Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина перша

Яскравий букет книжок-новинок, що вийдуть друком у березні, квітні або травні потішить книголюбів із будь-якими літературними смаками. Добірка вийшла дійсно різнобарвною – від дебютантів до визнаних найпопулярніших авторів, від інноваційної нон-фікшн літератури до веселих дитячих книжок, від перших видань до визнаної класики.

Чотирнадцять українських видавництв розповіли нам про свої весняні плани. Першу сімку (видавництво Клуб Сімейного Дозвілля, КМ-букс, Yakaboo Publishing, #книголав, Фонтан казок, Видавництво Анетти Антоненко та Видавництво Жупанського) – зустрічайте в цій статті.


19_3_03

Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля


Ден Браун «Джерело»

Одна з найголовніших новинок 2018 року – містичний трилер легендарного Дена Брауна «Джерело». Цей роман є п’ятою частиною серії книг про Роберта Ленгдона.

Століттями релігії світу намагалися пояснити походження людини. І ось Кірш — колишній учень Роберта Ленґдона, відомий мільярдер та винахідник — здійснює приголомшливе відкриття, яке здатне не просто похитнути, а й спростувати постулати всіх релігій. На сенсаційну лекцію в музеї Ґуґґенгайма запрошено і професора Роберта Ленґдона. Але Кірш не встигає викласти свою неймовірну теорію — його вбивають. Матеріали лекції Кірша захищені 47-значним паролем… Тепер від професора Ленґдона та директорки музею Амбри Відаль залежить, чи дізнається світ таємницю свого походження.

Старт продажів нового роману Дена Брауна «Джерело» планується 30 травня в перший день виставки «Книжковий Арсенал – 2018»!


Сергій Плохій «Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу»

Професор Гарвардського університету Сергій Плохій є одним з провідних фахівців з історії Східної Європи. Ця книжка була створена на основі розсекречених документів та інтерв’ю з безпосередніми учасниками та свідками подій останніх днів Радянського Союзу.

Це нова, смілива інтерпретація останніх місяців життя Радянського Союзу, головною причиною краху якого, на думку автора, став конфлікт інтересів двох ключових радянських республік – Росії та України. Плохій впевнений: американська роль у розвалі Союзу була міфом, який роздували на догоду діячів американської зовнішньої політики та прихильників імперського реваншу в Росії. Україна стала ключовим гравцем в драмі розпаду Союзу і не тільки здобула Незалежність для себе, але і показала шлях до державності менш рішучим республікам, таким як Білорусь та Казахстан.


Наталія Лелюх «Відверта розмова про жіноче здоров’я»

Автор, популярний блогер і прекрасний лікар, доктор Наташа, прагне зруйнувати укорінені в свідомості кількох поколінь стереотипи про жіноче здоров’я. Слідуючи цим стереотипам, жінки в кращому разі не досягають прогресу, а в гіршому відверто шкодять собі.

Автор намагається налагодити діалог між лікарем і пацієнтом. Просто і доступно, з наочними прикладами, роботою над помилками, невичерпним оптимізмом і повагою до пацієнтів доктор Наташа пояснює складні і важливі речі: що потрібно знати сучасній жінці про лікарів і пацієнтів, мікрофлорі і гормонах, на що звертати увагу, щоб уникнути серйозних патологій і як лікувати вже існуючі хвороби.

Автор вказує, які нюанси допоможуть встановити точний діагноз, які аналізи його підтвердять, а які виявляться марною тратою грошей; як через сам погляд на рецепт визначити, що перед вами непрофесійний і недобросовісний лікар; яким чином зайву вагу пов’язаний з гормональними проблемами і як його нормалізувати і ще багато і багато іншого – про вагітність, менопаузі, гормональних бурях, замісної гормональної терапії.


С. Дж. Тюдор «Крейдяна людина»

С. Дж. Тюдор – сучасна британська письменниця, нове ім’я в жанрі гостросюжетного психологічного трилера. Її роман «Крейдяна Людина» підкорив десятки країн і продовжує завойовувати популярність.

П’ятеро друзів – Едді Мюнстер, Гладкий Ґев, Металевий Міккі, Гоппо і Нікі – давно виросли з того віку, коли для спілкування використовували зашифровані послання, написані кольоровою крейдою. Але минуле не стирається так само легко, як крейда з пальців. Сорокарічний Ед усе ще пам’ятає, як він і його шкільний учитель урятували дівчину Елізу. І пам’ятає її обезголовлений труп, який знайшли в лісі … Через багато років Ед Адамс зустрічається з Міккі, який заявляє, що знайшов убивцю Елізи. Наступного дня його самого знаходять мертвим, із намальованим крейдяним чоловічком у кишені. Друзі розуміють: те, від чого вони втікали, повернулося. На згадку про минуле в кожного з них лишилася не тільки крейда під нігтями, але й кров. Чия вона?..


Джейсон Метьюз «Червоний горобець»

Домініка Єгорова – найцінніша з агентів російських спецслужб, випускниця школи горобців – особливого відділу контррозвідки. Вона – звабниця, яка використовує своє тіло для збору інформації та подальшого усунення іноземних дипломатів і шпигунів. Її майстерність легендарна. Нова ціль Домініки – молодий офіцер ЦРУ Натаніель Неш, відповідальний за проникнення американських «кротів» до російської розвідки. Проте бездоганний план дає збій: між Домінікою і Нейтом спалахують почуття. І тієї ж миті немов полуда спадає з їхніх очей. Адже обоє здаються горобцями в клітці ницої системи шпигунських схем та інтриг вищого керівництва. Відтепер під загрозою опиняються не лише їхні кар’єри, а й безпека обох держав…


19_6_03

Видавнича група КМ-Букс


Фредерік Беґбеде «Ідеаль»

Вийшовши з в’язниці, сорокарічний герой роману «99 франків» Октав Паранго не може більше жити у Франції, тож коли йому пропонують стати агентом з пошуку моделей для компанії «Л’Ідеаль», радо їде в Росію. Де ще знайти таке розгульне життя, як не там? І все було б добре, якби не втрутилося несподіване, неможливе кохання до 14-річної Лєни Дойчевої, здатної водночас і занапастити Октавові життя, і порятувати душу.


Джон Стейнбек «Грона гніву»

«Грона гніву» – роман Джона Стейнбека, який по праву вважається найкращим твором автора. Його герої, сім’я Джоудів, живуть у дуже непрості часи, часи змін, труднощів і випробувань. Ці злощасні 30-ті роки стали справжнім лихом для багатьох штатів США, особливо розташованих далеко від моря. Сильні посухи знищили останні надії фермерів на будь-який урожай, а пилові бурі зробили проживання на колишніх місцях практично неможливим.

Втомлені, розлючені, розорені і злі фермери цілим потоком рушили на нові землі шукати кращого життя і кращих погодних умов. Однією із земель, що прихистила вбитих горем та злістю людей, став штат Каліфорнія. Сімейство Джоудів переїжджає, намагаючись зберегти твердість духу.


Філіп Котлер «Маркетинг 4.0. Від традиційного до цифрового»

Кожні кілька років постає яка-небудь «нова» течія маркетингу. Але цього разу досвідчені маркетологи та маркетологині знають, що змінилися не просто правила гри – змінилися самі клієнти. Через інформаційну перенасиченість покупці не мають змоги присвятити достатньо часу одному бренду – а конкурентів за їхню увагу виникає все більше.

«Маркетинг 4.0» містить ґрунтовні та детальні поради, як створити месидж, який почують, як завоювати довіру клієнтів і як схилити їх до поширення позитивної пропаганди про ваш бренд.


20_4_03

Yakaboo Publishing


Стівен СломенФіліп Фернбак «Ілюзія знання. Чому ми ніколи не думаємо на самоті»

Людський розум одночасно і геніальний, і жалюгідний. Ми підпорядкували собі вогонь, створили демократичні інститути, побували на Місяці і розшифрували свій геном. Тим часом кожен з нас раз у раз робить помилки, часом ірраціональні, але частіше просто через невігластво.

Чому ми часто вважаємо, що знаємо більше, ніж знаємо насправді? Чому політичні погляди і помилкові переконання так важко змінити? Чому концепції освіти та управління, орієнтовані на індивідуума, часто не дають результатів? Все це (і багато іншого) пояснюється глибоко колективної природою інтелекту і знань. У співпраці з іншими наш розум дозволяє нам робити дивовижні речі. Справжній геній може проявити себе в способах, за допомогою яких ми створюємо інтелект, використовуючи світ навколо нас.


Джон Доер «Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро»

У світі online і соціальних медіа вимір є ключем до успіху. Якщо ви можете виміряти ключові ділові відносини, ви можете поліпшити їх. Незважаючи на те, що відносини «нечіткі й невловимі», їх можна виміряти й ними можна управляти – з потужними результатами.

«Міряй важливе. OKR» пояснює прості, покрокові процедури для вимірювання клієнтів, репутації в соціальних мережах, впливів і повноважень, засобів масової інформації та інші ключових груп. Дізнайтеся, як зібрати дані, які допоможуть вам краще зрозуміти вашу конкуренцію, провести стратегічне планування, зрозуміти ключові сильні й слабкі сторони та краще реагувати на побажання клієнтів.


Джошуа Купер Ремо «Сьоме відчуття. Влада, багатство і виживання в епоху мереж»

Вперше теорія, яка розглядає важкопрогнозовані рідкісні події та їхній вплив на навколишню дійсність, була описана в книзі «Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті» ще в 2007 році. Через 10 років ця тема, як і раніше актуальна. Світ охоплений терористичною загрозою, хвилі біженців наповнюють Європу, нестабільна економічна ситуація і несподівані результати виборів викликають паніку населення. У той же час корпорації продовжують заробляти все нові мільярдні статки, а вчені роблять можливими досягнення в галузі медицини.

Книга «Сьоме відчуття» – це нове осмислення історичних сил, які стрясають наш світ, і того, як світові лідери, бізнес та кожен із нас може з ними впоратися. Ця книга не просто змінить те, яким ви бачите світ. Вона дасть вам можливість самим змінити його.


19_7_03

#книголав


Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»

Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та неприйняттям, впродовж сторіч зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. Роман став метафорою жіночої шляхетності й сили в світовій літературі.


Метью Морган «Як добре, що є Боб»

Це історія для малюків про те, як впоратися з хвилюваннями та страхами. Написав її Метью Морґан у 2017 році. Це терапевтична книга, що допоможе дорослим почати непросту розмову зі своїми дітьми про страхи та їх подолання. У історії йдеться про малюка Макса, який дуже багато чого боїться. Страхи оточують хлопчика всюди, але чомусь вони зовсім не лякають його песика Боба. Згодом Боб допомагає Максові: він вислуховує розповіді про всі його страхи і затіває кумедну гру для їх подолання.

«У нас відсутня культура діалогу між батьками та дітьми про складні речі. Часто ми намагаємося просто перескочити їх, а не проговорити. Ця книжка допоможе батькам у дуже простій та цікавій формі підняти важливі питання. Чи це нормально боятися чогось? Чи нормально хвилюватись? Що зробити, щоб ці речі не ускладнювали життя? Книжку дуже легко екстраполювати на себе, і тому вона має підказати малюкам прості, але дуже важливі рішення», – коментує Світлана Павелецька, партнерка видавництва «Книголав».


Даніель Дефо «Робінзон Крузо»

Робінзон – молодий та імпульсивний юнак, який кидає виклик бажанням своїх батьків та відправляється у подорож морями. Проте незабаром його корабель зазнає трощі, і чоловік опиняється на віддаленному тропічному острові, де й проводить наступні 28 років. В основі роману «Робінзон Крузо: життя та дивовижні пригоди» лежать реальні події, що відбулися з шотландським моряком Александром Селкірком, який провів чотири роки на безлюдному острові.


19_8_03

Видавництво Анетти Антоненко


Кім Тхюї «RU»

Багатьом із нас про В’єтнам майже нічого не відомо – хіба що ми знаємо кілька в’єтнамських ресторанів, де смачно готують, або ж бачили американські фільми про нескінченну криваву війну. Але ХТО вони – головні герої цього маловідомого конфлікту?

Кім Тхюї – одна з цих «людей із човна», які втекли з пекла, щоб знайти порятунок в іншому білому краї. І невеличкими оповідями, історійками, афоризмами вона помалу малює образ квебекської пані з в’єтнамським акцентом, якій вдалося (чи, радше, яка мусила) пристосуватися до вторгнення комуністів, вижити у переповненому таборі для біженців, навчитися західному способу життя і, зрештою, звикнути до материнства. Через поетичність і гумор читати цю книжку – суцільне задоволення.

Французькою RU означає «струмочок», у переносному значенні «витікання, потік, циркуляція» (сліз, крові, грошей) (LeRoberthistorique). В’єтнамською RU означає «колискова», «колисати». І це досконала назва для цього невеликого, однак сильного роману.


Домінік Фортьє «Книжкова обитель»

Колись його бібліотека знала ліпші часи. Монт-Сен-Мішель був відомий як місто книжок. День у день, Монт-Сен-Мішель протистояв паводкам. Фортеця посеред моря, яка бореться, захищає мову, знання, інтелект.

Саме тут, серед сірих стін абатства, у XV столітті знайшов притулок художник, якому не дає спокою пам’ять про жінку, яку він кохав. Саме там, між небом і морем, п’ятсот років по тому з’являється романіст, який у постійному пошуку країни книжок. Вони зустрінуться на сторінках записника, забутого під дощем. Водночас роман і творчі нотатки, «Книжкова обитель» складає шану книжкам і тим, хто їх створює.


Вольфганг Шивельбуш «Речі і люди. Есей про споживання»

Ця праця найширша за історичним охватом, найуніверсальніша за змістом і найбільш філософічна з усього попереднього наукового доробку автора. У центрі його нової розвідки поняття споживання, яке дослідник виводить за межі вузького економічного контексту і виявляє його філософські і навіть міфологічні імплікації на рівні обміну речовин між людьми і речами взагалі.

У зв’язку з розглядом споживання в поле зору автора потрапляє філософія Платона, Геракліта, атомістів, Гегеля. Він виявляє зв’язок між економічною теорію та історією медицини, біологією, алхімією, хімією. Простежуючи корені поняття споживання від античних мислителів до економічних теорій Нового часу, Шивельбуш особливу увагу приділяє економічній теорії фізіократів, що програла в конкурентній боротьбі ідей з класичною політичною економією і стала історичним анахронізмом, але, на думку Шивельбуша, набуває нового значення й актуальності за нових історичних умов.


20_5_03

Видавництво Жупанського


Вільям Фолкнер «Шум і лють»

«Шум і лють» Вільяма Фолкнера справедливо вважають одним із найвпливовіших романів ХХ століття, який став знаковим не лише для американського модернізму, а й для всієї американської літератури загалом. Сам же письменник цінував його чи не найбільше зі всього свого доробку. Один з найяскравіших художніх текстів напряму «південної школи», «Шум і лють» творить міф старого доброго американського Півдня, яким він став після поразки у Громадянській війні, та оповідає про давній і колись заможний південний рід, за чиїм розпадом і тлінням пропонують спостерігати читачеві.

Через свідомість представників цього роду Вільям Фолкнер зі всією притаманною йому майстерністю показує нам світ-якого-більше-немає. Тут хитромудро переплітаються міфи та історія минулого, діти, які розплачуються за гріхи батьків, і батьки, які нічого і нікого не можуть відпустити. І лише такому великому художнику й мислителю, як Вільям Фолкнер, до снаги приборкати такі могутні теми.


Жюль Верн «Париж у ХХ сторіччі» 

Цей роман відомий широкому загалу набагато менше, аніж інші твори Жюля Верна, оскільки він ніколи не публікувався за життя письменника. Рукопис роману вважали втраченим аж до 1989 року, коли його знайшов у родинному сейфі праправнук Жюля Верна. Таким чином роман, написаний у 1863 році про Париж 1960-х років, було вперше опубліковано аж у далекому для обох епох 1994 році.

Цей роман написаний у геть невластивому для Жюля Верна жанрі антиутопії, коли він чи не єдиний раз у своїй творчій кар’єрі дозволяє собі скепсис і пересторогу щодо індустріалізації суспільства і стрімкого розвитку технологій. У романі Верна світ Парижа ХХ століття виглядає бездушним і меркантильним, позбавленим свободи творчості та підвладним лише механічному раціо. На щастя, похмурі прогнози Жюля Верна стосовно Парижа 60-х не збулися, але тим цікавіше буде тепер прочитати його думки з приводу негативного сценарію майбутнього, передумови якого письменник бачив у своїй епосі. А можливо, Жюль Верн не так сильно й помилявся, просто тривожні зміни настають дещо повільніше, ніж він передбачав?


Абрахам Мерітт «Гори, відьмо, гори» 

«Гори, відьмо, гори!» – рідкісний зразок містичного нуар-детективу, що розповідає про низку загадкових і зловісних подій у Нью-Йорку 1930-х, коли лікар та науковець доктор Ловелл і відомий ганґстер Рікорі протистоять лихим прадавнім чарам, які розповзаються містом, нищачи всіх, хто потрапляє в їхні лабети. «Темне полум’я зловісної мудрості, що згущувало тіні похилених у роздумах каменів Стоунхенджа; яке пізніше годувалося з рук римських легіонерів; яке, хтозна чому, набиралося сил в середньовічній Європі, і все ще палає, все ще живе та могутнє…» – зазначає у своїх нотатках під назвою «Диявольські ляльки мадам Менділіп» доктор Ловелл, і він тут геть не згущує фарби.

На сторінках повісті «Повзи, тінь, повзи!» оживає давня бретонська легенда про загублене і прокляте місто Іс, його короля Ґрадлона і його доньку-відьму, біляву Дагут, якій підвладні тіні. Плин історії постає у вигляді спіралі, і давнє місто з його темними чарами, кривавими ритуалами і служінням потойбічним богам знову повертається до життя, аби ще раз повторити всі химерні виверти правічної легенди.

Наостанок читачам пропонується післямова письменника, літературознавця і перекладача Євгена Ліра, в якій він розповідає про контексти творчості Абрахама Мерріта і про його важливе місце в літературі химерного та дивовижного.


Остап Українець «Транс» 

Остап Українець є представником найновішої генерації українських літераторів. Донедавна будучи відомим лише на перекладацькій ниві, він останнім часом усе впевненіше заявляє про себе як цікавий і самобутній письменник нового покоління. Його перший роман «Малхут» був надзвичайно позитивно прийнятий і читачами і критиками.

Другий роман Остапа Українця «Транс» свідчить, що ми маємо справу із надзвичайно цікавим і нестандартним письменником, який однаково майстерно володіє різними літературними голосами, озвученими в зовсім різних, інколи навіть протилежних регістрах, оскільки «Транс» має геть відмінну від дебютного роману алхімічно-літературну формулу, розраховану на доволі підготовленого та ерудованого читача.


Євген Лір «Підземні ріки течуть»

Дебютна збірка оповідань дуже цікавого і самобутнього письменника, перекладача і дослідника «темної літератури» Євгена Ліра. Сам автор визначає жанр збірки як «екзистенційний горор», а по-суті, ці твори можна сміливо зараховувати до літератури, яку у західній традиції зазвичай називають Weird Fiction (химерна література). На читачів чекає занурення у тривожний світ дивних подій, зловісних символів та прихованих натяків на зворотний бік нашого буття, який чигає за роком звичної нам буденності. Водночас, на противагу багатьом творам подібного спрямування, оповідання Євгена Ліра позначені інтелектуальністю та елегантною символічністю, а багатозначність натяків змушуватиме не раз повертатися до непростих і загадкових текстів у намаганні розібратися у плетиві авторського задуму.

Ці тексти химерні. Приховані знаки – підступні. Силуети за поворотом – жаскі. Зазвичай автор проводить гостей манівцями, підготовленими заздалегідь, аби зрештою розповісти свою історію. Що ж, не цього разу. Євген Лір випускає з підвалів своєї свідомості темних псів, самогубців, шукачів метафізичних істин і навіть художницю-криміналістку, аби ті сплелися у потойбічному танці навколо мерехтливої свічки – уяви свого читача – і змусили його віднайти свій шлях самотужки. Подорож світом цієї збірки небезпечна, але від цього ще захопливіша. Вісім оповідань, що увійшли до книжки, тісно пов’язані між собою символами, подіями та натяками. І якщо вам стане снаги поєднати знаки під правильним кутом, ви отримаєте дев’яту історію, приховану під опалим листям, – бо найцікавіше завжди приховане від очей.

Прислухайтесь. Чуєте? Підземні ріки течуть.


20_6_03

Видавництво Фонтан Казок


Іван Андрусяк «Зайчикова книжечка»

Мій Зайчику,

ця книжечка вухата,

пухнаста, куцохвоста і смішна –

до тебе, і до мами, і до тата

сьогодні усміхається вона.

 

Живе у ній веселий Тато Зайчик.

Іще зовсім недавно він і сам

хитрунчик був, мазунчик і пузанчик…

Авжеж – він був маленьким Зайченям!

 

І лагідний, і трохи розбишака –

але про це, звичайно, знає всяк:

що був би світ незатишним і бляклим

без пустунів і добрих розбишак.

 

Отож у цій, у Зайчиковій, книжечці

розкаже Тато Зайчик, що було

із ним маленьким:

як він грався й ніжився;

яких спізнав пригод і насолод;

як виручав він друзів;

з ворогами

як вчився жити в мирі і добрі…

 

Це все було із Зайчиком – чи з нами?

І у твоїх, Зайчатку, тата й мами

було так само і пригод, і мрій,

і пустощів, і усмішок багато…

 

Ану ж бо, пригорнись до мами й тата –

і прочитайте про пригоди ці.

А потім попроси їх розказати,

які були в дитинстві мама й тато –

смішні, цікаві, радісні Зайці…

Це збірка з семи віршоказок і колискової. У кожній казці маленький Зайчик переживає різноманітні пригоди, а наприкінці з’ясовується, що це Тато-Зайчик розповідає своїм зайченятам про те, що з ним траплялося, коли він був маленьким.


Олена Колінько «Шпалереон»

Якщо уважно придивитися до нових шпалер у класі й «увімкнути» уяву, то в їхніх візерунках залюбки можна розгледіти чудернацьких істот. Скажімо, кумедного динозавра Хвильку, кенгуру з валізою, метелика-офіціанта чи навіть чубатого однокласника в образі «гавайського носорога». Усе це дуже цікаво й кумедно на нудному уроці – але не тоді, коли потрапляєш до Шпалереону, де всі ці істоти виявляються живими, але їхньому чудернацькому світові загрожує страшна небезпека через твою-таки незграбність…

Повість-казка Олени Колінько «Шпалереон» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку» в номінації «Добрі пригоди».


Олег Чаклун «Монстри, що живуть у шафах»

Це гумористичні казки про наші страхи, які ми зазвичай придумуємо собі самі – й самі їх лякаємося.

 Олег Чаклун проявив себе справжнім майстром у творенні яскравих, ефектних, колоритних, близьких дитині «мультикових» образів – маленький супергерой Мікробот, різнокольорові роботи Веселки, геніальна принцеса Синтія, таємничий Дворецький… Ці образи в нього зазвичай поєднувалися з відкриттям дитині світу технологій – як сучасних, так і науково-фантастичних технологій майбутнього.

У новій його книжці образи так само напрочуд яскраві й ефектні – Малюк, Забіяка, Хвалько, Незграба, а особливо – Хтось із темряви… Однак ця книжка вийшла зовсім не «технологічною». Її «фішка» – теплий ненав’язливий гумор, яким тонко просякнута вся оповідь. Письменник не насміхається зі страхів, якими так часто оповивають себе діти (та й дорослі також), а разом зі своїми читачами усміхається до цих страхів – і добра сила цієї усмішки така дієва, що легко перетворює монстрів на друзів.

Ілюстрації до цієї книжки також особливі – художниця Оксана Липка виконала їх в унікальній технології «малювання голкою і ниткою», так що монстри будуть вишиті!


Читати: Новинки лютого. 90 книжок від українських видавництв

Читати: Що стається в маленькому містечку, те там і залишається

Читати: Буктюбери, блогери та наші автори про найкращі книжки видавництва Клуб сімейного дозвілля

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “Найочікуваніші новинки весни від українських видавництв. Частина перша

    Залишити відповідь