкою і відтвореного в непересічних і атмосферних ілюстраціях київської художниці Каті Слонової.


Арундаті Рой «Бог Дрібниць»

«Бог Дрібниць» – це перший роман Арундаті Рой, індійської письменниці та громадської активістки, який одразу здобув світове визнання і отримав Букерівську премію. Події розгортаються в південноіндійському штаті Керала, у мальовничому, але й грузькому світі невеликого містечка на берегах могутньої ріки. У світі каст, традицій, комуністичного руху, занедбаної краси та понівечених людських доль. На тому строкатому тлі Амму, розлучена молода матір двох близнюків, Рахелі та Ести, повернулася до батьківського дому і якось уночі покохала чоловіка, якого її діти любили удень. І порушила основоположні закони функціонування тамтешньої громади. І була покарана, разом зі своїми дітьми.


Кейті Скотт та Кесі Вілліс «Ботанікум»

Ласкаво просимо до «Ботанікуму»! Цей музей відкритий цілодобово. Він став притулком для надзвичайної колекції рослин: від крихітних водоростей до неймовірних рослин-хижаків. Тут також є гриби та лишайники дивовижних кольорів. Дізнайтеся про те, як еволюціонували рослини та як пристосувалися для того, щоб вижити. Аби дослідити царство рослин у всій його красі, заходьте сюди.


Джорджія Черрі «Атлас Міст»
Ілюстрації: Мартін Гааке

Вирушай до всесвітніх пригод разом із цією ілюстрованою книжкою, в якій знайдеш 30 міст з усього світу.  Розглядай цей докладний путівник містами світу, проведи весело час та знайди відомих людей, культові споруди, пам’ятки культури та найцікавіші місця для дітей.

У книжці є карти таких міст: Лісабон, Барселона, Лондон, Амстердам, Париж, Рим, Берлін, Гельсінкі, Осло, Копенгаген, Стокгольм, Афіни, Стамбул, Прага, Будапешт, Київ, Монреаль, Торонто, Чикаго, Нью-Йорк, Сан-Франциско, Мехіко, Ріо-де-Жанейро, Буенос-Айрес, Кейптаун, Гонконг, Токіо, Сеул, Мумбаї, Сідней.


Ренді Мошер «Смак пива. Інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства»

Традиція варити пиво поширена майже в усьому світі, адже воно, за єгипетською легендою, врятувало світ. Цей напій можна смакувати і в спекотний літній полудень, і в холодну зимову пору, головне – уміти правильно обрати сорт пива та вдало підібрати до нього відповідну страву. Ця книжка є справжнім дарунком і для досвідчених поціновувачів пінного хмільного напою, і для тих, хто ще тільки починає пізнавати магію смаку цього трунку і відкривати для себе багатство його стилів.

«Смак пива» є чудовою нагодою зазирнути за лаштунки дегустацій та справжнього мистецтва пивоваріння – від його витоків до сьогодення. І, звісно, її «смачніше» читати, тримаючи у руці келих доброго пива!

Поглибте свої знання про улюблений напій, навчіться визначати аромати, кольори, смаки, консистенцію й інші ознаки найпоширеніших пивних стилів. У цьому вичерпному путівнику, який дозволить вам насолоджуватися кожним келихом пива по максимуму, ви знайдете:

  • 10 000 років історії
  • десятки стилів
  • 900 смаків й ароматів сотні пивоварень

19_5_03

Наш формат


Річард Фейнман «Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака»

Це неймовірно дотепні мемуари американського фізика Річарда Фейнмана, відомого популяризатора науки і лауреата Нобелівської премії. Фізика була сенсом життя видатного науковця й педагога, а кожна його лекція перетворювалася на захопливу гру. Утім особистість Фейнмана така неординарна й багатогранна, що заслуговує не меншої уваги, ніж його наукові досягнення.

Фізик-теоретик, художник-портретист, віртуозний барабанщик і жартівник, який полюбляв розігрувати друзів та колег і часто сам потрапляв у кумедні ситуації. Ніхто краще за нього не розповість про неймовірно-божевільні пригоди, на які науковця штовхала невгамовна цікавість. Це вибухова суміш високого інтелекту, мудрості, безмежної допитливості та разючої сміливості.


Кендіс Міллард «Герой імперії»

Звідки з’являються особистості, які у важкий момент здатні об’єднати всю націю? Що визначає долі героїв – особистий вибір чи життєві обставини? Вінстон Черчилль у 24 роки був переконаний, що досягне абсолютної вершини в політиці. Його амбітність, цілеспрямованість і впевненість змушували перейнятися цією думкою інших. Однак йому знадобилося сорок років, щоб проторувати свій шлях до найвищого політичного кабінету.

У «Герої імперії» йдеться про період англо-бурської війни – етап, який, за словами Черчилля, став фундаментом його майбутнього життя. Книжка стала бестселером New York Times.


Анна-Марі Слотер «Між двох вогнів. Чому ми досі обираємо між роботою та сім’єю» 

Сьогодні жінкам постійно доводиться перебувати у стресових умовах, коли їхня кар’єра й сім’я – на різних шальках терезів. Якою має бути справжня рівність? Як визначити пріоритети й досягти справедливості на ринку праці? Що мають знати компанії для успішної оптимізації людських ресурсів

Авторка досліджує, як потрібно змінити культуру трудових відносин, соціальну та державну політику, а також пояснює, чому питання балансу між роботою й особистим життям – болісна тема як для жінок, так і чоловіків. Одна з найкращих книжок року за версією Washington Post, NPR та Economist


Річард Талер «Поведінкова економіка. Як емоції впливають на економічні рішення»

За класичною економічною теорією, люди діють раціонально. Та й самі ми схильні думати, що ухвалюємо рішення з максимальною вигодою для себе. Однак нашим вибором часто керують емоції, і Річард Талер на основі численних досліджень та прикладів із життя переконає вас у цьому.

Яких помилок ми як споживачі припускаємося щодня? За яких обставин ми більше схильні до ризику та як ефективно заощаджувати кошти? Річард Талер доступно розкриває психологію ухвалення рішень і пояснює, як завдяки поведінковій економіці зробити світ кращим.


Насім Талеб «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті»

Наше життя неможливе без хаосу, мінливості та стресу, які постійно тиснуть на нас. В умовах невизначеності ми прагнемо сталості, однак саме вона стає перешкодою на шляху до розвитку. Дивовижно, та завдяки невизначеності і впливу змін люди, речі та цілі системи можуть еволюціонувати й ставати кращими.

Цю рису Насім Талеб називає антикрихкістю й окреслює прості правила, які допоможуть обернути непередбачуваність і невизначеність на джерело самовдосконалення. Ба більше, ця властивість дає користь як людям, так і компаніям і навіть країнам, а коло питань, які допомагає з’ясувати книжка, надзвичайно широке – від методу помилок, оцінювання ризику до політики, освіти й медицини.


27_10_03

Видавництво Bіват


Ноам Вассерман «Дилема засновника бізнесу»

Чому ви маєте обов’язково прочитати цю книжку? Тому, що вона допоможе розв’язати питання, важливі для кожного засновника компанії. Коли слід створювати стартап? Це краще робити самотужки чи разом із співзасновниками? І ким вони мають бути – друзями, колишніми колегами, родичами чи сторонніми особами?Як розподілити акціонерний капітал, як підібрати персонал на тій чи тій стадії розвитку власної справи, як ділити прибуток, – ці та багато інших дилем варто розглянути на самому початку шляху до успішного бізнесу. Професор Гарвардської школи бізнесу Ноам Вассерман присвятив вивченню стартапів понад 10 років.

У книжці «Дилеми засновника бізнесу» він розглядає проблеми, із якими стикаються всі засновники компаній, а також співзасновники, наймані працівники та інвестори. Дослідження ґрунтується на аналізі даних, зібраних від більш ніж 10 тисяч фаундерів, а також історіях становлення близько 20 найбільших інтернет-проектів. Книжка пропонує системне вирішення численних дилем, що є запорукою міцного й успішного бізнесу.


Ренделл Манро «А що як?…»

А що, як усі люди на Землі одночасно посвітять на Місяць лазерними указками? А що, як комусь удасться осушити всі океани? А що, як усі блискавки на світі вдарять в одне й те саме місце? «А що, як?..» – це така книжка, у якій автор досліджує гіпотетичні головоломки, від філософських до наукових, у яких передбачається цілковите зникнення людства чи хоча б по-справжньому великий вибух, і дає серйозні відповіді на найнеймовірніші запитання, які, можливо, ніколи не спадали вам на думку. Ця книжка – рідкісна комбінація навчання і розваги.


Девід Ніколлз «Ми»

Чи можуть люди, які одне одному геть не підходять, прожити разом ціле життя?

Чи обов’язково якоїсь миті вони стануть перед межею, за якою – розлучення?

Чи можна налагодити контакт із уже дорослим сином, який тобі зовсім не довіряє? До чого треба вдатися, чого зазнати, щоб син тебе «почув» і вибачив?

Чи зможе так зване Велике турне стати шляхом до примирення? А що, як дорогою до рідних тобі зустрінеться інша жінка?

Це дуже добра, оптимістична книжка про кохання, про батьків і дітей, про різні характери й погляди на життя, про коротку мандрівку – і про довгу дорогу до себе…


27_1_03

Видавництво Book Chef


Юваль Ной Харарі «Homo Deus» 

«Homo Deus: За лаштунками майбутнього» ізраїльського автора Юваля Ной Харарі про сучасні можливості й здобутки людства. Ця книга – захопливий нон-фікшин, в якому ідеї автора про минуле проектуються на майбутнє людства – продовження концептуального, яскравого і полемічного «Sapiens».

Автор – історик за освітою – стверджує, що вже в найближчому майбутньому люди зможуть вдосконалювати себе за допомогою інтеграції з комп’ютерами і робити так званий «апгрейт». А оскільки тіло є механізмом, який можна поліпшити, то другий неоднозначний висновок автора: людина не буде «вінцем еволюції». І це вже – кульмінація чи, можливо, фінал людського існування.


Дмитро Портнягін «Трансформатор» 

Ця книга зацікавить тих, хто готовий ставити високі цілі і досягати їх, незважаючи ні на що.

Перед вами ніким не прикрашена історія з перших вуст. Якщо ви не згодні з тим, що у вас є, ви відкриті для нових знань і вважаєте за ліпше вчитися на чужих помилках – ця книга мегасильний мотиватор. У ній автор розповідає про свій шлях з точки зору фінансів – від абсолютного нуля до мільярдів на рахунках. Це саме той випадок, коли управлінські помилки перетворилися на корисні уроки життя, а успіхи – в інструкції по застосуванню. Книга вийшла в грудні 2017 року, але вже зібрала навколо себе безліч позитивних відгуків.


Іцхак Адізес «Управління змінами» 

У цій книжці представлено вивірений метод оволодівання змінами як у власному житті, житті в сім’ї, в бізнесі, так і в суспільстві. У коротких розділах, але дуже глибоких і легких для сприйняття, доктор Адізес ділиться своїм методом розуміння динаміки змін. Опублікована вперше 25 років тому, ця книга не втратила своєї актуальності, адже, як наголошує автор, в житті постійними є лише зміни. І Адізес розповідає, як підготуватися до них. Книга «Упарвління змінами» гідна стати настільною. Автор говорить важливі речі простою мовою, тому книгу приємно читати.

Книга «Управління змінами» входить до бізнес-серії «Бібліотека МІМ».


Жан-Крістоф Ґранже «Лонтано» 

New York Times бестселер нарешті українською! «Багряні ріки», «Пасажир» – його гучні романи екранізують і мають шалену популярність! Він – майстер детективного жанру з вишуканим французьким смаком.

Жан-Крістоф Ґранже і його новий детективний роман «Лорнтано»!

Після майже трирічної перерви Жан-Крістоф Ґранже знову радує своїх прихильників першосортним трилером з дуже складною і захопливою інтригою.  Знайомтеся – сімейство Морван: батько очолює французьку поліцію, старший син наслідує батька, молодший – успішний фінансист, який не цурається наркобізнесу, дочка – актриса-невдаха, проте має успіх як ескорт-girl. Члени родини тісно прив’язані одне до одного, а ще тісніше їх об’єднує взаємна ненависть. Аж ось у Франції зчинилася низка дивних убивств, як дві краплі води схожих на ті, що здійснив знаменитий серійний убивця на прізвисько Людина-Цвях у сімдесяті роки в Конго. Але ж Морван-батько давно розкрив ті давні злочини. Хто ж у такому випадку орудує у Франції і чому удари приходяться на сім’ю поліцейського номер один?! Чи зуміють Морвани протистояти атакам невідомого супротивника, чи стануть жертвою власних пристрастей?


Вінс Флінн «Американський убивця» 

Книга, що лягла в основу однойменного гостросюжетного фільму – Американський убивця. Швидкість, зосередженість – він досконалий. Помста – це все, що в нього залишилось. Якщо ти вбивця – готуйся померти.

Мітч Рапп був здібним атлетом у коледжі й ні про що не турбувався… аж раптом сталася трагедія. Терористи напали на безвинних американських мешканців, і дівчину Раппа було вбито. Тієї грудневої ночі загинуло 270 душ, а тисячі рідних і друзів були змушені шукати ліпших умов життя. Мітч Рапп був одним із них, але він  зацікавлений не в комфорті. Він прагне помсти.


27_2_03

Видавництво Рідна Мова


Сара Пенніпакер «Пакс»

Пакс і Пітер були нерозлучними з тих часів, коли Пітер врятував його ще лисеням. Та одного дня трапляється те, чого не можна було уявити: батько Пітера йде на війну і змушує хлопчика випустити лиса на природу.

У будинку свого діда за триста миль від дому Пітер розуміє, що він не там, де має бути, що він не зі своїм лисом. Не зважаючи на війну, яка насувається, він тікає, щоб знову знайти свого Пакса.

У той час Пакс, вірно чекаючи на свого хлопця, переживає низку пригод і відкриттів.


Алан Мур «Вартові»

Історія, розказана у цій книжці – плід нашого збирацтва і наших уявлень про те, як найкраще розповісти цю історію. А відкинуті варіанти віднесло водою у невідь.

Попри весь їхній масштаб і деталі, реальні й домислені, «Вартові» – історія скінченна і скінчена, завершена, як залаковане олійне полотно чи, якщо хочете, філігранний годинниковий механізм.

Ми доклали до побудови оповіді всіх зусиль, і, попри те, що праця була копітка і непроста, ми тішилися кожній миті творчості. Нам нічого додати, тож лишається тільки сердечно запросити читачів домислити свою розв’язку (З передмови Дейва Ґіббонса до видання 2013 року).


Шерон Дрейпер «За межею»

Одинадцятирічна Мелоді не схожа на більшість людей. Вона не може ходити. Вона не може говорити. Вона не може писати. Усе – через церебральний параліч. Але вона має фотографічну пам’ять і може запам’ятати кожнісіньку деталь усього, що колись побачила. Вона найрозумніша дитина у цілій школі, але НІХТО про це не знає. Більшість людей – її вчителі, лікарі, однокласники – уникають її як розумово неповноцінну, бо вона не може довести їм протилежне. Та Мелоді не хоче, щоб інвалідність визначала її життя. І вона доведе це усім… якось.


Наріне Абґарян «З неба впало три яблука»

Історія одного маленького села, загубленого високо в горах, і його нечисленних мешканців, де кожен – трошки дивак і трошки бурчун, і в кожному приховано справжні духовні скарби.


Сара Вінман «Коли Бог був кроликом»

«Коли Бог був кроликом» – це захоплива і сповнена крихкої краси історія про дитинство і дорослішання, про любов і дружбу в усіх можливих формах, про тихий героїзм у трагічних умовах. Роман про дівчинку Еллі та її брата Джо, про їхніх батьків та її подругу Дженні Пенні, про гостей, що приїздять у готель у живописних околицях Вельсу та перетворюються на членів родини, про межі необхідної самооборони і про кролика, якого звали Бог.


27_3_03

Видавничий дім Школа


Перевидання «Кобзаря» (подарункове видання)

На відміну від численних так званих «повних» збірок, пропоноване видання є насправді максимально повним зібранням поетового спадку, яке поєднало всі твори, що потрапляли під цензурування як за царату, так і за радянщини. До того ж чимало творів подано з авторовими варіянтами, практично невідомими широкому загалові. Основну частину розпочинає авторова передмова до другого (нездійсненого) видання «Кобзаря». Зануритись у Шевченкову добу допоможуть чимало унікальних прижиттєвих документів, поетових автографів віршів, листів, і світлин й автопортретів.

Нарешті, усе видання, від першої до останньої сторінки, унормовано згідно з правилами українського правопису 1928 р.(т. зв. Харківського, або Скрипниківського правопису), який, на думку науковців-філологів, є історично й фонетично найближчим до мови, якою промовляв до нас Поет.


Аліс Пантермюллер «Рятівники тварин» (серія «Лотта та її катастрофи»)

П’ята книга (з 10) для підліткового читання про пригоди дівчинки Лотти та її друзів від талановитої німецької письменниці Аліс Пантермюллер. Ці суперсучасні книги перекладені багатьма мовами, видаються у Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Болгарії, Чехії, Данії, Іспанії, Естонії, Фінляндії, Греції, Угорщині, Ізраїлі, Литві, Латвії, Норвегії, Польщі, Пуерто-Ріко, Туреччині, ПАР та ін. Серія дуже популярна серед юних читачів усього світу.

Попередні чотири частини вже встигли завоювати любов українських читачів, тому саме час для нових цікавих пригод улюблених героїв. Ще б пак – адже сама Лотта розповідає про свої щоденні пригоди-«катастрофи» дуже кумедно. Книжка цілком виправдовує фразу на обкладинці: «Для захопливого читання та нестримного реготання» – читачі будь-якого віку реготатимуть вже чи не з першої сторінки!


Джорджія Бінг «Моллі Мун і музичне чудовисько» (шоста остання частина серії «МолліМун»)

Одна із найпопулярніших серій книжок серед школярів середнього шкільного віку по всьому світу. Більше дітлахи зачитуються хіба що славнозвісним Гаррі Потером! Після виходу першої книги циклу «МолліМун» від Джорджії Бінг іноземна преса вибухнула численними позитивними відгуками. Ще більше захвату у прихильників Моллі Мун було 2015 року, коли вийшов фільм за першою книгою «Моллі Мун і чарівна книга гіпнозу». Видання яскраво й оригінально проілюстровано талановитою українською художницею Мариною Пузиренко.

До серії вже увійшло 5 книжок: «Моллі Мун і чарівна книга гіпнозу», «Моллі Мун зипиняє час», «Моллі Мун і дивовижні часомандри», «Моллі Мун, Міккі Мінус і мислечитальна машина», «Моллі Мун і мистецтво перетворення».


27_4_1_03

Видавництво Академія


Оля Лілік «Чорний дощ»

Історія про хлопця, який опинився на роздоріжжі почуттів до дорослої жінки та ровесниці. Ця любов стала прекрасним переживанням і руйнівною хворобою. Драма розгортається у маленькому провінційному місті, яке схоже на сотні таких же в нашій країні.

«Це наче зображення Голдена Колфілда у перевернутому вигляді зі знаменитої «Прірви у житі» Селінджера. Після цієї повісті, написаної так плавно, спокійно, відчуваєш пронизливий щем, наче втратив знайому тобі людину, хай не рідну, але таку, що могла б іще жити і жити», – фрагмент відгуку на книжку від Галини Пагутяк. «Чорний дощ» – красива і трохи сумна історія для читачів віком 16+.


Олена Рижко «Знає тільки Мару»

Успішно дебютувавши у підлітковому сегменті повістю «Дівчина з міста», Олена Рижко продовжує завойовувати читацькі серця. Друга її книжка – «Знає тільки Мару» – пригодницька повість про підлітків, які зважились на круту пригоду: нічну екскурсію таємничим міським підземеллям. Те, що відбулося далі з героями, розминулося з їхніми очікуваннями, проте стало хорошим випробуванням. Описаний у повісті світ дигерів письменниця знає не з інтернетних розповідей, а з власного досвіду. Її син дигерствує з чотирнадцяти років, і для того, щоб ввести маму в курс справи, зробив залаз разом із нею. Тож «Знає тільки Мару» стала пригодницьким досвідом і для авторки, що точно здивує читачів.


 Оля Лілік «Квіти цикорію»

Київська письменниця порадує не лише підліткову та юнацьку аудиторію, а й дорослих. У центрі роману – чоловік, який обирає самотність. Сховавшись від себе в селі, де колись народився і ріс, думав, що втік від світу. Але й тут натрапив на життя. Тут також люди борються за себе і втрачають найдорожче. Радіють і плачуть. І ось коли в його світ приходить жінка, вона приносить в його серце надію і любов. За словами авторки, «Квіти цикорію» як роман-прозріння, який виник із любові до свого дому і свого краю.


 27_5_03

Видавництво Книги – XXI


Барбара Скарґа «Після визволення. 1944–1956» 

У книзі табірних спогадів польський філософ Барбара Скарґа оповідає про 11-річний період свого життя (1944–1956) – відбування покарання у радянських таборах за діяльність у лавах АК. Вона зображує це існування в усіх його деталях і відстежує зміни психіки людини в екстремальних умовах. Ставши радянським в’язнем зовсім молодою 25-річною жінкою, вона сповна на собі відчула усю «справедливість» каральної машини «вільної країни вільних людей». П’ять років енкаведистських в’язниць, суворий клімат Комі АРСР, табори посиленого режиму поблизу міста Балхаша (Казахстан), заслання. Про те, що таке бути політичним зека в радянських таборах, є чимало оповідей-свідчень, але серед них значно менше написаних жінками: очевидно, тому що бути політичним зека-жінкою в радянських таборах означало потрапити в умови значно моторошніші і пройти через те, з чим більшість із тих, кому вдавалося вижити, часто не могли жити. Барбара Скарґа вижила, знайшла в собі сили жити далі і залишатися людиною з почуттям власної гідності, здоровим глуздом та тверезим об’єктивним мисленням, а також знайшла в собі мужність розповісти свою історію зека-жінки. Ось що каже про Барбару Скарґу та її спогади перекладач Дмитро Антонюк: «В польській мемуаристиці, присвяченій цій тематиці знаємо чудову книгу Ґустава Герлінґа­Ґрудзінського “Інший світ”, але, на відміну від її автора, Барбара Скарґа випила значно повнішу чашу страждань, пробувши в “найпрекраснішій країні на світі” цілих одинадцять років. Останні півтора – у глибокій казахській глушині, в колгоспі “Будьоновка”. І все ж, попри безкінечні знущання, голод, фізичне і моральне виснаження, мова авторки не є мовою ненависті до гнобителів і катів. Навпаки, у своїх рефлексіях вона намагається зрозуміти російський народ, пояснити його ментальність історичними чинниками, зазирнути якомога глибше. Читаючи її описи тогочасних людей, ловиш себе на моторошній думці, що поведінка нашого північного сусіда мало чим змінилась за останні сімдесят років».

Барбара Скарґа відверто розповідає про щоденне в’язничне і табірне життя з його правилами, порядками, законами, ієрархією, про побут, роботу і навіть про кохання і так зване дозвілля. І що не може не вражати, за цією оповіддю – жінка, яка не втрачає почуття гумору, прагнення жити, почуття власної гідності та людяності. Її тримав стрижень, закладений традицією і вихованням: «Забувають і ще про одну річ, а то й взагалі її не зауважують. Чи ж може людина постійно жити брехнею? В туфтє є щось принизливе. Це ніби прийняти совєцьку реальність з її лещатами і беззаконням. Ми ж досі почувались європейцями, наперекір тим порядкам, які загрожували задушити уявлення і принципи, винесені з дому. Тож сумлінна праця була рефлексом самозахисту, бо неможливо жити, перекреслюючи всі людські цінності»

Табірні спогади Барбари Скарґи «Після визволення. 1944–1956» – не лише ще один непростий і травматичний досвід людини, якій випало жити в епоху зміни політичних режимів і карти світу, а й важливе і цінне свідчення про тоталітаризм як одну із патологій, це промовисте застереження про те, як загравання з певними теоріями та ідеями може зіштовхнути людство у прірву.


27_9_03

Видавництво Фоліо


Тетяна Таїрова-Яковлєва «Іван Мазепа»

Напевно, немає в українській історії особистості більш суперечливої, яка періодично викликає непримиренні дискусійні баталії в середовищі обивателів і знавців. Черговим приводом для такого сплеску стала  свого часу книга Т. Таїрової-Яковлєвої «Іван Мазепа», що стала справжньою сенсацією. Це документально обґрунтоване дослідження назвали «першою в Росії правдивою книгою про гетьмана Івана Мазепу». Не зрадник імперії і царя, а неординарна особистість, різнобічно обдарована, неабиякого розуму, сили духу та патріотичної свідомості.

Ця книга – український переклад тієї самої, гучної доопрацьований автором: Т. Таїрова-Яковлєва звертається до читача зі вступним словом, дещо за ці роки змінилося у самому «мазепознавстві» – деякі факти і констатації автором відкориговані й доповнені, що надає книзі ще більшої наукової цінності й глибини, відкриваючи нам все нового Мазепу…


Наташа Влащенко «Под небом Аустерлица»

Найбільшою помилкою було б думати, що цей роман – твір «на злобу дня», художня реконструкція реальних подій. Насправді, це спроба передати історію людини, яку ідеалізм підвів практично до краху. Єдина перешкода на шляху до катастрофи – професія, справа, яку любить героїня. Історія Мар’яни Морозової – це інсталяція напруженої, тривожної атмосфери останніх років в Україні. Цей роман не про політиків і їхнє оточення. «Под небом Аустерлица» – роман про те, як важко вибирати свободу. Тому що якщо і варто нам з вами що-небудь зберігати, то тільки наш ідеалізм – єдину монету, за яку купується свобода.


Ірина Фінгерова «Плацебо»

Реаліті-шоу «Місце» – для тих, хто не може знайти своє місце. Саме туди потрапляє Місяць після чергового звільнення з Офісу. Десять учасників, один спільний знаменник – нав’язливе бажання копирсатися в собі тупим іржавим цвяхом. Екзальтовані ведучі чаклують над телевізійним зіллям, раз у раз, підсипаючи перцю в супчик з кровоточивих ран і жорстоких провокацій. Безжальна публіка аплодує. Переможець отримає головний приз, якщо здасть фінальний іспит. Подробиць ніхто не знає. Але найбільш незрозуміло – як вижити в світі, де кожна калюжа стає кривим дзеркалом і знущально регоче, відображаючи чергову дитину, яка не відрізнить на смак карамель від скла? Як вижити в світі, де потрібно бути найщасливішим? Схоже, і цього ніхто не знає…


27_6_03

Видавництво Легенда


Тетяна Стрижевська «Де ESC з моїх халеп?»

Першою книжкою Барвистої серії видавництва «Легенда» стане позначена тонким гумором і водночас трішечки лірична повість із десятикласницького життя «Де ESC з моїх халеп?» Тетяни Стрижевської (художник Ольга Кузнецова).

Сніжці-Сніжані п’ятнадцять. Вона фарбує собі волосся синім, щоб не бути схожою на Рапунцель, іще майже не готується до ЗНО, захоплюється аніме та комп’ютерними іграми-стрілялками, уміє оновити прошивку на планшеті, шукає щирості й наразі мало тямить у коханні. А ще доволі рідко знаходить розуміння в дівчат, і по відверту пораду їй легше буває звернутися до друзів-хлопців.

Тетяна Стрижевська, авторка психологічної повісті «Де ESC з моїх халеп?», не просто пише від імені підлітка, а й тонко осягає дійсність його відчуттями.

Головний редактор «Легенди» Юрій Бедрик вірить, що повість «Де ESC з моїх халеп?» викличе не меншу цікавість читачів, ніж рік тому попередня книжка Тетяни Стрижевської «Файні товсті дівки, йо!» («Фонтан казок»), яка вже мала перевидання і встигла опинитися серед українських дитячих бестселерів.


Леся Демська «Літо психіатра»

Ефектна серія стартує детективом Лесі Демської «Літо психіатра» (художник Василина Білошицька).

Молодий, але відомий психіатр Андрій Левинський за порадою кардіолога перериває свою роботу у Львові й вирушає до нібито цілком спокійного села в Карпатах, де колись мешкали його дід і баба. Однак неспокій починається вже в дідівській хаті. Причому не той неспокій, котрий мали б лікувати психіатри. В Андрієвих сінях то поночі, то за відсутності господаря хтось вештається. До того ж, як з’ясовується, непрохані гості — це зовсім різні особи. Спершу Левинський намагається розгадати загадки сам. Потім кличе на поміч зі Львова свого приятеля – слідчого Ростислава Белея і викриває довжелезний ланцюг злочинних секретів.

Чи може бути відпочинком від практики психіатра практика детектива?


Читати: Новинки лютого. 90 книжок від українських видавництв

Читати: Надрукуйте це! 5 відомих книг, які були врятовані зі смітника

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

14 thoughts on “Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина друга

    Залишити відповідь