20 непересічних думок з книжки Ювала Харарі «Людина розумна»

Як змогла людина за такий короткий з точки зору історії час стати володарем Землі?


Книга професора Єврейського університету в Єрусалимі Ювала Харарі стала бестселером The New York Times після виходу у 2014 році. Її у своїх списках літератури рекомендували Марк Цукерберг, Білл Гейтс та інші впливові керівники.

Минулого року «Людина розумна» вийшла українською у «Клубі Сімейного Дозвілля». З дозволу видавництва пропонуємо вам деякі цитати вченого про наш вид:


1. Можливо, тому наші предки й винищили неандертальців. Адже вони були надто схожими на нас, щоб їх ігнорувати, але надто іншими, щоб їх терпіти.


2. З точки зору фізіології, за останні 30 тисяч років не відбулося жодного суттєвого покращення нашої здатності до виготовлення інструментів.


3. Деякі сучасні мандрівники, відвідуючи сибірську тундру, австралійські пустелі та амазонські дощові ліси, вірять, що подорожують незайманими землями, де не ступала нога людини. Але це — ілюзія.


4. Якби ми знали, скільки видів вже викорінили, то мали б кращу мотивацію захистити вцілілі. Особливо, це стосується великих тварин, які живуть у морях та океанах.


5. Рідкісні види носорогів на межі зникнення, мабуть, більш втішені своїм життям, аніж якісь телята, які проводять своє коротке існування в тісних яслах, де їх відгодовують на забій, щоби потім наробити з них соковитих стейків.


6. Якби я б одноосібно перестав вірити в долар, права людини або США, це не мало б великого значення. Ці уявні порядки є міжсуб’єктивними, тому, щоб їх змінити, потрібна одночасна зміна свідомості мільярдів людей, досягти якої нелегко.


7. Писемність народилася як слуга людської свідомості, але поступово перетворюється на її господаря.


8. Люди, які не вірять в одного Бога або не підкоряються одному королю, залюбки готові скористатися однаковими грошима.


9. Гроші рвуть греблі спільноти, релігії та держави, і світ ризикує стати одним великим та доволі безсердечним ринком.


10. Нова глобальна імперія, що створюється на наших очах, не керується жодною конкретною державою або етнічною групою.


11. Вивчаючи внутрішню будову людського організму, вчені не знайшли там жодної душі.


12. Як би ви її не називали — теорія гри, постмодернізм або меметика, динаміка історії не спрямована на покращення добробуту людства.


13. Наукові дослідження можуть процвітати лише в союзі з якоюсь релігією чи ідеологією.


14. Ми більше не кажемо: «Це у них у крові». Ми кажемо: «Це у них у культурі».


15. Розподіл прибутків ніколи не буде рівним, але там буде цілком достатньо, щоби задовольнити всіх чоловіків, жінок та дітей — навіть у Конго.


16. Багаті приділяють дуже велику увагу управлінню своїми активами та інвестиціями, тоді як менш забезпечені люди легко залазять в борги, купуючи машини та плазмові телевізори, яких насправді не потребують.


17. Наш час є першим в історії, коли у світі панують миролюбиві еліти: політики, бізнесмени, інтелектуали та митці, які щиро вважають війну злом, якого можна уникнути.


18. Учені почали вивчати історію щастя лише кілька років тому, і ми все ще формулюємо перші гіпотези та шукаємо придатні методи дослідження.


19. Якщо історії розумних дійсно скоро настане кінець, то ми (представники одного з їхніх останніх поколінь) маємо присвятити деякий час відповіді на одне останнє запитання: «Чим ми хочемо стати?».


20. Ми пройшли шлях від каное та галер до пароплавів та космічних кораблів — але ніхто не знає, куди ми йдемо.


Для кого: любителів історії та всіх, кого цікавить розвиток людства.
Читати також: «Чому нації занепадають» Джеймса Робінсона та Дарона Аджемоглу.


Купити книжку в Yakaboo

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

11 thoughts on “20 непересічних думок з книжки Ювала Харарі «Людина розумна»

    Залишити відповідь