Надя Кушнір для #ПроЧитання: «Я прокинулася зранку з дивним відчуттям, що мушу намалювати Гуся»

Фото: facebook.com/nadjozna

Надія Кушнір — ілюстраторка, дизайнерка та хазяйка Гуся. Оформила близько 33 дитячих, підліткових і дорослих книжок для видавництв «Веселка», «Урбіно», «Віват», «Кальварія», «Ранок», «Теза», польського видавництва та фундації «Fundacja Centrum Badan Polska-Ukraina». Авторка книжок «Як Гусь свою любов шукав» та «Гусь від А до Я» (видавництво «Віват», 2017, під псевдонімом Надьожна). 

 Авторка обкладинок до книжок: 

«Позолочена рибка» Барбара Космовська, «Ляля»  Яцек Денель, «Пекло ввійшло до раю» Богдан Лебль, «Тирамісу з полуницями» Йоанна Ягелло, «Зміїна сорочка»  Грігол Робакідзе, «Посмертні записки Браса Кубаса» Машаду де Ассіс, «Де Ойра?» Тетяна Стус та інших.


Надю, а розкажіть історію виникнення Гуся)?

Він мені приснився. Я прокинулася зранку з дивним відчуттям, що мушу намалювати Гуся. Спочатку він не матюкався і був не зовсім таким як зараз, але люди навколо завжди впливають на нас, тому тепер Гусь такий, як є.

21231734_1907067446223791_3269898742509705706_n

Фото: Розворот книжки «Гусь від А до Я»/ facebook.com/vivat.book.com.ua

А Гусь читає книжки?)

Гусь читає книжки (див.книжку «Як Гусь свою любов шукав», мінутка реклами :), інакше наврядчи він викликав би такий інтерес. Але ось які книжки читає Гусь, це вже інше питання:)

2017-06-26-03.06.08-1

Ви також створюєте обкладинки для книжок. Розкажіть, з чого починається робота над створенням? 

Робота починається з читання про що ж взагалі книга. Всі книги я б точно не встигла прочитати повністю, але я точно мушу вловити настрій книги. Дуже часто простіше це зробити, прочитавши додатково про самого автора книги. Наголошу, що важливий саме настрій, а не зміст:)

17553638_1922135388065960_3824076501995727504_n

Фото: роботи Наді / facebook.com/nadjozna

У вас є свій #бог_обкладинок, на кого ви рівняєтеся, або чиї роботи вас надихають?

Я не розділяю окремо богів обкладинок й ілюстраторів, хоч і цілком розумію, що для хорошої обкладинки треба бути більше дизайнером, ніж ілюстратором. Але я завжди більше звертаю увагу на нутрощі книжки, ніж її лице. Якщо ж говорити саме про ілюстраторів , то в мене є улюблені: Емілія Дзюбак і Олівер Джеферс. З українських дуже люблю Оксану Булу (Привіт, Оксана:) та Олену Левську.

Розкажіть про останню найцікавішу книжку, яку прочитали?

Остання прочитана книжка Кримінальний кодекс. Змушена признатися, занятно.

Які книжки у вас зараз лежать під рукою/на столику біля ліжка?

Навколо мене більше дитячих книжок, ніж будь-яких інших. Всі перерахувати і назвати їх важко. З текстових книжок біля мене лежать «Пиши.Сокращай» та Айн Ренд «Чоловік, якого я  купила».

Як ви обираєте книжки для читання?

Переважно я випадково знаходжу якогось автора і перечитую усі його книжки. Для мене це дуже принципово,і поки я не перечитаю весь послужний список, до іншого автора не переходжу. Добре, що деякі “недуже” автори не пишуть багато, а то у мене були б проблеми:)

Ви дочитуєте книжку, якщо вона вам не подобається?

Дочитую завжди, хоч деколи це триває дуже довго і через силу. Але я вперта.

У вас є власна система для читання (зранку чи ввечері, кожен день по N сторінок тощо)?

Переважно я читаю, коли кудись їду або перед сном. Змушена признатися, що читаю я не дуже часто, але дуже швидко. Читаю я для себе, тому в мене немає якихось заморочок і обмежених термінів, челенджів.

13680549_1795722104040623_8261646294603449817_n

Фото: facebook.com/nadjozna

Ви любите запах книжок?

Терпіти не можу запах книжок. Для мене це було великим стресом на заняттях з реставрації в університеті, і взагалі всі технічні запахи мене більше дратують, ніж тішать.

Закладинка чи затиснутий кутик сторінки?)

Електронна книга:)

Розкажіть про останню прочитану книжку від якої ви сміялись/плакали?

Не можу згадати назву книги, але там було щось про те, як пояснити старшій дитині про те, що у неї скоро буде хтось молодший і що відбувається з її мамою. Жахлива книжка, я довго сміялася:)

А якщо серйозно, то дуже плакала над Айн Ренд, а саме над її оповіданням про того «Чоловік, якого я  купила». Довго плакала і ще й всім дзвонила і нила, і носом шморгала.

Який ваш улюблений книжковий герой чи героїня?

Я не дуже переймаюся долею героїв книжок і ніде не визначаю собі улюбленців. Часто мені імпонують більше поганці, тому краще я промовчу:)

У вас є домашня бібліотека? Скільки у ній книжок?

Майже всі мої книги залишилися в квартирі моїх батьків, у них там величезна бібліотека. А зі мною переїхали тільки мої улюблені дитячі книги. Книг надто багато і в батьків, і у мене вдома. Взагалі в моїй родині дуже багато читають, і ми між тих книжок вже не маємо, де пройти. Тому їх кількість знає напевно тільки Бог. Або моя мама, і то я не певна:)

Ви любили читати в дитинстві? Яка була улюблена книжка?

Читати в дитинстві я не так любила, як мене змушували. З улюблених авторів Нестайко і Маршак.

Що останнє радили комусь почитати?

Останнім я радила прочитати книжку «Він знову тут» Тімура Вермеша знайомому. І все заради фрази про напівжирного Гітлера:)


Топ-5 книжок на усі випадки життя

Від Наді:

1. Конституція України
2. «Маленька господиня великого дому» Джек Лондон
3. «Гордість та упередження» Джейн Остін
4. «The heart in the bottle» Oliver Jeffers
5. «Де Ойра?» Таня Стус

Від Гуся: Просто читайте.


Читати: Літературний звіринець: 15 книжок про улюблених тварин

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

257 thoughts on “Надя Кушнір для #ПроЧитання: «Я прокинулася зранку з дивним відчуттям, що мушу намалювати Гуся»

    Залишити відповідь