Найкращі з найкращих. Топ 20 книжок 2017 за версією Amazon: частина перша

Фото: The Verge

Ми обожнюємо грудень – він дарує снігопад підсумків, рейтингів та книжкових топів. Погодьтеся, завжди цікаво дізнатися, хто ж був найкращим за цілий рік. Ми потурбувалися, щоб ви знали все про смаки українських книголюбів, а як же інші? Про них теж розповідаємо! У цій добірці ми зібрали першу частину рейтингу 2017 за версією Amazon. Цікавого читання!


Що читають українці? Топ книжок 2017


20_12_14

Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI. Девід Гранн

У 1920-х роках, найбагатші люди у світі були корінним індійським народом Осадж у штаті Оклахома. Після того, як під їхньою землею знайшли нафту, вони почали їздити на автомобілях із власними водіями, будувати маєтки та відправляти своїх дітей на навчання в Європу.

Через деякий час, одного за одним, Осаджів почали вбивати. Родина однієї з жінок Осадж, Моллі Бьоркхарт, теж стала мішенню. Усіх її родичів застрелили або отруїли. Але це був лише початок, після цього все більше представників цього народу почали вмирати за загадкових обставин.

У цьому останньому залишку Дикого Заходу – де такі нафтові промисловці, як Дж. П. Ґетті загравали з фортуною та де блукали відчайдухи на кшталт Ала Спенсера, «примарного терориста» – багато з тих, хто насмілився дістатися правди про вбивства були так само вбиті.

Після того, як кількість смертей сягнула двадцяти чотирьох, ФБР взялося за розслідування. Це було одне з перших та найважливіших розслідувань, але бюро завалило цю справу. У відчаї, молодий керівник, Дж. Едгар Гувер, вирушив до колишнього рейнжера Техасу на ім’я Том Вайт аби таки розгадати таємницю. Вайт зібрав команду, включно з одним із єдиних американсько-індіанських агентів у бюро. Агенти проникли до регіону, аби дізнатися більше. Разом з Осаджами вони почали розплутувати найжорстокішу змову в історії Америки.

У “Killers of the Flower Moon”, Девід Гранн розкриває шокуючу серію злочинів, коли було холоднокровно вбито понад дюжину людей. Ґрунтуючись на роках досліджень та відкритті нових доказів, ця книга є шедевром розповідної документальної літератури й кожен крок розслідування відкриває серію зловісних секретів і поворотів. Та ще більше уваги заслуговує цей стриманий вирок упередження щодо американських індійців, який дозволив вбивцям діяти безкарно довгий період часу. “Killers of the Flower Moon” – вкрай цікавий, але й емоційно складний твір.


20_12_15

Little Fires Everywhere. Селесте Інг

Від автора бестселеру «Несказане», роман, який розповідає про повороти долі зразкової сім’ї Річардсонів, а ще загадкової матері та дочки.

У спокійному, прогресивному передмісті Клеверленду, усе сплановано – від шляху звивистих доріг до кольору будинків, де й далі продовжують жити його успішні жителі. Але ніхто не втілює цей образ більше за Елену Річардсон, яка завжди грає за правилами.

Мія Варрен – загадкова художниця та самотня матір – яка приїхала в це ідеальне місце зі своєю дочкою підлітком Перл, та орендує будинок Річардсонів. Скоро Мія та Перл стали не просто орендарями: усі чотири дитини Річардсонів потоваришували з матір’ю та дочкою. Але Мія має загадкове минуле та ігнорує його, аби не зруйнувати зразковість цього місця.

Усе змінюється, коли старі друзі сім’ї Річардсонів намагалися усиновити китайсько-американську дитину, боротьба за опіку сколихнула місцину і поставила Мію та Елену по різні сторони. Підозрілість Мії та її мотивація змушує Елену відкрити таємниці минулого Мії. Та за це рішення доведеться заплатити ціну, яку вона не очікувала.

Little Fires Everywhere розкриває питання значимості секретів, природи мистецтва та особистості, жорстокої тяги до материнства – та усю небезпеку віри в те, що гра за правилами збереже тебе від катастрофи.

«Несказане» Селесте Інґ. Уривок із перекладної новинки лютого


20_12_16

Beartown. Фредрік Бакман

Від автора бестселерів “Ein Mann namens Ove”, «Моя бабуся просить їй вибачити» та “Britt-Marie Was Here”, роман про забуте місто знайдене через скандал та аматорську команду з хокею, яка могла все змінити.

Перемога на чемпіонаті з хокею значила б небагато для звичайної людини, але значила все для жителів Ведмежого міста, громада якого повільно поглиналася заживо безробіттям та пустелею довкола. Така перемога, як ця, могла привернути увагу влади та впливових спортсменів, які б вибирали Ведмеже місто поміж усіх інших. Така перемога, як ця, означала все для Амата – підлітка, який був вигнаний звідусіль, для Кевіна – зіркового гравця на порозі перспективного майбутнього. І для Пітера, їхнього генерального директора, чия професійна кар’єра хокеїста закінчилася трагічно.

З першого погляду це виглядало, наче команда з маленького містечка намагається зробити великий крок на шляху до здійснення мрії у їхньому місті. Але однієї ночі на п’яному святкуванні, якщо вірити пліткам, щось було між Кевіном та дочкою генерального директора й на наступний день усе змінилося. Ці плітки, наче хвилі на озері, почали розходитися всіма околицями Ведмежого міста. У команді ж, стерли будь-яку лінію між вірністю та зрадою. Та зрештою знаходиться людина, яка знає правду, але ніхто не хоче її почути.

Фредерік Бакман знає, що ми завжди пов’язані з місцями, які ми називаємо своїм домом і про це розповідає його виняткова, емоційна історія.


20_12_17

Exit West. Мосін Хамід

У країні, яка перебуває на порозі громадянської війни, зустрілися дві молоді людини – чуттєва, незалежна Надя та ніжний, стриманий Саїд. Вони сіли на літак таємного кохання й зовсім скоро залишені на самоті поруч один з одним, коли довкола була лиш тривога, яка блукала їхнім містом.

Коли місто вибухнуло, а вулиці перетворилися на суцільну мішанину з контрольно-пропускних пунктів та бомб, вони почали чути шепіт недалеко від дверей – дверей, які можуть випустити людей далеко звідси, якщо вдастся, та за свою ціну. Жорстокість розповсюджувалася все більше й Надя та Саїд вирішили, що вони не мають більше часу на вибір. Вони полишать свої домівки, забудуть старі життя – і вийдуть через ті двері…

“Exit West” історія про прекрасних персонажів, про те, як вони йдуть на зустріч новому майбутньому, борються, та тримаються одне за одного. Ця книга нам розповідає незабутню історію кохання, вірності й сміливості на всі часи.

Що читають у світі: Довгий список Букерівської премії 2017


20_12_18

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Юваль Ной Харарі

Юваль Харарі автор бестселеру Нью-Йорк Таймс «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» повертається з новою, оригінальною, інтригуючою книгою, розповідаючи нам про майбутнє людини і те, як перетворити людей на богів.

Останні століття, людина кожного разу досягала все більш неможливого, перемагаючи голод, епідемії та війни. Це важко зрозуміти, але Харарі пояснює це у своєму стилі – різнобічно, але захоплююче – війни, епідемії та голод перетворилися з неконтрольованого водоспаду природи на завдання, які контролює людина. Уперше за весь час, людина помирає від того, що їсть занадто багато; людина помирає від старості, а не від хвороби; люди все частіше убивають самі себе, ніж їх убивають солдати або вбивці. Середньостатистичний американець найімовірніше помре від того, що їсть фаст-фуд, чим від будь-чого іншого.

Але що замінить голод, епідемії та війни в майбутньому на вершини людських проблем? Ми, як самі боги своєї планети, вирішуємо свою долю, та який шлях ми оберемо? “Homo Deus” пояснює всі мрії, жахи людей двадцять першого століття. З’являється важливе питання: як ми підемо звідси? Як ми захистимо цей світ від інших сил? Це наступна стадія еволюції. Це Homo Deus.

20 непересічних думок з книжки Ювала Харарі «Людина розумна»


20_12_19

Lincoln in the Bardo. Джордж Сандерс

Лютий 1862 року. Громадянська війна триває менше року. Протистояння почалося з простої легковажності й люди вже почали усвідомлювати, що це буде довга, кривава війна. Тим часом, восьмирічний син президента Лінкольна, Вілл, лежав на сходах Білого Дому, тяжко хворий. Через декілька днів, прогнози щодо смерті хлопчика справдилися. Його поховали на кладовищі Джорджтауна. «Мій маленький, бідний хлопчик, він був занадто хорошим для цієї землі,» – часом казав президент – «Бог покликав його додому».

Із сім’я історичної правди, Джордж Сандерс зробив незабутню історію сімейної любові, у реалістичній рамці помістивши туди надприродне королівство. Вілл Лінкольн з’являється в чистилищі; привиди змішуються, сваряться, встановлюють свої закони. Всередині всього цього – називалося воно на тибетськтий манер бардо – вирувала боротьба за душу Вілла.

Lincoln in the Bardo – це сміливий крок уяви та великий крок для найкращих письменників цього покоління. Це сміливо й цікаво так, що книжка ще надовго залишається в нашому серці після прочитання.

Переможець Букера 2017 — Джордж Сандерс. Та ще 12 букерівських романів українською


20_12_20

The Heart’s Invisible Furies. Джон Бойн

Серил Айвері, не є справжнім айвері – принаймні, це те, що його батьки говорять йому. І ніколи не буде. Але якщо він не справжній айвері, то хто він?

Народився поза шлюбом, аби дівчина підліток покинула свою домівку в Ірландії та був прийнятий до ексцентричної релігійної пари в Дубліні. У подяці за милосердя, він буде проводити свій час пізнаючи себе і своє коріння – і багато років він буде боротися аби дізнатися про свою особистість, дім, країну, та ще багато всього іншого.

У цій, найвидатнішій роботі Бойна, ми дізнаємося про історію Ірландії від 1940-х років до сьогодні очима звичайного чоловіка. Ця книга змушує плакати і сміятися, нагадуючи нам про важливість людської особистості.

Найемоційніший бестселер «Хлопчик у смугастій піжамі» вийшов українською. Уривок із книжки


20_12_21

You Don’t Have to Say You Love Me. Шерман Алексі

Відносини в сім’ї ніколи не бувають простими, але зв’язок Шермана Алексі з його матір’ю був ще складнішим за інші. Його матір поринула в сімейних хаос з алкоголізмом, та покинула цю звичку, коли зрозуміла її ціну. Вона вижила в жорстокому минулому та збудувала стіну, яка б захистила інших від правди. Вона захищала незнайомців та не могла показати цього своїм дітям, які так сильно ждали її любові. Вона хотіла кращого життя для свого сина, але це могло бути, тільки якщо лишити її позаду, щоби він міг сподіватися, що досягне мети. Усі ці протиріччя роблять Ліліан Алексі красивою, інтелігентною, загадковою та надзвичайно людяною жінкою.

Коли вона пішла в кращий світ, таємниці матері глибоко шокували Шермана та його спогади про неї. Шукаючи привидів минулого він вирішив для себе: він напише про це. Результатом цих пошуків стали неймовірні мемуари наповнені старими, злими чи веселими спогадами з дитинства, які не кожен може уявити. “You Don’t Have to Say You Love Me” – це сильна, емоційна книга, яка розповідає про зв’язок людей та їхні відносини.


20_12_22

Sourdough. Робін Слоун

Лоїс Клері – інженер програмного забезпечення в компанії світового масштабу із Сан-Франциско. Вона працює день і ніч, а коло її спілкування обмежується лише двома братами-сусідами, у котрих вона щодня замовляє вечерю. І тут, катастрофа! Крамничка братів закривається, ще й досить швидко. Та вони мають доставити своє останнє замовлення для Лоїс: їхня культура, їхня закваска, з допомогою якої вони робили хліб. Вона має залишити її живою, як вони їй сказали, та навчитися готувати з її допомогою.

Лоїс не була пекарем, але згодом не вона одна їла свою домашню випічку – вона продавала хліб у кав’ярні компанії, у якій працювала. Шеф компанії запропонував їй продавати не тільки в межах кав’ярні й тоді для неї відкривається новий світ.

Коли Лоїс постала перед жюрі, яке вирішувало, хто що буде продавати в мережі магазинів Бей Ереа, вона випадково зустрілася з закритим клубом, який не хотів залучати до себе нових членів. Секретний магазин, яких має на думці продаж їжі за новими технологіями, але хто вони такі насправді?

Як і сенсаційна книга Робіна Слоуна «Цілодобова книгарня містера Пенумбри», ця книга є незабутнім твором молодого геніального автора.


20_12_23

Засуха. Джейн Харпер

Федеральний агент Айрон Фолк отримав записку й тепер повертається до міста, аби навідатися до свого старого друга Люка. Двадцять років тому, коли Фолка звинуватили у вбивстві, Люк надав йому алібі. Фолк і його батько втекли з-під підозри, тільки завдяки тому, що Люк наполіг на тому, аби залишитися вдома на час вбивства. Та зараз більше ніж одна людина знає, що тоді вони не сказали всієї правди, але.. Люк помер.

Під час найбільшої засухи століття Фолк та один із детективів намагаються дізнатися, що ж насправді сталося з Люком. Під час розслідування Фолк дізнається, що у вбивстві Люка набагато більше таємниць, ніж здалося спочатку. І Фолк розуміє, що маленькі містечка завжди приховують великі секрети.


Джерело: Amazon

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

2 363 thoughts on “Найкращі з найкращих. Топ 20 книжок 2017 за версією Amazon: частина перша

    Залишити відповідь