7 книг Всеволода Нестайка, які ви повинні прочитати з дитиною

Фото: uamodna.com

30 січня найбільш позитивному дитячому письменнику України виповнилося б 87 років. На честь цієї дати ми вирішили згадати його найкращі книги.

Всеволод Нестайко – український Марк Твен. Його твори незмінно викликають посмішку у всіх поколінь читачів. «Тореодори з Васюківки» – одна з найвеселіших книг у всій шкільній програмі. За словами Івана Малковича, був час, коли тираж «Тореодорів» перевищував тираж найкращого тому про Гаррі Поттера.

Нестайко народився в Бердичеві, проте з трьох років жив у Києві. На відміну від більшості своїх героїв, у письменника було важке дитинство: батька в 1933-м репресували, шкільні роки припали на час окупації. Саме тому альтернативним дитинством для Нестайко стали його книги – від першого оповідання в 24 роки й до останнього твору.


1«Тореодори з Васюківки»


Книга про пригоди двох школярів, які ніколи не нудьгували на літніх канікулах, не раз перевидавалася й отримала чимало нагород (серед них Премія ім. Лесі Українки та місце в Особливому почесному списку імені Г. К. Андерсена). Кілька зарубіжних нагород отримала й екранізація, яку так і не показали на батьківщині письменника.

Сучасні діти не влаштовують в селі кориду з коровою і не риють метро під свинарником, але це і не важливо. У центрі Нейстайкових пригод завжди справжня дружба і фантазія без кордонів. Саме вона пов’язує школярів Яву і Павлушу – хлопців, з якими хочеться дружити кожній дитині.

Роман складається з трьох епізодів: «Пригоди Робінзона Кукурузо», «Незнайомець з тринадцятої квартири» і «Таємниця трьох невідомих».


9786175382493-price«В Країні Сонячних Зайчиків»


Все почалося з того, що Нестайко приснився сон: маленький сонячний зайчик малював пензликом на його щоках ластовиння. Письменник прокинувся і захотів написати історію про місце, де живуть ці створення.

В Країні Сонячних Зайчиків все веснянкуваті, рудоволосі й працюють в цирку. Однак є у них і вороги – хулігани з країни хуліганів.

У цій історії теж три частини: «В Країні Сонячних Зайчіків», «Чарівне дзеркальце, або Незнайомка з Країни Сонячних Зайчіків» і «В Країні Місячніх Зайчіків».


3«Незвичайні пригоди в лісовій школі»


«Незвичайні пригоди в лісовій школі» – одна з найулюбленіших історій всіх малюків. Зайченя Кося Вухань і їжачок Колько Колючка дорогою в лісову школу з боягузок перетворюються в сміливців і героїв і рятують звірів (навіть тих, які хуліганять).

До видання 2010 «Найновіші пригоди їжачка Колька Колючки та зайчика Косі Вуханя« (продовження серії) ілюстрації малювали діти 6-11 років, які брали участь в конкурсі видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га».


4

«Пригоди журавлика»


Маленький журавлик вирушає на пошуки свого нового друга – чижика Ціві-Тівіка. Попереду його, звичайно ж, чекають пастки підступного кота і небезпеки великого міста. Але будьте впевнені, сміливість і кмітливість журавлика допоможуть йому стати справжнім героєм і знайти друга.


5

«Неймовірні детективи»


Женя Кисіль і Віталік Дорошенко – звичайні київські школярі. Вони ніколи не думали, що їм доведеться розплутувати загадкові злочини. Але хіба можна залишитися осторонь, коли поруч відбувається таке і допомога потрібна капітанам міліції? У цій книзі Нестайко запрошує юного читача приєднатися до пригод, взяти участь в розслідуванні й опинитися один на один з загадками, які не може пояснити сучасна наука.


6

«Загадка старого клоуна»


Історія про київське шкільне життя хлопчика Стьопи Наливайка, про його друзів із 6-Б та фантастичні подорожі в минуле і майбутнє разом зі старим клоуном і чарівником Чаком. Читачі побачать Київ і його жителів в різні часи – від Ярослава Мудрого до кінця ХХ століття.


7

«Чарівні окуляри»


Це книга про казкові пригоди двох школярів і чарівних окулярів, які вони то знаходять, то втрачають протягом усієї повісті. Є там і симпатичні однокласниці, і чарівники, і козаки. Книга для дітей молодшого та шкільного віку.

Приємного вам читання і казкових відкриттів!

Читати: 25 книжок українською, які об’єднують


Джерело: Наш Киев 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

4 522 thoughts on “7 книг Всеволода Нестайка, які ви повинні прочитати з дитиною

    Залишити відповідь